Opera bør betales av brukerne

av | 16. juni 1999 kl. 19.17 | 1 kommentar

Så er det endelig vedtatt! Oslo skal få en ny opera. Det er ingen ting galt i å bygge en opera, den vil helt sikkert være til stor glede for de som liker slik musikk.

Problemet oppstår når andre enn brukerne tvinges til å være med på å betale for den nye operaen. Det bør være en grunnleggende regel at ingen tvinges til å betale for noe de ikke ønsker. Dette prinsippet bør også gjelde i operasaken.

Offentlig kulturstøtte medfører ensretting, så også når det gjelder ny opera. Man skattlegger alle for å finansiere et bestemt prosjekt. 1,8 milliarder kroner som er den planlagte prisen for ny opera, utgjør ca 400 kr pr. nordmann. Dersom hver enkelt fikk beholde disse pengene selv, ville disse blitt brukt på et mye mer mangfoldig tilbud av kulturelle aktiviteter.

Noen ville kjøpt et bilde av en ung ukjent kunstner, andre ville den nye cden til en sær rockegruppe, andre ville gå å se en film på kino. Og noen ville selvsagt brukt pengene på Sputnik eller pornoblader. Det er trist når sistnevnte gruppering (FrP) er de eneste i det politiske landskapet som er mot offentlig betalt opera, dessverre mangler de troverdighet også i denne saken.

Det er på tide å si nei til den statlige kulturelle ensrettingen og la brukerne av de ulike kulturtilbud selv betale for sin gode smak.


Kommentarer

 1. Henning Huseby | 27. mai 2008 kl 23.45

  Det blir for dumt å si å si at du skal velge hva dine skattepenger brukes til. Jeg personlig kjører ikke bil, men jeg sitter ikke å klager over at noen av pengene jeg har betalt i skatt blir brukt på utbygging av veier. Jeg har heller ingen besteforeldre på eldrehjem, men jeg ser at det er et behov for støtte også der. Jeg syntes du burde ta mer stolthet i det å betale skatt. det er bra for deg og de rundt deg. det er bra for utviklingen av samfunnet vi to lever i på alle plan, også kultur. Med dette praktfulle bygget av en opera så klarer Norge å skape seg en identitet som et land som tør å bruke masse på kultur og moderne arkitektur. Dette bygget har nå i senere tid banet litt vei for mer moderne bygg som skal legges i bjørkvika og dette er også veldig positivt. PotetNorge må tørre å utvide sine egne grenser så vel som individet. Det som er litt pussig er at du ser på Frp-velgere med et litt skeivt syn, noe som jeg deler med deg, men budskapet ditt i artikkelen sier noe annet. Det er stort sett det partiet som er i mot kultur, noe du tildels viser her. Det morsomme er at operaen skal jo bli så folkelig som mulig, med masse konserter med popartister o.s.v. noe som burde falle i smak for en jovial og folkelig Frper

 • Dagens sitat

  By the time a man realizes that maybe his father was right, he usually has a son who thinks he’s wrong.

  — Charles Wadsworth
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter