Heller rødgrønn enn blå regjering?

av | 21. august 2009 kl. 06.25 | 3 kommentarer

Velgerne vil ikke ha noen av de to ikke-sosialistiske regjeringsalternativene, er hovedoppslaget i NRKs nyhetssendinger i morgentimene. Nok en opphausset nyhet. Tallene er ingen bombe, hvis man skal ta partienes egne utsagn på alvor. Velgerne har tydeligvis tatt dem til seg.

NRK bringer tall som ikke burde overraske noen.

Heller rødgrønne enn H/FrP
NRK skriver om funnene i undersøkelsen: «I valget mellom dagens regjering og en Høyre/Frp-regjering, sier 55 prosent at de vil at de rødgrønne skal fortsette, mens 31 prosent vil ha en Høyre/Frp-regjering. 14 prosent sier at de ikke vil ha noen av disse to alternativene:»

Tallene er ingen bombe. Legg sammen regjeringspartienes oppslutning med oppslutningen til Venstre og KrF. De to ikke-sosialistiske sentrumspartiene ønsker ikke FrP i regjering. Sponheim har sagt «heller Jens enn Jensen». Liberaleren har forsøkt å få frem at dette kan innebære at Venstre og KrF heller vil bidra til at Stoltenberg danner en ren Ap-regjering enn å se på at et FrP som er større enn H/V/KrF danner regjering.

Heller rødgrønn regjering enn H/V/KrF
NRK skriver om funnene i undersøkelsen: «På spørsmålet om folk vil ha Jens og co eller sentrumskameratene (Høyre, KrF, Venstre), svarer svarer 53 prosent at de fortsatt vil at dagens regjering skal styre videre, mens 32 prosent vil ha det borgerlige alternativet. 15 prosent svarer her at de ikke ønsker noen av dem.»

Heller ikke disse tallene er noen overraskelse. Legg sammen tallene til de rødgrønne regjeringspartiene med oppslutningen om FrP. Siv Jensen har sagt at FrP aldri vil støtte en regjering de selv ikke er medlem av. Som Liberaleren skrev igår kan dette bety at også Siv Jensen peker på Jens i en situasjon der H/V/KrF er større enn FrP og sier at de vil danne regjering fordi det er ikke-sosialistisk flertall i Stortinget.

Ikke-sosialistisk flertall – rødgrønn regjering
Valgforsker Bernt Aardal peker på at de to regjeringsalternativene på ikke-sosialistisk side er uenige om viktige politiske saker.

NRK poengterer i sin artikkel at selv om ca 53% i denne undersøkelsen heller vil at de rødgrønne skal fortsette i regjering enn å få noen av de to ikke-sosialistiske alternativene, så er det et flertall av de ikke-sosialistiske partiene blant de spurte i undersøkelsen.

Men to og to er ikke alltid fire. Ifølge Aardal: «Det er ikke klart hvilket alternativ som det samles om på borgerlig side. Derfor kan man ikke nødvendigvis summere oppslutningen til de borgerlige partiene og slå fast at de har flertall, sier valgforsker Bernt Aardal til NRK.»

Vi kan altså oppsummere undersøkelsen og NRK-artikkelen med at velgerne har forstått noe politiske kommentatorer og journalister ikke ser ut til å ville akseptere: At det er så store forskjeller på de ikke-sosialistiske partiene at det er helt fåfengt å «kreve» en ikke-sosialistisk regjering hvis FrP, H, V og KrF tilsammen får flertall efter valget.

Vi som ønsker en ikke-sosialistisk regjering av en eller annen type efter valget får håpe at velgerne tross alt er så lei av den rødgrønne regjeringen at de gir de to eller flere av de fire ikke-sosialistiske partiene flertall ved valget.


Kommentarer

 1. TOS | 21. august 2009 kl 12.14

  Du har dessverre tatt situasjonen på kornet.

 2. Pleym | 21. august 2009 kl 12.51

  Takk! Men det gir meg dessverre ingen glede. Jeg skulle ønske det var annerledes.

 3. Rune Ulfsnes | 23. august 2009 kl 10.33

  Jeg ser med stigende undring på kommentarer som » en stemme på Venstre el,er det samme som en stemme til AP.-Eller en stemme til høyre er det samme som en stemme til Frp.
  Dette er slett ikke realiteter,det er en udokumentert påstand,og riktig kun i den forstand at det kan gi en pekepinn på hvilken regjering vi får etter valget.
  -Men,hva er så galt med at et «lite» parti velger å støtte det alternativet som er villige til å gi mest tilbake i politisk uttelling.
  Dette er «kjøp og salg» av politikk,og man kan like det eller ikke!Det er i midlertid slik det foregår i alle valg.Vi som har feks valgt oss Venstre antar derfor at partiledelsen har gått føløyenes realpolitikk i gjennom,og funnet at det er mest å få tilbake i sentrumspolitikk hos den rødgrønne delen av det politiske landskapet.
  Venstre kan ikke på det nåværende partiprogram støtte en FrP dominert regjering for de står for et vedtatt partiprogram som i mange tilfeller går helt på tvers av Venstres sosialliberale ideologi
  Det blir derfor mer Venstrepolitikk fra en Ap-dominert regjering om Venstre «kjøpslår» om å gå for en ny rødgrønn regjering.
  Når oppslutningen ikke er større enn den er,så er dette pr i dag den eneste måten å fronte mer Venstrepolitikk på.
  De langsiktige gode løsningene har vel neppe noengang funnet seg endelig til rette på noen av de store fløyene i norsk politikk.Pga stadig skiftende regjeringer fra henholdsvis høyre og venstresiden i Norsk politikk,så havner løsningene tilslutt så likevel i sentrum.Dette etter finsliping fra begge sider.
  Det er vanskelig å klart definere en nyansert form for politikk,som er det sentrum i norsk politikk står for.Som vi ser er det langt enklere å profilere enkeltsaker når man har mulighet,som jo fløypartiene har,til å se det meste i svart/hvitt.

 • Dagens sitat

  The fact that I have no remedy for the sorrows of the world is no reason for my accepting yours. It simply supports the strong possibility that yours is a fake.

  — H. L. Mencken
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter