Tannlegebehandling blir aldri gratis

av | 23. januar 2009 kl. 15.32 | 7 kommentarer

Flere skal slippe tannlegeregningen, sier Helga Pedersen, nestleder i Arbeiderpartiet, stolt til BT.no.

Pedersen jobber med programmet som partiet skal gå til valg på til høsten. I forslaget ligger det an til økte utgifter til tannhygiene på rundt 1 milliard kroner.

Når de som nyter godt av tjenesten ikke skal betale direkte, blir kostnaden flyttet til offentlige budsjett. Det betyr at utgiftene skal finansieres ved hjelp av skatter og avgifter. Skatter og avgifter betyr i praksis at borgere må betale kostnaden for andre. Arbeiderpartipolitikere kaller dette for gratis, men å bruke ordet gratis er å jukse med begrepene.


Kommentarer

 1. Sentrumskonservativ | 24. januar 2009 kl 01.11

  Foretrekker Liberaleren status quo?

 2. Bjørn Magne Solvik | 24. januar 2009 kl 11.37

  Nei brukerne, altså i stor grad foreldre og foresatte, bør betale kostnadene for tannpleie. Det betyr endringer av dagens praksis.

 3. Anders | 25. januar 2009 kl 01.17

  For meg som har lite penger vil jo dette bli billigere enn å betale regningen direkte 🙂

  Det gir meg større frihet til å bruke pengene mine slik jeg ønsker 🙂

 4. IvarE | 26. januar 2009 kl 10.12

  @Anders:
  Nei, poenget er nettopp at varer og tjenester ikke blir billigere av at regningen dekkes over skatteseddelen.

 5. Roger Moen | 26. januar 2009 kl 13.36

  All empiri tilsier at IvarE har rett, og det er i seg selv et godt argument. Men SELM OM det ikke var riktig, ville det være grovt umoralsk å sende regninga for egne tannlegebesøk til naboen, uten hans samtykke med trussel om vold.

  Anders har rett i at han får større materiell frihet av å la andre betale for seg, men individuell frihet innebærer ikke retten til å krenke andre. Tvert imot!

  Dessverre er vi som er enig i dette i mindretall.

 6. Anders | 31. januar 2009 kl 00.09

  Ja…

  I et system med nullskatt faller veldig mange utenfor. Og man kan ikke komme seg ut av fattigdom uten penger så da går det jo til helvete.

  I et system med kommunisme der faller ingen utenfor økonomisk. Men selve ideén er jo å ta fra oss valgfrihet, i bytte mot rettferdig fordeling. Men det er jo også rettferdig at mennesket har fritt valg og kan bestemme over sitt eget liv.

  Selv om skatter og avgifter tar fra en valgfriheten, så må vi jo alikevell ha et felles ansvar for at ingen faller utenfor.

  Det er på en måte to friheter som forhindrer hverandre. Friheten til å velge er elementær. Men friheten til å ha noe å velge mellom burde jo også være til stede.

  Det er enkelt å si at man selv mister valgfriheten om man må betale tannhelsetjenesten over skatteseddelen og med en utjevningspolitik blir det for noen både dyrere på grunn av mengden skatt og på grunn av at noe blir borde i systemet.

  Men selv om noen mister valgfriheten så er det noen som i utgangspunktet ikke hadde noe å velge mellom, eller så hadde de bare friheten til å velge mellom tannlegebeandling og barnas skolegang. (teoretisk flatt skattesystem)

  Det er dette som er problemet…

  Jeg vet ærlig talt ikke helt hva jeg skal velge selv; min frihet eller alles frihet.

 7. bigboyen | 31. januar 2009 kl 05.37

  «Selv om skatter og avgifter tar fra en valgfriheten, så må vi jo alikevell ha et felles ansvar for at ingen faller utenfor.»

  Det er umulig å sikre seg mot at mennesker faller utenfor, rett og slett fordi menneskers valg er sterkere enn noen offentlige ordninger kan være. Det er veldig mange som har fått kastet penger etter seg år etter år uten at de har fått et verdig liv.

  Men denne gruppen er ikke problemet, det som er problemet er alle som er i stand til å greie seg selv som likevel har presset seg til ordninger. Jeg har ikke lyst å betale skatt for å betale barnehageplassen til to personer i full jobb. De er i stand til å greie seg selv. Det fins tusenvis av eksempler på grupper som lar andre betale for seg. At jeg skal betale fagforeningskontigenten til noen er for meg uhørt.

  Eneste løsning på problemet er å snyte på skatten, det er det eneste moralske å gjøre.

  De borgelige partiene har skuffet enormt, og jeg syns ikke det bør være så vanskelig å argumentere for å kutte ordninger til folk som har egen jobb. Så jeg går utfra at alle partiene på Stortinget ønsker et sosialdemokratisk samfunn, og da har man egentlig ikke noe å velge mellom.

 • Dagens sitat

  Anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job.

  — Douglas Adams
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter