Kjøperne har vært dumme

av | 23. november 2004 kl. 09.30 | 3 kommentarer

Medlemmene, kjøperne og aksjeeierne i The 5 Percent Community har vært dumme. De som har gjort investeringer i selskapet har gjort dårlige investeringer. Dumheter kan ikke forbys gjennom lovverket slik enkelte politikere foreslår.

Liberaleren har tidligere tatt til ordet for å ikke forby såkalte pyramideselskap og spill. Et forbud vil gi et enorm svart marked med liten åpenhet. Ingen må tro at disse selskapene forsvinner dersom det kommer et forbud. Både markedsføringen og pengestrømmen forblir svart med et forbud.

Det er konkursen i The 5 Percent Community som dominerer media for tiden. Kanskje ikke så rart ettersom 70 000 nordmenn har investert sparepengene sine i dette selskapet. Det er altfor tidlig å si at selskapets ledelse har brutt loven. Konkursen kan ha kommet fordi de har vært ekstremt dårlig til å forvalte selskapets penger. Det må være lov å være dårlig. Det må være lov å gjøre en dårlig jobb, selv om det ikke bør skje.

Liberaleren tror på frihet. Vi ønsker at folk skal få bestemme hva de skal bruke egne penger til. Hva folk helt frivillig gjør med egne penger bør være en privatsak. Hvis noen vil satse penger på The 5 Percent Community eller andre virksomheter må det tillates. Et ytterligere lovforbud slik Trond Helleland, Høyre, foreslår reduserer folks frihet til å bruke egne penger slik de vil. I tillegg tas det svarte markedet til uante dimensjoner med ytterligere reguleringer.

Det er trassig at mange har tapt mye penger på The 5 Percent Community. Vi må likevel anta at de aller fleste har investert i selskapet helt frivillig. Mange har vært dumme, men dumheter kan ikke forbys.


Kommentarer

 1. Roy Alisøy | 23. november 2004 kl 17.13

  Eg kjenner ikkje lovverket så godt på dette området, men vil ikkje ledelsen i pyramideselskap ofte operere på ein måte som gjev grunnlag for tiltale for svindel?

 2. Bønna | 23. november 2004 kl 20.42

  Pyramideselskap er ikke i dag ulovlig, selv om det som regnes som pyramidespill er det.
  Selvsagt bør alle selskapene følge loven, helt uavhengig av hvilke kallenavn eller merkelapp som blir klistret på de ulike selskapene. Alle skal følge loven, også vil det være en kontinuerlig debatt om lovverket og øvrige rammevilkår for næringslivet skal være.

  Poenget med artikkelen var at folk må få bruke pengene der de selv ønsker. Hvis noen vil kaste en million kroner ”ut av vinduet”, så bør det være lovlig.

  Hvis selskapene gjøres ulovlig, slik som Trond Helleland ønsker, vil hele dette markedet bli illegalt. Det betyr ingen eller svært lite kontroll. Samme problemstilling har en i dag på pyramidespill, som er ulovlig. Selv om det er ulovlig finnes det mange slike alternativ og mange deltar i aktiviteten. Et forbud har ikke klart å avskaffe denne former for gambling.

  Dette er altså et prinsipielt og et pratisk spørsmål. Frihet og ansvar for egne handlinger er det absolutt beste også i denne problemstillingen.

 3. Lars Mæhlum | 24. november 2004 kl 21.58

  Kanskje informasjon om pyramidespill burde være en del av ungdomsskolepensum i samfunnsfag?
  Det er på tide det faget tar for seg aktuelle problemstillinger uansett.

 • Dagens sitat

  Even if you are on the right track, you’ll get run over if you just sit there.

  — Will Rogers
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter