ER DET MIN SKYLD?

av | 27. mai 2003 kl. 14.36 | 6 kommentarer

Menstruasjon er tydeligvis den mest interessante saken for Telemark AUF. I dagens Dagbladet krever to AUF-jenter at staten skal gi alle jenter gratis tamponger og bind. Finnes det noen grense for kravmentaliteten?

Den som vil peile kravmentalitetens bunnløshet, vil få en hard jobb. Særlig når venstresiden gjør alt for øke kravet om at staten skal overta selv de mest basale livsoppgaver. –Det er ikke vår skyld at vi har mensen, sier AUF-ene. Men hvem sin skyld er det, da? Min? Naboens? Statens? Hvor lenge vil det gå før det blir en statlig oppgave å sørge for at alle klarer å få i seg mat på morgenkvisten? Det er ikke min skyld at jeg er sulten! Hva med å innføre rasjoneringskort der man kan kontrollere at alle får i seg det nødvendige og passer på at de som ikke sjekker inn, blir oppfulgt av statlige kontrollinstanser?

Det å gi alle jenter gratis bind og tamponger vil koste rundt 200 millioner kroner, som er, ifølge Telemark AUF, som smårusk å regne. AUF mener at dersom staten bevilger 200 millioner, vil kvinner få et bedre økonomisk liv. Spørsmålet blir da: Hvor skal du ta pengene fra? Sosialistene tror at alt blir så mye billigere dersom staten gir noen «gratis skole», «gratis kollektivtransport» og «gratis sykehus», men man er faktisk nødt til å ta pengene et sted. Liberaleren mener at det økende kravet om at statlig omfordeling fundamentalt sett er galt. Ting blir ikke bedre selv om det offentlige overtar den enkeltes plikt til å ta vare på seg selv. Hvorfor er det slik at pengene først må få varme seg i statskassen før det er greit å få tjenester til seg selv? Tror AUF-erne at de vil få mer kjøpekraft ved at staten tar inn 200 millioner ekstra i skatt for å få gratis bind?

Det essensielle er likevel at den enkelte i størst mulig grad bør ta vare på seg selv, eller som Anders Lange sa: «Nordmennene må like å stå på egne bein, og ikke på andres». Enkeltmenneskers ulike behov er ikke alle andres ansvar. Eller for å si som jentene i AUF: Det er ikke min skyld!


Kommentarer

 1. Marte | 27. mai 2003 kl 19.30

  Jeg sunest denne artikkelen er så bak mål som det er mulig å komme! Jeg er da heller ikke for gratis bind og tamponger til oss jenter, men jeg ser poenget til AUF jentene. Det er svindyrt med tamponger og bind, når man tenker på at ei gjennomsnittsjente har mensen til sammen 4 år av sitt liv!
  Det du sier om sykehus er helt sykt. Jeg regner med at du er født inn i en rik familie som har sydd puter under armene dine siden fødselen. Jeg skulle likt å se deg få kreft, uten økonomisk støtte fra dine foreldre og uten det gode statlige sykehussystemet. Det skulle jeg virkelig likt å sett. Da kan alle si: det er ikke min skyld at du har kreft, no money, no cure..
  Du syns vel dette er en fin måte å bli kvitt alle undermennesker, med andre ord de fattige.
  Og en liten fakta informasjon: AUF og arbeiderpartiet er ikke sosialister….
  Lykke til med byggningen av et samfunn for de rike, skal dere bygge konsentrasjonsleire også?

 2. Ove A. Vanebo | 27. mai 2003 kl 22.55

  Alltid hyggelig med «konstruktiv kritikk»…

  Jeg har aldri sagt at det er billig å ha menstruasjon, men at en statlig utdeling av bind og tamponger ikke vil løse noen problemer; dette støtter du jo forøvrig opp om selv. Poenget er at det ikke går an å vedta «gratis» goder: et sted må man ta pengene fra.

  Ei heller er jeg født inn i en spesielt rik familie. Skjønner ikke hva det har med saken å gjøre.

  At du gjerne skulle likt å se meg dø av kreft sier vel mer om ditt menneskesyn enn mitt… Når det gjelder privatisering av helsevesenet, synes jeg det er merkelig at du ikke ser fordelene et privat helsevesen vil ha: Det vil bli mer konkurranse og prisene vil synke, og man vil også få sjansen til å skreddersy sin egen forsikring. Det kan selvfølgelig skje at enkelte av forskjellige grunner faller utenfor. Men når man ser den store viljen i befolkningen til å flytte på milliarder av kroner til helse og sosial via statsbudsjettet, tviler jeg på at det vil skje at noen ikke får behandling fordi ingen frivillig vil betale behandlingen for andre. Dessuten er det jo ikke staten som hjelper de fattigste av de fattige på gaten i dag. Disse får hjelp av Frelsesarmeen og lignende.

  Skjønner heller ikke hvor du finner belegg for å hevde at jeg vil utrydde mennesker som er fattige. Tvert imot kan det godt hende at jeg er villig til å gi midler til mennesker som har det vanskelig. Ville ikke du?

 3. Mats bråthen | 22. februar 2005 kl 16.21

  Jeg er teit, det er leit, jeg røyker bare shit som er seigt, men jeg er personlig ganske streit, kom over hit kiiz, skal du ha trekk? aiight!!

 4. Mats bråthen | 22. februar 2005 kl 16.21

  Jeg er teit, det er leit, jeg røyker bare shit som er seigt, men jeg er personlig ganske streit, kom over hit kiiz, skal du ha trekk? aiight!!

 5. Fredrik | 30. mars 2005 kl 23.46

  Hørt om forsikring Marte?
  Visste du at det er en del land som ikke har gratis sykehusbehandling, og sykehusordningene fungerer minst like bra der som her?
  Sosialist

 6. Heidi Nordby Lunde | 31. mars 2005 kl 10.55

  Holder akkurat på med boken «Gulag» av Anne Appelbaum, som gir et fascinerende bilde av konsentrasjonsleirene til sosialistene i Sovjetunionen. Disse leirene med gratis arbeidskraft var til stor del grunnen til at det sosialistiske terrorregimet varte så lenge. Forøvrig så var det nasjonalsosialistisk arbeiderparti som bygget konsentrasjonsleire i Europa under 2. verdenskrig.

  Hva det har med menstruasjon å gjøre må bare Marte vite. At hun ønsker kreft på noen som står for et annet syn enn henne er egentlig hverken overraskende eller sjokkerende. Sosialister løser gjerne problemene med sine dissidenter gjennom, hva skal man si .. ukonvensjonelle metoder?

 • Dagens sitat

  Politics is the gentle art of getting votes from the poor and campaign funds from the rich by promising to protect each from the other.

  — Oscar Ameringer
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter