Stopp iam.no

av | 24. september 2009 kl. 17.20 | 16 kommentarer

Nettstedet iam.no har lagt ut fødselsdatoene og andre opplysninger til millioner av nordmenn. Christoffer Biong, fylkessekretær i Akershus Venstre, er èn av mange som vil stoppe dette nettstedet.

Christoffer Biong vil stoppe iam.no. (Foto: Venstre.no)

Christoffer Biong vil stoppe iam.no. (Foto: Venstre.no)

Biong minner om hva som skjedde da Eniro prøvde et tilsvarende trekk, og skrev om det i en bloggpost datert 10. juni 2009. Nå ønsker Venstre-mannen samme engasjement rundt iam.no, og han har startet en Facebook-gruppe for å få fokus på saken.

Undersøker saken
Datatilsynet har de siste dagene fått mange tips om nettstedet og vil be om en redegjørelse fra virksomheten, ifølge datatilsynet.no.

Det er vanskelig å få kommersielle aktører til å ta personvernhensyn, når staten er verst. Politikerne har sikret staten overvåkingssystem gjennom helselovgivningen til å offentliggjøre skattelister på internett. Staten må gå i front for å sikre et godt personvern.


Kommentarer

 1. Leirbag | 24. september 2009 kl 17.53

  Enig, slike nettsteder må bort.

  Personlig kunne jeg ikke ledd mer da jeg sjekket egen info på nettstedet tidligere i dag. De hadde fått navnet riktig, men feil adresse OG bosted 🙂

  Så for all del, om siden er «så» treffsikker så er jeg ikke bekymret.

 2. Leirbag | 24. september 2009 kl 17.53

  *korreksjon*

  Feil adresse & mobilnummer. Adresse og bosted er veldig ofte den samme 🙂

 3. Nils | 24. september 2009 kl 18.06

  Flott. Det er en passende oppgave for et myggparti som Venstre.

 4. SKA | 24. september 2009 kl 20.05

  Si NEI til at private aktører ikke skal ha adgang til personopplysninger! Si NEI til at private opplysninger skal danne grunnlaget for profittjaget for f.eks dette røverfirmaet til «fru Jagge»!

 5. einar bjørn grytnes | 24. september 2009 kl 23.10

  adresse

 6. tDa | 25. september 2009 kl 02.04

  Og liberaleren skal liksom være liberalistisk?
  Jeg visste ikke om denne sida før jeg så den her, men ut ifra det jeg ser så fungerer den akkurat som alle andre metasøkemotorer; den søker flere steder samtidig for så å vise informasjonen til brukerne. Informasjonen på sida, så vidt jeg kan se, kommer fra steder som Google, telefonkatalogen, osv. Så vidt jeg ser så gjør de ingenting umoralsk. Creepy er det, og jeg hadde likt at jeg kunne fjerne navnet mitt derifra, men faktum er, de utøver ikke aggressjon eller bedrag mot noen som helst. Det de gjør er rett og slett å kompilere all data de kan finne om en person – OFFENTLIG DATA – og viser det på ett sted. Alle dataene du ser der er offentlig tilgjengelige. Søk, så finner du dem. De har ikke stjålet dem fra noen. La dem nå være i fred.

  Videre så er jeg skuffet over at dere bringer datatilsynet, som, sist jeg sjekket, var et statlig organ, for å bruke det imot en privat virksomhet. Fy skamme dere som støtter dette.

  Personvern er ikke en rettighet, men en oppgave. DIN oppgave. Hvis du ikke vil at data om deg skal være tilgjengelig, pass på hva, hvor og hvordan du legger ting ut. Du kan ikke forvente å skrive hver detalj av livet ditt på facebook og at det ikke blir tilgjengelig.

  Den eneste moralske rettigheten du har er eiendom; selveierskap og annen. Hva andre gjør med sin eiendom – f.eks. fotograferer deg med -sitt kamera- mens du er på et offentlig sted er deres business, ikke din. Det eneste du kan gjøre er å be dem ikke gjøre det. Prøver du å tvine dem er det -du- som er den voldelige.

 7. tDa | 25. september 2009 kl 02.05

  P.S. jeg trodde dere var imot nettsensur. Eller gjelder det bare sider dere ikke misliker?

 8. Pleym | 25. september 2009 kl 09.15

  tDa, jeg skjønner ikke helt at vår artikkel er noe å hisse seg veldig opp over.

  Vi har bragt en personvernnyhet, der Venstre har engasjert seg.

  Vi tar ikke stilling til selve siden, efter hva jeg kan se.

  Har du lest Liberaleren tidligere, vet du at vi er engasjert i saker som kampen mot EUs datalagringsdirektiv, mot offentlige skattelister etc.

  Vi er også mot at private firmaer legger ut opplysninger, uansett om de er aldri så offentlige, uten den aktuelle personens samtykke.

 9. tDa | 25. september 2009 kl 10.22

  Staten burde ikke hente inn informasjon in the first place, og spesielt ikke legge den ut offentlig når de først har tvunget seg frem til å hente den inn, der er jeg enig. Men korsferd mot en individuell side som bare sanker informasjon som allerede ligger åpent på nettet… poengløst og et prima eksempel på å behandle symptomet, ikke sykdommen.

  Dere har kanskje ikke direkte tatt en stilling, men det -virker- veldig sånn, i hvertfall, spesielt når Bjørn Magne Solvik (som jeg får inntrykket av er second-in-command, men kan gjerne være feil) skriver et innlegg om det.

 10. Bjjørn Magne Solvik | 25. september 2009 kl 12.16

  tDa, ytringsfriheten skal ha gode kår. Derfor er det er vanskelig å hindre at kommersielle aktører skal legge ut personopplysninger, når staten er den største innsamleren av opplysninger. Det blir verre og verre, og i fremtiden kan det bli tunge aktører som offentliggjør sensitive opplysninger om borgerne. Nettstedet iam.no er en lettvekter.

  Jeg ønsker ikke nye lovverk for å hindre dette, fordi jeg mener kommersielle aktører tilpasser seg begrensninger og vil gjøre mye for å omgå begrensningene for å oppnå profitt. I tillegg er det mange opplysninger som vi som borgere har gitt fra oss frivillig, for eksempel telefonnumrene.

  Det finnes ikke en løsning på problemet, bortsett fra at politikerne må sørge for at den statlige opplysningsbanken blir så liten som overhode mulig.

  Ingen ting tyder på at politikerne vil gjøre opplysningsbanken mindre, tvert imot.

  Vi har i dag en personopplysningslov, men den har ikke hindret at personvernet har fått elendige kår.

 11. tDa | 25. september 2009 kl 12.29

  Igjen – leg sykdommen, ikke symptomene. La iam.no og lignende sider være i fred, men få staten til å slutte å same inn informasjon om personer.

  Staten er ikke akkurat flink til selvregulering (http://www.lewrockwell.com/katz-j/katz-j25.html), men kanskje andre løsninger bør utforskes. F.eks. gi staten falsk informasjon når mulig, osv. I USA finnes det private postbokser som man kan bruke som sin offisielle adresse. Finnes det i Norge?

  Ellers så er det også ting som vi har kontroll over, f.eks. email adressen. Bruk en email adresse for korrespondanse med staten (når, dessverre, det er nødvendig) og en annen for andre.

  Når staten vil ha informasjon fra oss frivillig, nekt samarbeid. For en mnd. siden, circa, så ble jeg oppringt av et spørreundersøkelsesfirma som jobbet med et statlig oppdrag. Jeg nektet å svare. De prøvde å forklare hvordan det skal hjelpe gjøre statlige tjenester bedre, bla bla bla, og jeg nektet fortsatt, og la på.

 12. Siri | 28. september 2009 kl 14.10

  Iam er en tjeneste som Søren Eriksen i nettavisen og gul.no står bak.
  Ved fjerning kontakt gul.no eller epostpost@gul.no

 13. Rene Hansen | 28. september 2009 kl 21.24

  Her er de som står bak IAM.NO ( styret ):
  Odd Harald Hauge, FJORDALLÉEN 18 , 0250 OSLO, 90 97 86 06 og 22 01 90 99.
  Even Jakob Jordal, 90 19 90 99.
  Søren Eriksen, STORENGVEIEN 2 C, 1397 NESØYA, 91 19 98 15 og 66 98 04 33.
  Gul.no Eier dette selskap 100 %.
  Og de som står bak Gul.no er:
  Westfal-larsen invest as med sitt easy connect og Even Jordal med sin tjeneste gul.no
  + noen mindre aksjonærer.
  Gul.no kan kontaktes på tlf 51216200 eller kundeservice@gul.no
  Westfal kan kontaktes her: Hans Peter Westfal-Larsen, KALFARVEIEN 48 , 5018 BERGEN, 91 14 88 53 og 55 31 02 33.
  Kopier denne tekst og lim den inn overalt slik at disse får en tilbakemeling på hva vi mener om dette. Send mail, ring og stå på frem til deres tjeneste er lagt ned.
  Nå ser dere hva gul.no og easy connect står for, så har dere kundeforhold hos noen av disse si de opp med umiddelbar virkning. Send post til Kundeservice@gul.no og si opp deres annonser.
  Står vi sammen om dette er denne tjenesten borte innen 1 uke.

 14. Personvern? | 7. oktober 2009 kl 11.32

  @Rene:

  Enten jobber du for en av konkurrentene, eller så har du et seriøst problem med dømmekraften.

  Med høyrehånda vil du stoppe iam.no under påskudd av personvern, mens du oppfordrer til nedsabling av eierne?

  Personlig tror jeg du kommer fra en av konkurrentene.

 15. Kanskje Eniro? | 7. oktober 2009 kl 11.33

  …siden de fikk så pes for å gå i samme retning 🙂

 16. Anonym | 20. februar 2010 kl 22.05

  Uff da, slik kan det gå når folk må så blindt og ukritisk støtte ytringfrihet, koste hva det koste vil! Da får man ukontrollert håndtering av personlige data som et uunngåelig resultat. Personvern og Ytringsfrihet er 2 erkerivaler som aldri går hånd i hånd! Vi lever fortsatt i mørke-alderen, bare bytt ut ordet «kristendom» med «ytringsfrihet».

  Kanskje på tide å innse at ytringsfrihet er litt oppskrytt?

  Kanskje på tide å verdsette personvern ovenfor ytringsfrihet?

  Kanskje på tide å trekke seg vekk fra den blå/grå kulden og ta imot den røde varmen?

 • Dagens sitat

  A great many open minds should be closed for repairs.

  — Unknown
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter