Holdning over underholdning

av | 16. april 2008 kl. 06.06 | 6 kommentarer

Tittelen på en av cd’ene til Gatas Parlament kan brukes til å karakterisere Gro Hammerseng og andre idrettsutøvere når de deltar i en Amnesty-kampanje i forbindelse med årets OL i Beijing.

Både VG og Dagbladet skriver idag at flere norske idrettsutøvere skal delta i en kampanje som starter i dag mot Kinas behandling av fire fengslede samfunnskritikere. Amnesty-kampanjen, som har til mål å levere 25.000 protestunderskrifter til Kinas ambassade i Oslo før OL starter i Beijing.

De fire utøverne som deltar i kampanjen, er gåndballjentenes kaptein Gro Hammerseng, fotballspilleren Guro Knutsen, langdisteløper Susanne Wigene og sandvolleyspiller Jørre Kjemperud.

Ifølge VG er kampanjen klarert med IOK og NIF: «Idrettspresident Tove Paule har lenge sagt at det er fritt frem for utøvere å vise sin holdning, så lenge det ikke brukes OL-symboler i aksjonene eller at aksjonene strekker seg helt inn i lekene i Beijing.»

VG skriver videre at «Amnesty underskriftskampanje som starter onsdag, konsentrerer seg om fire aktivister som er fengslet eller plassert i omskoleringsleir for aksjoner som er knyttet til OL.»

De fire samvittighetsfangene er Shi Tao, Wang Ling, Chen Guangcheng, og ikke minst Hu Jia. Sistnevnte ble 3. april dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha «hisset opp til samfunnsfiendtlig virksomhet».

I Norges Olymiske Komite er man opptatt av ikke å blande OL og politikk, selv om det i det siste er blitt vanskelig selv for Gerhard Heiberg å opprettholde en slik begrunnelse for ikke å kritisere China for massive brudd på menneskerettighetene – eller resten av synderegisteret (Tibet, Burma, Darfur etc).

OL er altså underholdning. Idrett er som en seddelpresse for sponsorene, om enn ikke for arrangørene. For arrangørlandet er imidlertid reklameverdien uvurderlig. Flere idrettsutøvere avstår fra å uttrykke noen personlig mening om arrangørlandet og det blodige rullebladet. Istedet mener man ballen over til IOK, NIF og norske myndigheter. Er det så enkelt at man ikke kan avkreve den enkelte en holdning og et standpunkt?

De fire utøverne som deltar i Amnestys kampanje viser ihvertfall at holdning er viktigere enn underholdning.

Les mer om Amnestykampanjen her.


Kommentarer

 1. Kjetil | 16. april 2008 kl 17.46

  Jeg synes det er prisverdig at disse idrettspersonlighetene også orienterer seg om hva som skjer utenfor arenaen. Man skal ikke undervurdere signaleffekten av slike kampanjer.

 2. thor | 16. april 2008 kl 23.18

  Flott initiativ fra disse idrettsutøverne, som nå er blitt fem. De gjør det som er rett for dem. Mener faktisk at man ikke kan avkreve hver enkelt idrettsutøver en holdning til Kinas politikk. Det blir i alle fall feil når vårt lands myndigheter ikke klarer å utvise en klar holdning.
  Man kan ikke forlange mer av idrettsutøvere enn av politikere – man kan faktisk ikke forlange at idrettsutøvere skal engasjere seg politisk i det hele tatt. De må få lov til å konsentrere seg om det som for dem er den viktigste konkurransen på fire år, kanskje i hele karrieren.
  Det er heller ikke utøverne som har lagt OL til Beijing og Kina.

 3. Pleym | 17. april 2008 kl 09.53

  Hvem stemte i 2001 da IOC la OL til Beijing? Har ikke utøverne representanter i IOC?

 4. thor | 17. april 2008 kl 20.53

  Utøverne er representert – såvidt…, men ingen av de som er aktuelle for å delta i Kina deltok i avstemningen.
  Dette idrettsstevnet har faktisk bidratt til å sette fokus på menneskerettighetssituasjonen. Problemet er myndighetene rundt omkring som tenker mer på handel enn krav om frihet og demokrati – ikke at idrettsutøvere gjør det som er jobben deres.

 5. The Code Of Silence » Slutt Ã¥ sutre Heiberg | 23. april 2008 kl 03.30

  […] det er her hele avsmaken for de olympiske leker i ett av verdens mest folketallige land ligger. Det forstÃ¥r ikke gliset fra […]

 6. Online education degree for teachers. | 25. mai 2011 kl 00.28

  Online education degree for teachers….

  Online education degree for teachers….

 • Dagens sitat

  It is error alone which needs the support of government. Truth can stand by itself.

  — Thomas Jefferson
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter