NVE er en trussel mot kommunene

av | 31. oktober 2006 kl. 18.55 | 2 kommentarer

Kommunene har ikke vetorett i spørsmålet om vindmølleanlegg. Norges Vassdrags- og Energidirektorat, NVE, mener at det kan bli aktuelt å tvinge kommuner til å akseptere vindmølleparker.

–Kraftmangel kan føre til at det blir gitt konsesjoner til enkelte vindkraftprosjekt, selv om kommunen har sagt nei til prosjektet, sier avdelingsdirektør i NVE, Bjørn Wold til Aftenposten.

For Liberaleren er lokaldemokratiet viktig. Vi forsvarer det kommunale selvstyret, selv om vi ofte reagerer på politikernes prioriteringer fordi det ofte betyr økte offentlige utgifter, konkurransevridning og mindre frihet for personer og bedrifter.

Det må være kommunene selv som avgjør om det skal bygges vindmølleparker innenfor kommunegrensene. Bruk av tvang er uakseptabelt, og det strider mot ønsker fra mange sentrale politikere om å styrke lokaldemokratiet.

Dersom staten er bekymret for kraftsituasjonen må de sørge for tillatelser til utbygginger i de kommuner der det er flertall for vindmølleparker. Det er meningsløst å bruke tvang når det finnes kommuner som mer enn gjerne takker ja til anlegg innenfor sine kommunegrenser.


Kommentarer

 1. Ola | 1. november 2006 kl 09.09

  Dette var et intelligent innlegg. Da må kanskje det samme gjelde for kommuner som ikke vil ha motorveger gjennom sitt område eller kraftlinjer? Det skulle blitt et interessant land å leve i der folk ikke fikk strøm i boligene og en 4 felts motorveg gikk over til en landeveg ved kommunegrensen……

 2. Bjørn Magne Solvik | 1. november 2006 kl 09.31

  Ola, det er viktig at kommunene får så store muligheter til å bestemme over egne kommuner som overhode mulig. Lokaldemokratiet bør stå sterkt med den oppbygningen Norge i dag har, men gjør det ikke.

  Nei, innlegget er ikke spesielt intelligent. Det er bare logisk. Spesielt med tanke på at det er kommuner som ønsker vindparker, men som ikke får det på grunn av statlige nei på konsesjonssøknader. I tillegg er det mange konsesjonssøknader på små vannkraftprosjekt som venter på konsesjonsbehandling.

 • Dagens sitat

  We may not imagine how our lives could be more frustrating and complex – but Congress can.

  — Cullen Hightower
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter