Røykeloven er fem år

av | 31. mai 2009 kl. 15.02 | 12 kommentarer

I pinsen feirer forbudspolitikerne. Røykeloven, med forbud mot sigaretter hos aktørene i utelivsbransjen, fyller 5 år.

Det er en tragisk lov. Den krenker eiendomsrettigheter. Eierne av diskotekene, kafeene, pubene og restaurantene, mistet retten til å bestemme om tobakk og sigaretter skulle være en naturlig ingrediens på skjenke- og serveringsplassene.

31. mai 2004, var den siste dagen gjestene hadde lov å nyte en sigarett på puben. Dagen etter var forbudet et faktum.

Forbudet ble kjempet igjennom av KrF-leder, Dagfinn Høybråten. Han brukte hensynet til arbeidstakerne i bransjen som det viktigste argumentet.

Det verste av alt er at en stor del av befolkningen har godtatt forbudet. Til og Fremskrittspartiet har godtatt formynderholdningen. Ulf Erik Knudsen, stortingsrepresentant for FrP, sier til Drammens Tidende at partiet tok litt feil når det gjaldt røykeloven. FrP var motstandere av loven, men har som mange andre borgere godtatt restriksjonene fra formynderne på Stortinget.

Liberaleren vil aldri godta røykeloven, fordi den synliggjør velferdsstatens totalitære tendenser.


Kommentarer

 1. Stian Oen | 31. mai 2009 kl 19.34

  Og hva med folk med astma og andre sykdommer som gjør det umulig for dem å oppholde seg i lokaler hvor det røykes? Har de en plass i utelivet i et liberalistisk samfunn?

 2. Bjørn Magne Solvik | 31. mai 2009 kl 19.53

  Stian Oen, det vil vi som ikke røyker ha dersom vi etterspør slike plasser. Problemet før 2004 var at det var lav etterspørsel etter plasser der røyking var ulovlig, og dermed tillott de fleste i bransjen røyking fra både ansatte og gjester.

  Vi som ikke røyker bør ta selvkritikk på den lave etterspørselen. Selv om vi synes røyk er ille, besøkte vi altfor ofte plasser der bruk av tobakk og sigaretter var tillatt.

  Jeg røyker ikke, men jeg satt alltid med de bordene der røykerne satt. Jeg var dermed med på å opprettholde røyking på stampuben jeg bruker å besøke.

 3. Stian Oen | 31. mai 2009 kl 20.24

  En forsåvidt nokså vakker fremstilling for oss som er glad i ideologiske diskusjoner, men den stemmer jo ikke overens med virkeligheten. Etterspørselen etter røykfrie lokaler var slik jeg ser det i realiteten høy før røyekeloven ble innført, men så lenge det var lov å røyke og røykere ikke med loven i hånd kunne nektes adgang lot det seg ikke gjøre å tilby slike steder. Serveringsbransjens organisering var altså ikke et resultat av tilbud og etterspørsel, men manglende lovhjemmel til å etterkomme etterspørselen, for å si det på en annen måte.

  Hvis jeg forstår logikken i argumentasjonen din riktig er det for øvrig sånn å forstå at en samfunnsgruppe må være så stor eller høylydt at markedet nokså tydelig registrerer dens preferanser for at den fortjener å bli hensyntatt? Et bedre argument for strengere lovregulering på en del samfunnsfelt er det i så fall sjelden jeg har sett før.

 4. Unknownrebel | 31. mai 2009 kl 21.19

  Stian Oen,

  Guess what? Det er ingen menneskerett å få gå på utesteder. Astma eller ikke, din rett på et røykfritt miljø slutter der min eiendom begynner. Siden det nå viser seg at røykfrie etablissement kan overleve, er det ingen grunn for å nekte røyking for de steder som ønsker det.

  Finnes det forresten noen statistikk over brune puber som gikk under, og omfanget av enslige, slitne mennesker som da mistet sitt sosiale nettverk? Siden vi nå engang fremviser slik hjertevarmende omsorg for små grupper med begrensede muligheter?

 5. Bjørn Magne Solvik | 31. mai 2009 kl 21.24

  Stian Oen, det var lov å ha en uteplass der røyking var forbudt. Det var derimot ikke lov å diskriminere, altså si at en plass kun var for røykere. Noen prøvde å etablere røykfrie serveringsplasser/skjenkeplasser, uten spesielt stort hell. Oppslutningen var dårlig!

  Et fritt marked er veldig enkelt. Det består av borgerne som tar frivillige valg.

  Hadde de som støtter dagens røykelov brukt forbrukermakten, ville denne artikkelen ikke blitt skrevet fordi Dagfinn Høybråten sannsynligvis ikke ville presset frem loven. Å kjøre frem arbeidstakerne, slik han gjorde, er å jukse. Han og det politiske flertallet vil ha borgerne til å slutte å røyke, og derfor kommer det hele tiden nye forbud på dette området. Sist, forbud mot oppstilling av tobakksvarer. Forbudene bryter fullstendig med eiendomsretten!

  Jeg prøvde å finne en artikkel fra 1990-tallet om en som startet en plass der røyking var forbudt, men fant den dessverre ikke. Mener bestemt at vi har skrevet om det.

 6. Bjørn Magne Solvik | 31. mai 2009 kl 21.27

  Det finnes statistikker, blant annet fra SSB. Du finner tallene hvis du søker på det. For Liberaleren er tallene rimelig uinteressante. Eiendomsrettighetene betyr mye for oss.

 7. Stian Oen | 31. mai 2009 kl 22.23

  Jeg trodde jeg var ganske ideologisk av meg, men dette viser jo hvor galt det virkelig kan gå når man ser bort fra faktiske forhold fordi ideologien en følger sier noe annet. Trodde det var oss på venstresiden som drev på med slikt, jeg, men nå skjønner jeg at jeg har tatt feil.

  Jeg antar at årsaken til at vi enda ikke har full barnehagedekning er at barnehageforeldrene ikke ønsker dette sterkt nok, at årsaken til at vi opplever økende arbeidsledighet er at folk ikke vil ha jobber sterkt nok, og at årsaken til at boliger er så dyre i Oslo er at oslofolk ikke ønsker seg billige boliger sterkt nok?

  Og Unknownrebel: Hvis folk kan få livstruende skader fordi noen insisterer på å få gjøre slik de selv ønsker kan det jo tenkes det er livsfilosofien til disse enkeltindividene det er noe galt med?

 8. Unknownrebel | 31. mai 2009 kl 22.32

  Grunnen til at jeg spurte om statistikk (jeg regner med med var meg du mente), var for å minne Stian Oen om at tilsynelatende gode lover også har utilsiktede konsekvenser som man ikke hører om.

  Jeg tviler forøvrig på at SSB holder statistikk over hvor mange individer som fratas myndigheten over eget liv og dermed livsgleden under alle solidariske tiltak.

 9. Stian Oen | 31. mai 2009 kl 22.38

  Nei; noen statistikker skjønner til og med SSB at det blir for latterlig å føre.

 10. Unknownrebel | 31. mai 2009 kl 22.51

  «Hvis folk kan få livstruende skader fordi noen insisterer på å få gjøre slik de selv ønsker kan det jo tenkes det er livsfilosofien til disse enkeltindividene det er noe galt med?»

  Første bud er at man kan gjøre hva man vil, så lenge dette ikke går utover andre. Siden det å oppholde seg et sted hvor det røykes, er en frivillig handling, kan man ikke påstå at røyk på privat eiendom er et overgrep. Som sagt, din rett på et røykfritt miljø slutter der min eiendom begynner.
  Jeg har heller ikke påstått at røyking er sunt, eller at mennesker konsekvent velger riktig i forhold til sin egen helse. Men dårlig dømmekraft bør ikke være straffbart.

 11. bigboyen | 1. juni 2009 kl 04.17

  Det som er ekstra synd er at røykeloven er noe av det eneste som står igjen etter den forrige borgelige regjeringa.

  Samarbeidsregjeringa sviktet så totalt, og ingen av partiene som satt i regjeringa har valgt å innrømme det. Borgelige velgere fortjener en beklagelse, og når ikke den kommer så tror jeg ikke at vi ser en borgelig regjering før neste generasjons politikere tar over kontrollen i partiene.

  Samarbeidsregjeringen skulle være Høyres comeback, partiet som på 1980-tallet forandret Norge. Det ble i stede et mageplask, og når de i tillegg har brukt denne stortingsperioden til å fremstå som et sosialdemokratisk haleheng så er det ingen grunn til å gi borgelige partier nøklene til regjeringsbygget.

  Det er bedre å ha en regjering å være i opposisjon til (men heller en ren AP-regjering enn dagens) enn en regjering som liksom skal stå for borgelige verdier, men som svikter gang på gang.

  Jeg sitter nok hjemme ved valget til høsten, akkurat som i 2005.

 12. Anonym | 4. juni 2009 kl 00.35

  Bingohallene er unntatt røykeloven.

 • Dagens sitat

  Of all tyrannies a tyranny sincerely exercised for the good of its victims may be the most oppressive. It may be better to live under robber barons than under omnipotent moral busybodies. The robber baron’s cruelty may sometimes sleep, his cupidity may at some point be satiated; but those who torment us for our own good will torment us without end, for they do so with the approval of their own conscience.

  — C. S. Lewis
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter