Vil finansiere NRK over statsbudsjettet

av | 16. juli 2008 kl. 13.46 | 5 kommentarer

Det er ikke godt nok å avvikle lisensordningen for så å finansiere NRK over statsbudsjettet. En urettferdig ordning forblir like urettferdig.

Det er VG som spekulerer i at Fremskrittspartiet, Høyre, KrF og Venstre vil avskaffe kringkastingsavgiften etter valget neste høst. Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) mener NRK bør finansieres over statsbudsjettet. Han støtter dermed Venstre som har hatt dette standpunktet lenge. Også programkomiteen i KrF har fremmet forslaget i arbeidet med nytt partiprogram.

Så lenge NRK forblir skattefinansiert, vil en del av borgerne betale for tilbud de ikke benytter. En som aldri bruker NRKs tilbud, bør heller aldri tvinges til å betale skatt slik at NRK får penger til driften.

Liberaleren mener, og de ikke-sosialistiske partiene bør være enige med oss, at kringkastingsvirksomhet ikke er noen offentlig oppgave. Hvis NRK skal finansieres må det gjøres av eier, eller ved betaling til selskapet. Ser man ikke NRK, er det ingen grunn til å betale.


Kommentarer

 1. Øyvind Sæther | 17. juli 2008 kl 01.01

  For min del kan vi gjerne legge ned propagandavirksomheten NRK, dessuten ville det ikke ha vært noe tap. Om nordmenn vil ha fabrikkerte nyheter så kan de alltids ty til TV2 eller NTB-meldingene som avisene stort sett gjengir ordrett. Regimet ville alltids fått propagandaen sin ut til folket, og de som skjønner noe som helst av det som skjer rundt seg bruker Internett og ignorerer NRK – så det ville ikke vært noe tap om NRK ble nedlagt eller overlatt til å finne privat finansiering.

 2. Torbjørn Sølsnæs | 17. juli 2008 kl 09.50

  Jeg kan virkelig ikke begripe logikken i at det blir så fantastisk mye mindre irriterende å betale mer skatt for å få NRK, enn å betale kringkastingsavgift to ganger i året, slik åpenbart enkelte mener. Med tanke på at de borgerlige partiene i nær sagt alle andre sammenhenger er skeptisk til statsinnblanding i medievirksomheter, er det et stort paradoks at de nå vurderer (eller vil) gjøre statstilknytningen *enda tettere*, gjennom å legge finansieringen inn i statsbudsjettet. Både økonomisk og redaksjonelt vil dette begrense NRK. Poenget er likevel at dersom de fire partiene skal stå for noe «nytt» – så burde de gå inn for å selge NRK, og gjøre allmennkringkastningen enten reklamefinansiert eller forbrukerfinansiert (vel og merke: Finansiert av de som benytter seg av tilbudet). Se for øvrig http://www.crackedactor.org/?p=99

 3. Pleym | 17. juli 2008 kl 11.25

  Vi er naturligvis helt enige at staten ikke bør befatte seg med drift av radio og TV. Å dele opp og selge NRK har naturligvis vår fulle tilslutning.

  Men husk det inkonsekvente i lisensaviften. Den er en avgift på det å inneha et TV-apparat. Og pengene går direkte til ett TV/radio-selskap; NRK.

  Enten er lisensavgiften en levning fra den tiden det å ha TV var ansett som luksus, eller så er den en tidlig miljøavgift.

 4. Roberth | 17. juli 2008 kl 11.32

  Et poeng i denne saken er også at NRK ikke begrenser seg til TV. De har radiosendinger og egenproduserte programmer legges ut på nett. Jeg mener å huske å ha hørt om rikskringkastere i andre land som pga. utvidede muligheter til å ta inn TV (f.eks. via mobiltelefon) ønsket å få kreve lisens for mobiltelefoner og Internett-forbindelser. Det er klart bedre å finansiere NRK over skatteseddelen enn å innføre noe slikt.

  Det beste ville dog å gjøre NRK om til betal-tv. De som da støtter lisens-regimet fordi det er fint med reklamefritt fjernsyn, kan da betale for akkurat det, og la andre få velge det bort.

 5. #15 | 17. juli 2008 kl 17.40

  Det er naturligvis ikke Statens oppgave å drive TV, men skal man først ha det er det to grunner til at avviklingen av lisensen er en god grunn: Billigere innkreving og avvikling av særskilt sugerør i kassen. Hvis NRK må slåss om midlene som alle andre, blir de lettere gjenstand for budsjettkutt og krav enn når politikerne bare øker lisensen «på siden» av øvrig skatt. Som tredje grunn kan man hevde at dersom det er et gode for almennheten å ha statlig krinkasting, så skal almennheten betale, ikke bare de som har TV.

  Hvis NRK skal bli alminnelig skattefinansiert blir det spennende å se hvilken profil de velger. Etter min mening er det liten vits i et NRK som konkurrerer med de kommersielle kanalene om filmer, nyheter, fotball og serier. Hvis det skal ha noen verdi med en statlig finansiert kanal, må NRK være et alternativ, dvs de skal vise det som ellers ikke ville bli vist, f.eks smal kultur, programmer laget av uetablerte talenter etc. Da må de tåle at seertallene går ned.

 • Dagens sitat

  The idea that ‘the public interest’ supersedes private interests and rights can have but one meaning: that the interests and rights of some individuals take precedence over the interests and rights of others.

  — Ayn Rand
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter