Skummelt? Vær våken!

av | 21. desember 2009 kl. 18.43 | 2 kommentarer

Våkn opp! Regjeringen skal modernisere helseregistrene. Det kan bety dårligere kår for personvernet.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, har i dag sendt ut en pressemelding om arbeidet med å modernisere Dødsårsaksregisteret, Medisinsk fødselsregister og Vaksinasjonsregisteret, for å nevne tre registre som myndighetene bruker som et grunnlag for helseovervåkning.

Strøm-Erichsen er medlem av Arbeiderpartiet, altså det samme partiet som har Helga Pedersen som parlamentarisk leder. Hun har ikke imponert i saken om datalagringsdirektivet. Hvis personvern ikke betyr mer for Anne-Grete Strøm-Erichsen enn det gjør for Helga Pedersen, er det grunn til å grue seg til moderniseringsarbeidet.


Kommentarer

 1. Guri | 21. desember 2009 kl 19.14

  Kjenner mange helt vanlige mennesker i full jobb som har eksperimentert med harde narkotiske stoffer når de var yngre. Blant disse finnes kjendiser.

  Enkelte av disse har opplevd ting i ettertid som gjorde at de måtte gå til legen. Samtlige har i midlertid latt være å fortelle årsaken til plagene til legen, og bare fortalt om symptomene, fordi de ikke ville at dette skal havne i journalen på grunn av redsel for myndigheter, lekkasjer, forsikringsselskap.

  At folk allerde er livredde for å innrømme nødvendig informasjon om rus og sex til legen blir garantert ikke bedre av en slik sentralisering av journaler.

  Vi beveger oss med museskritt umerkelig i retning av en politistat. Skal det være slik at når jeg må til den tvungne statlige helsekontrollen av barna mine, må jeg bli konfrontert med tidligere narkotikabruk? Hvorfor skal jeg måtte forklare meg? Skal min samboer kunne finne ut av utroskap gjennom venninner i helsevesenet?

  Hva er det egentlig myndighetene tror de er? En stor barnepasser?

  Nei til et totalitært Norge. Ja til full individuell kontroll over alle legejournaler.

 2. Svend | 28. desember 2009 kl 15.29

  Når en pasient bytter fastlege fordi den gamle ikke lengre vil gi ham lengre sykemelding for en sykdom/skade som ikke lengre kvalifiserer til dette? Pasienten får lett ny sykemelding ved å bytte til riktig lege og påfører samfunnet store kostnader.

  Når en person ender opp med sykebehandling / trygd f.eks. pga tidligere bruk av tunge narkotiske stoffer, skal du og jeg betale for denne personens idioti? Jeg sier gjerne ja til legalisering av både det ene og det andre, med den betingelsen av at -ALLE- konsekvenser av dette ikke skal tilbakeføres til samfunnet men til personen som tok valget.

  Jeg sier bl.a. ja til elektronisk journal, slik at hver ny lege / behandler får full tilgang til -ALT- denne personen har vært i kontakt med helsevesenet for. Jeg er lei av å måtte betale for andre. Samtidig her er det potensielle fallgruver som Guri nevner, som krever at kun helsepersonell som får tillatelse av pasient skal kunne få adgang og fullstendig loggføring og rapportering av brukere som har hatt innsyn i en journal, der dette automatisk må gis beskjed om til pasient. Dette funker meget godt med bl.a. kredittsjekk av kunder og bør kunne videreføres til helse.

 • Dagens sitat

  There is much pleasure to be gained from useless knowledge.

  — Bertrand Russell
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter