FrP vil forskjellsbehandle butikker

av | 24. juli 2008 kl. 22.10 | 7 kommentarer

Fremskrittspartiet bør gå inn for å avvikle Norsk Tipping og Vinmonopolet, fremfor å gi nærbutikker betydelige konkurransefortrinn.

Joker er en kjede som markedsfører sine butikker for nærbutikker. Kjedens motto er: Helt i nærheten.

Hvis Ib Thomsen, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, får bestemme skal Joker få selge vin og brennevin, mens for eksempel Rema 1000 ikke skal få muligheten til å tilby produkter som Vinmonopolet er alene om å tilby i dag.

Thomsen mener, ifølge Frp.no, at forskjellsbehandling skal videreutvikle nærbutikkene.

Forslaget er elendig, ut fra konkurransehensyn.

Fremskrittspartiet har ett godt poeng i artikkelen. Det er konkurransevridning når statlige selskap velger sine samarbeidspartnere. Norsk Tipping velger sine kommisjonærer, mens Posten velger butikker som skal ha post i butikk. Derfor er Liberaleren veldig opptatt av statens roller. Det er galskap at staten er lovgiver samtidig som staten er en aktør på forretningsvirksomhet. Det gir skjeve konkurranseforhold gjennom ulike typer særbehandling. Det er dette Ib Thomsen bør gripe fatt i, istedenfor å gjøre forskjellsbehandlingen større enn den allerede er.


Kommentarer

 1. Gunnar Andreassen | 24. juli 2008 kl 23.09

  Synes vin i butikkene er interessant, men ikke brennevin, blir jo helt feil. Men nå er jo polet blitt mer moderne så er ikke nødvendig?

 2. Bjørn Magne Solvik | 25. juli 2008 kl 00.37

  Gunnar Andreassen, både vin og brennevin i butikk er en god ide for liberalister ettersom det er vanskelig å forsvare et statlig vinmonopol, men retten til å selge må gjelde alle. Ikke bare enkelte butikker slik som Fremskrittspartiet nå foreslår.

 3. Weedar | 25. juli 2008 kl 12.38

  Hmm… etter å ha lest artikkelen på frp.no ser jeg ingeting som antyder det du sier? Hvorfor kan ikke den lokale Rema 1000 være en nærbutikk? Jeg tolker det dithen at han bruker ordet «nærbutikk» som «lokal butikk». Jeg kan ikke se at han sier han ønsker å ekskludere noen?

 4. Bjørn Magne Solvik | 25. juli 2008 kl 12.54

  Weedar, hvis du har rett i din tolkning, burde Ib Thomsen fremheve det vi skriver i ingressen, nemlig å avvikle dagens ordning med Vinmonopolet og Norsk Tipping.

  Han trekker frem Post i butikk som en suksess. Post i butikk er forskjellsbehandling av butikker som konkurrerer om de samme kundene.

 5. Weedar | 26. juli 2008 kl 00.01

  BMS: Artikkelen sier intet om hvem som bør få retten til å ha minipol og hvem som ikke bør få det. Etter hva jeg kan se har ditt eksempel med Rema 1000 vs Joker ingenting med artikkelen på frp.no å gjøre.

  Dette leser du inn i teksten, ikke ut av den, og angrepet på frp er etter mitt skjønn urimelig. En kan ikke skape et liberalistisk samfunn på én dag. På veien mot et rettferdig samfunn er frps forslag definitivt et skritt i riktig retning.

  I frps program står det at partiet ønsker «At ordningen med vinmonopol skal opphøre, og at alle alkoholholdige drikker skal kunne selges i vanlige forretninger, basert på overholdelse av alkohollovens bestemmelser.» Ingenting i artikkelen tilsier at Thomsen er uenig i dette.

 6. Bjørn Magne Solvik | 26. juli 2008 kl 00.25

  Weedar, i ingressen på oppslaget til Frp.no står det:
  Fremskrittspartiet ønsker å gi norske nærbutikkene større frihet og bedre utvalg gjenom økt tilgang på tippetjenester og salg av polvarer. –Et viktig steg for å opprettholde ressursene i lokalsamfunn, mener FrPs Ib Thomsen.

  Det betyr at noen butikker ikke vil få tillatelser, for jeg antar at Fremskrittspartiet ikke definerer alle butikkene som nærbutikk? Hvis antakelsen er riktig, vil Fremskrittspartiet gi til noen, mens andre ikke får. Det er urettferdig og det gir ulike konkurransevilkår. Det er milevis unna liberalisme.

  Fremskrittspartiet bør gjøre som du skriver og som er programfestet under punktet ”Små og mellomstore bedrifter”, nemlig å avvikle offentlige monopolordninger. Det er dette Ib Thomsen bør fokusere på istedenfor å rose ”Post i butikk” og videreutvikle nærbutikker. Det er ikke politikernes oppgaver å videreutvikle enkelte butikker.

  I kommunen jeg bor har vi en nærbutikk som heter Ole Thomassens Eftf. AS. Den ligger 2,5 til 3 mil unna kommunesenteret. Hvis jeg skal ta Ib Thomsen bokstavelig, vil han gi denne butikken en rekke fordeler i forhold til Rema 1000 og Rimi som ligger i Honningsvåg.

 7. Weedar | 26. juli 2008 kl 08.51

  BMS, selv om du tolker teksten rett og nærbutikk forstås som en kjede som befinner seg X kilometer fra bysentrum favoriserer ikke dette en kjede fremfor en annen. Alle har anledning til å starte «nærbutikker» og tjene penger på slike. Og det er en forbedring at forbrukere skal kunne handle polvarer på Rimi eller en hvilken som helst nærbutikk fremfor å dra til et Vinmonopol. På veien mot et rettferdig samfunn synes jeg det er et skritt i rett retning, selv med din forståelse av teksten. Men selvsagt må målet være å avskaffe hele vinmonopolet, samt skatten på alkohol.

 • Dagens sitat

  Individuals have rights, and there are things no person or group may do to them (without violating their rights). So strong and far-reaching are these rights that they raise the question of what, if anything, the state and its officials may do.

  — Robert Nozick
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter