Kan journalister ha meninger om politikk?

av | 20. juli 2005 kl. 18.42 | 5 kommentarer

Gro Holm har gjort en stor tabbe: Hun har innrømmet at hun har meninger om politikk.

Gro Holm, NRKs nyhetsredaktør, har uttalt til Dagens Næringsliv at hun «ikke har noe i mot et regjeringsskifte». Nå viser det seg også at hun var medlem av SVs ungdomsorganisasjon på 1970-tallet. I dag får hun avdempet kritikk fra en rekke kanter, og Aftenpostens kommentator ber henne om å trekke seg fra sitt redaksjonelle ansvar frem til valget er over.

For journalister, som har blitt sendt til jorden av Gud med eneste oppgave å stå for en nøytral og objektiv nyhetsdekning, kan da ikke ha meninger om politikk?

Det eksisterer nemlig en ekstremt naiv holdning om at media er «objektive». Dette er selvsagt ikke tilfelle. Media er ikke en stor svart boks, media består av mennesker, og mennesker har holdninger. Selv om en journalist ikke går åpent ut med det vil han eller hun ha politiske meninger. Som Liberalerens redaktør skrev tidligere i dag har Norge også en lang historie med partipolitiske aviser. Vi må heller ikke glemme pressestøtten, som Liberaleren har skrevet en rekke artikler om opp gjennom årene. Hvor mange aviser som mottar pressestøtte skriver kritisk om pressestøtten og om subsidiesamfunnet generelt?

Heller enn å late som om de er objektive bør derfor media og journalister være helt åpne om deres politiske tilknytninger og sympatier. Da kan folk flest vurdere vinklingen på nyhetene selv. Undertegnede vil derfor gi Gro Holm ros for å være åpen om sitt ønske om regjeringsskifte, og oppfordre alle andre journalister, i alle fall de som skriver om politikk, å flagge sine sympatier.

Dersom noen skulle være i tvil om Liberalerens sympatier: Les om vår redaksjonelle linje


Kommentarer

 1. Anonym | 22. juli 2005 kl 15.54

  Partipolitiske aviser som er tradisjon mange steder i Europa – spesielt i Frankrike, og også i Norge, er helt vanlig. Et medie må selv få bestemme hvilken generelle retning det tar, i form av nøye valgte ansettelser av journalister.

  Det er derfor med skuffelse at jeg kan konstatere at Aftenposten siden 1990 har sluttet med Riksmål, og fått en ny garde av journalister som skriver dårlig rettskrivning og i tillegg kan virke mye mer venstrevridde enn side forgjengere. Dette er vel en konsekvens av to ting: Arbeiderpartiets kurrikula i skolesystemet som har formet journalistene til å tro på deres agenda, samt et ønske om å tjene mer penger ved å tilfredstille hovedstadens store mengde folkelige og mindre tradisjonellt Høyre-politiske innflyttere.

  Et medie som forsøker å være nøytralt er selvsagt velkomment. Men kvalitet, det er tildels uavhengig av nøytralitet. Personlig mener jeg at kun The Economist og Financial Times er verdt å lese, i tillegg til én venstrevridd avis slik som Libération bare for å se hva de mener, også. BBC prøver vel å være nøytrale. De to førstnevnte er vel relativt liberale.

  Ang. norske media synes jeg de har lav kvalitet jevnt over. Dagsavisen og Dagens Næringsliv samt Aftenposten er O.K. Resten har blitt infotainment.

 2. Anonym | 22. juli 2005 kl 16.00

  Grunnen til at BBC prøver å være nøytrale og eksponere flere sider av en sak tror jeg har sammenheng med deres rolle som media for befolkningen i sin helhet. Derfor er det faktisk helt på sin plass at NRK’s nyhetsavdeling skal ha samme rolle. Jeg synes skikken er god. BBC og NRK står på mange måter som en kontrast til søplete Amerikanske media som driver med underholdning i stedet for nyheter.

 3. Heidi Nordby Lunde | 22. juli 2005 kl 23.16

  Utfordringen med BBC og NRK er at begge er finansiert gjennom obligatorisk lisens, og alle som har TV må betale for det de viser – enten man ser på det eller ikke. Derfor BØR nettopp begge tilstrebe høy grad av objektivitet.

  I debatten rundt FOX News i USA er litt av poenget at kanalen har flagget et konservativt ståsted. Sånn sett er de mer ærlige – vi kan selv filtrere ut hva som er mer eller mindre subjektivt vinklet. Kanaler som CNN (og NRK for den saks skyld) påstår de er «mainstream» i den forstand at de er objektive. Problemet med dette er at «mainstream» også reflekterer et politisk ståsted – for tiden sosialdemokratisk/sosialistisk eller, i USA, Demokratisk. Derfor blir subjektiviteten mindre synlig.

  At man er sjokkert over at Bush vant er et resultat av dette. «Mainstream» i media tror de er i flertall fordi de kun omgir seg med sine egne, stiller de samme spørsmålene, står på den samme siden. De klarer ikke reflektere strømmene blant folket og fokuserer primært på de villeste fraksjonene i det republikanske parti (redneck gun nuts, überkristne gærninger etc). Tilbake i Norge så ser vi det samme med FrP – et parti jeg har problemer med å svelge – men igjen, hvor media aldri har klart å finne bakgrunnen for at FrP er et av landets største partier. De er for snevre i sin dekning, i spørsmålstillinger etc.

  Terje Svabø (sic!) skrev en utmerket kronikk om dette i mai, som sikkert er å finne på civita.no sine websider – OG som han utdyper i neste nummer av Minerva (ca. 1. september). Ørm.. det var reklamen.

 4. PeeWee | 23. juli 2005 kl 02.09

  Når det gjelder debatten om finansiering ved «tvangsskatt» versus finansiering av partiske medier gjennom private «donasjoner», så viser jo det bare liberalismens manglende evne til å ta hensyn til makt som ikke springer ut fra fysisk makt.

  Når det gjelder FOX News, så hevder jo de at de er «fair and balanced».

 5. Anonym | 23. juli 2005 kl 11.19

  Demokratisk er ikke mainstream i USA for tiden vil jeg si, og har vel heller aldri vært det. Republikanerne har et naturlig flertall i USA. Blant journalister og intelektuelle har demokratiske standpunkter i hvert fall tideligere vært mer vanlige.

  Det stemmer vel at NRK reflekterer et sosialdemokratisk synspunkt, og jeg hasr hørt sagt at man tideligere måtte ha Arbeiderparti-kredentialene i orden for å være med der.

 • Dagens sitat

  American Football is a mistake. It combines the two worst elements of American life: Violence and committee meetings.

  — George Will
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter