Ølprisen bør butikkene bestemme selv

av | 23. april 2004 kl. 10.02 | 1 kommentar

Alle butikkene bør selv bestemme hvor billig de skal selge ølet, uten at helseministeren eller Sosial- og helsedirektoratet griper inn. Det siste kan forresten skje allerede i dag.

I dag kan bli den siste dagen med rekordlave ølpriser. For nå vil Sosial- og helsedirektoratet gi sin dom i saken, skriver Nettavisen.

Forrige uke falt prisen på det billigste flaskeølet fra 9 kroner til 6,50 kroner. Den nye prisbunnen innebærer at kjeder som Coop-Prix, Rema 1000, Bunnpris og Kiwi selger øl til en pris som ligger under hva kjedene må betale i moms og avgifter. Ølet selges altså med tap, men den friheten bør butikkene ha dersom de ser seg råd til en slik politikk ovenfor sine kunder.

Det er i følge alkoholloven ikke lov å bruke alkohol som lokke eller rabattvare. Kjedenes salg av øl den siste tiden kan være i strid med denne loven, selv om dette blir jus på høyt nivå. Hvordan skal lokke og rabattvarer defineres, og hvem har retten til å hevde og ha den rette definisjonen uten at problemstillingen er innom rettssystemet?

Både Coop-Prix, Rema 1000, Bunnpris og Kiwi har hevdet, og gjør det fortsatt, at de ikke gjør noe galt. Det er vanskelig for oss å bekrefte eller avkrefte. Likevel kan vi konkludere med at alkoholloven bør liberaliseres slik at utsalgsstedene selv får bestemme hva alkoholproduktene skal koste.

Hvis Sosial- og helsedirektoratet griper inn har kjedene brutt loven, og står i fare for å miste bevillingen for kortere eller lengre perioder. Liberaleren anbefaler ikke inndragning, selv om det er politisk korrekt å foreslå strenge sanksjoner for alle som bryter alkoholloven bevisst.


Kommentarer

 1. Markus Jürgens | 5. januar 2010 kl 17.47

  Wow, if i really understood the text i realize it isn´t that expensive to get drunk in norway. Germany is more a drinkers paradise than your country but who wants to drink beer if he has such nice ladies, elgs and fjords?

 • Dagens sitat

  Our heritage and ideals, our code and standards – the things we live by and teach our children – are preserved or diminished by how freely we exchange ideas and feelings.

  — Walt Disney
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter