Digitalradio mot folkets vilje

av | 19. desember 2005 kl. 22.23 | 4 kommentarer

En arbeidsgruppe oppnevnt av Kultur- og Kirkedepartementet har i dag anbefalt overgang til digital radio og nedleggelse av FM-båndet fra 2014. Det betyr at 15 millioner radioer må byttes ut. Folket får svi og særinteressene vinner – som vanlig.

En arbeidsgruppe nedsatt av Kultur- og Kirkedepartementet og Medietilsynet har brukt et og et halvt år på å tenke ut hvordan de skal argumentere for nedleggelse av FM-båndet og overgang til offentlig digital radio.

Likevel har de ikke klart å komme opp med bedre argumenter enn følgende: «Arbeidsgruppen mener at digital radio er en forutsetning for å opprettholde radioens posisjon i konkurransen mot andre medier, gi gode betingelser for allmennkringkasting og et økt innholdstilbud til befolkningen».

I et intervju med Kampanje slakter Per Morten Hoff, leder i IKT Norge, rapporten, som han mener er skrevet av smale særinteresser.

Nå kan man jo påstå at Per Morten Hoff også representerer en særinteresse, men overgangen til digitalradio er et typisk eksempel på noe som få vil ha, men de få som vil ha det har store nok interesser til å bruke mye ressurser på å få det til. Vi andre har ikke nok å tape til å engasjere oss.

Elementær teori, og nok et godt eksempel.


Kommentarer

 1. Audun | 19. desember 2005 kl 23.43

  Pussig at man bestemmer seg for å innføre dette etter fiaskoen i Sverige. Sveriges Radio har satstet totalt 300 millioner kroner på dab-radio i ti år, mens det bare er solgt ca 7000 digitale radioapparater. En investering på 43 000 kroner pr. solgte mottaker.

  Kort og informativ artikkel på http://sydsvenskan.se/sverige/article131561.ece

 2. Galilee | 20. desember 2005 kl 14.20

  Verden og teknologien utvikler seg, deal with it.

 3. Audun | 20. desember 2005 kl 15.23

  En del teknologi slår rett og slett ikke an. Greit nok hvis det er frivillige investorer som taper penger på det, men det er ille når det er skatte- eller lisenspenger som sløses bort. Ingenting er bedre enn ny teknologi, men det er markedet, ikke politikerne, som må bestemme.

 4. Emil | 23. desember 2005 kl 04.44

  Dog, var det ikke slik at markedet var lukket for private initativ (om det svenske DAB-initativet)? Utifra hva jeg har hørt, selger DAB-radioer OK (ikke bra, men greit) i Norge, og i England har det nærmest blitt en mote. Korrekter meg gjerne om jeg tar feil 🙂

  Jeg forstår sånnsett hvorfor FM vil byttes ut. DAB åpner for mer interaktive program (med bilder, tenk deg hvordan en sjanger som audiopornografi kan utvikle seg under slike forhold), og FM-frekvensene er stort sett brukt opp (igjen, korrekter meg hvis jeg har hørt feil) og DAB åpner for bedre og bredere dekning av befolkningens radiobehov. Dog kan ikke DAB gi hi-fi, noe som definitivt er et argument mot forkastningen av FM som kringkastingsbånd.
  Det er sikkert noget økonomi blandet inn i det hele også.

  Selvfølgelig frustrerer jeg meg også. Med prisene på DAB-radioer nå, er det uaktuelt for enkelte (inkludert meg, som bruker alt for mye penger på musikk og pene frøkener) å anskaffe seg en DAB-radio ved status quo. Men jeg har tro på at teknologien vil utvikle seg og gi oss billigere radioer i fremtiden, spesielt nå som vi får en fremskyndet interesse for anskaffelse av DAB-radio.
  FM fungerer bra til en del, og for all ansvars skyld, burde staten støtte opp FM-båndet opp til 2020, da man nærmer seg kommersielle, billig-radioers garantiutløp.

  Men, står Staten ansvarlig ovenfor å drifte FM-båndet og at det er de som adminstrerer det hele og har full eierett over det? Isåfall må de da på eget hold kunne flytte over på DAB-teknologi etter egne økonomiske interesser (her besparelser, evt. bigger bang for the buck som amerikanerne sier), og heller la markedsinteressen overta driften? Skal Staten stå til ansvar for markedets behov? Ikke vet jeg, iom. at jeg mangler den tekniske og forsåvidt politiske innsikten i dette meget omtalte emnet.

  Igjen, noen med innsikt i de tekniske emnene eller politikken bak det hele, må for all del korrektere meg hvis jeg så grusomt tryner og prater om noe jeg så slettest ikke har noen forståelse av.

  Hilsen,
  Emil Henry.

 • Dagens sitat

  Integrity without knowledge is weak and useless, and knowledge without integrity is dangerous and dreadful.

  — Samuel Johnson
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter