Magasin

Før høsten. Idag: Dag Ekelberg

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Dag Ekelberg. Han er nestleder i tankesmien Civita.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Har en meget enkel smak – jeg velger de beste. Selv om norsk landbruk ikke akkurat er preget av komparative fordeler så er det ingen tvil om at norske jordbær er gode. Men det er jordbærene i andre land også.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Tror jeg venter litt med å legge ferien til Zimbabwe.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

For lite. Men i Civita har vi arrangert to store møter om saken og skrevet om dette. Vi har også planer om nye prosjekter knyttet til temaet personvern. Det er et utrolig viktig tema hvor ikke minst de borgerlige partiene bør være svært tydelige!

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Jeg er tilhenger av å redusere skatter og avgifter, ikke øke dem.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Storbyene? Vi snakker om Norge formoder jeg. Vi har ingen storbyer. Kun større eller mindre tettsteder forbundet av elendige veier. Men, det vil sikkert hjelpe med flere parkeringshus, lage merkede sykkelstier i byene, slik de har i de fleste siviliserte land. Det er flott med gågater i bykjernen også. Men bilkjøring i byene er da ikke noe stort problem her på berget. I Roma derimot…

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Tror jeg har vært gjennom de beste allerede, så i sommer har jeg lest den første biografien om Storbritannias neste PM, David Cameron. Han virker temmelig såpeglatt, så det er interessant å se hva som får ham til å tikke. Han er en skikkelig luring og omgir seg med smarte folk – «safe and sound tory», håper jeg. Og siden jeg sluker alle bøker om krigen kom jeg over en helt ny Hitler-biografi i sommer av Bengt Liljegren. Lettlest og god men ikke noe nytt i den som man ikke kan lese i bedre biografier (se særlig Joachim Fest og Sebastian Haffners bøker). Artig sommerlesning er også PJ O`Rourkes versjon av «Wealth of Nations».

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Bøker som inspirerte og bidro til «høyrebølgen» på slutten av 1970-tallet. Friedmans «Free to choose», er f.eks en populær klassiker som hadde innflytelse på manges tenkesett.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Green is the new red. Neida, så enkelt er det selvsagt ikke. Klimaet er i endring slik det alltid har vært. Hvorvidt mye av dette skyldes menneskelig aktivitet er omstridt. Men, gitt at menneskene er skyld i klimaendringer, er det grunn til å se på hvilke tiltak som gir størst effekt – mest for pengene. Det er viktig at politikere ikke blir inspirert av løgn og overdrivelser fra offentlig finansierte dommedagsprofeter (NGOer som det ofte heter) til å fatte vedtak som i praksis innebærer frihetsinnskrenkninger. Det er interessant å følge arbeidet til Copenhagen Consensus om dette. De er løsningsorienterte realister.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Alt henger sammen med alt, som Gro slo fast. Hele kollegiet bør skiftes ut. Den beste av dem er ihvertfall Erik Solheim.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sansynlig som statsminister efter valget neste år?

Dagfinn Høybråten.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

Partier kan endre seg til det bedre, se bare på Centerpartiet i Sverige.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Kristin Clemet. Synd for Civita men bra for landet.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Minerva og VG. Civitas hjemmeside er også bra. Journalistene er viktigere enn mediene de opptrer i. Når trykte medier (med unntakt av Minerva) ikke mener noe selv, eller hevder at de ikke gjør det, betyr det i praksis at de støtter Obama og en rødgrønn regjering. Bare å forholde seg til.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Fordi retorikk og image ikke kan erstatte substans. Og fordi motkandidaten har langt bedre standpunkter i viktige saker som f.eks fattigdomsbekjempelse (jf McCains klare holdning til frihandel bl.a.).

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Mugabe, Kim Jong-Il, Castro, bandittene i Burma, statsledere som støtter terroristorganisasjoner. Det er nok å ta av. Og Mladic selvsagt.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

De funksjonshemmede – de som virkelig trenger hjelp. Det er veldig mye mer man kan gjøre for å lette funksjonshemmedes hverdag. Det er f.eks viktigere enn å stenge biler ute av byer.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

På samme måte som at Norge ikke ble et nytt DDR med SV i regjering vil norsk kulturliv sikkert overleve med Knudsen som kulturminister.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Jeg tror man har kommet i mål og det er flott!

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Nei, jeg leser flere bøker om gangen hele tiden og har ikke et ferdigpugget «korrekt» svar. Tror ikke jeg behøver å gå i Hamsun-fella: «På gjengrodde marker» 🙂

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg? To luringer på Stortinget: Anne Kristine Jensen, rådgiver i FrPs stortingsgruppe og Thor Sættem, rådgiver i Høyres Stortingsgruppe.

Mest lest

Arrangementer