Kinoen bør selges

av | 13. mai 2005 kl. 18.19 | 3 kommentarer

Det er ikke en kommunal oppgave å drive kino. Kommunen bør ikke stå bak driften uansett om den er organisert som en kommunal virksomhet eller gjennom et selskap, for eksempel aksjeselskap.

I mange kommuner er drift av kinoen en viktig og prioritert oppgave. Altfor mange kommuner har tatt på seg oppgaven med å drive kinoen, en oppgave som private aktører bør stå bak. Heldigvis har noen skjønt at kinoen kan privatiseres, og med dette ordet mener skribenten private eiere bokstavelig talt. Sandnes kommune i Rogaland kan komme til å privatisere kinodriften, et trekk Liberaleren støtter.

Det er varaordføreren i Sandnes som ønsker å selge kommunens aksjer i selskapet Kino 1 Stavanger-Sandnes. Varaordfører Pål Morten Borgli kommer med denne uttalelsen til NRK Rogaland.

Det er ikke en offentlig oppgave å drive kulturformidler. Kinodriften kan lett overlates til private aktører, og dersom markedet er tilstede for inntjening vil aktører stå i kø for å overta. Disse aktørene må få konkurrere i et markedet der subsidier er et fremmedord. Med like konkurransevilkår er det ingen ting i veien for at kinodriften kan overlates til private krefter.

Ja til privatisering også av kinodriften!


Kommentarer

 1. Yngve Opsvik | 14. mai 2005 kl 22.14

  Men, hr. Solvik, om kinodriften overlates til private aktører og det IKKE finnes inntjeningspoteniale, hva da? Er det ikke i vårt sammfuns interesse at alle får utviklet seg selv gjennom å delta som publikummere i kulturlivet? Vil ikke dette skape sunnere mennesker, og vil vi ikke alle ha sunne mennesker rundt oss? Vil det ikke vere godt for Norge at det for eksempel bor mennesker også på bygdene, og vil ikke flere subsidierte kinoer føre til at det finnes en grunn mindre til å flytte fra bygda? Er det ikke slik at om man måtte kjøre langt til nærmeste kino, vil dette påføret samfunnet problemer i form av forurensing? Er ikke det ting som er «i veien?»

  En lang tankerekke dette, men det jeg egentlig ville kommentere var følgende utsagn:

  «Altfor mange kommuner har tatt på seg oppgaven med å drive kinoen, en oppgave som private aktører bør stå bak.»

  Dette er vel knappest et argument, det er et utrop, en bastant påstand uten noe argument bak. Denne gangen har Liberaleren.no ikke en gang prestert å låne litt autoriet fra den høystærede Jean-Jaques.

  Det blir for kjedelig og for lite utfordrende når så forsvinnende få av artiklene man leser her inneholder noen egentlig argumentasjonsrekke. De liberalistiske grunnsetninger ligger til grunn for alle utsagnene her, Ayn Rand har sagt alt før dere skriver det. Hadde det ikke gått an å prøve å faktisk komme med noen grunner (utover at det er Ayn-Moranlsk riktig) for at «liberaleren mener?»

  I de fleste tilfeller skriver faktisk AKP-avisa bedre artikler enn de man finner her. Og for forfatteren av denne artikkelen burde akkurat det faktumet være en god grunn til å tenke gjennom det han skriver en gang til.

 2. Bønna | 14. mai 2005 kl 23.00

  Hei Yngve.

  En liberalist setter grenser for hva offentlig sektor skal engasjere seg i. Kinodriften ligger ikke innenfor disse grensene. Det er mange grunner til liberalister ikke vil at kommunene skal drive kinoer. Alt fra målet om reduserte skatter og avgifter til like konkurransevilkår mellom aktørene.

  Er det ikke penger å tjene på kinodrift, og i noen kommuner vil den problemstillingen uten tvil være tilstede, kan en ikke forvente at private aktører vil bruke ressurser på en slik satsing. Det betyr at deler av befolkningen blir uten en kino, og for min del er det helt i orden. Det er ikke en menneskerett å besøke en kino.

  For meg er det viktigst å si nei til offentlig sektors kulturelle ensretting og la brukerne av de ulike kulturtilbud selv betale for sin gode smak. Skal dette bli en realitet må staten og kommunene trekke seg ut av ulike tilbud, også kinodriften. Det ville være svært publikumsvennlig om monopolet ble oppløst slik at det ble markedet som bestemte kinotilbudet. Markedet er alltid mer mangfoldig enn det en politisk komite (en kommunalt ansatt kinosjef, kinostyre, avdelingsstyre, kommunestyre osv) kan komme frem til.

 3. Dilbert J. Granlund | 17. januar 2008 kl 13.39

  «Markedet er alltid mer mangfoldig enn det en politisk komite (en kommunalt ansatt kinosjef, kinostyre, avdelingsstyre, kommunestyre osv) kan komme frem til.»

  I tilfellet med kinodrift er dette utsagnet positivt feil. Norge er heldige som har hatt tradisjon for kommunal kinodrift. I Sverige er det private kinokjeder som driver kinoene. Kjedene er igjen eid av filmdistributørene (f.eks. Svensk Filmindustri, SF), og viser bare filmer som er distribuert gjennom disse.

  Så hvis du vil du se en film distribuert av Sandrew Metronome, så nytter det ikke å gå på den lokale SF-kinoen. Hvor mange steder i Norge, utenom de store byene, er det fornuftig å bygge flere kinoer?

 • Dagens sitat

  The best helping hand you will ever find is at the end of your own arm.

  — Unknown
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter