Slutt å plage Petter Northug!

av | 27. april 2010 kl. 07.30 | 25 kommentarer

Først var det Red Bull-avtalen som fikk formyndere og moralister på banen. Nå er det Northugs interesse for poker. La mannen dyrke sine interesser og styre sine sponsoravtaler selv!

Det er alltid noen som vet best hvordan andre bør leve sine liv. Og som gjerne vil bestemme over andres liv. Disse kalles formyndere, og fyller dessverre opp Stortinget og regjeringen.

Det finnes også nok av moralister her til lands. De finner glede av å mene noe om hvordan andre faktisk lever sine liv, og forteller mer enn gjerne både hva andre ikke burde gjøre og hva de burde gjøre. Skrittet fra moralist til formynder er kort.

En av formynderne er åpenbart generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund. I dagens VG går han ut og refser Northug for å delta i en pokerturnering i Monte Carlo.

Meg bekjent er skisesongen slutt. Hva Northug gjør på fritiden burde være hans egen sak. Men han er et forbilde, må vite. Og livet hans «eies» tydeligvis av de forbundene han representerer. Enten det er Skiforbundet eller Norges Idrettsforbund.

Andersen ønsker at Northug skal profilere seg på andre måter enn i forbindelse med spill som er forbudt i Norge. Andersen mener Petter Northug «får troverdighetsproblemer ved aktivt å markedsføre pokerspill».

At noe er forbudt i Norge betyr ikke at det er galt. Det betyr bare at lovgiverne på et eller annet tidspunkt ikke likte det. Enten det gjaldt boksing, reklamefjernsyn – eller skatebord.

Poker krever kunnskap, konsentrasjon, utholdenhet, strategisk sans. osv osv. Ingen unyttige kunnskaper for en idrettsutøver, med andre ord. Noen trener på rulleski om sommeren. Men hvorfor ikke variere treningsmetodene? Er det noe verre å spille poker – eller sjakk – enn å gå på rulleski?

Det finnes altfor mange moralister og formyndere her til lands. Vi håper Northug er sterk nok til å heve seg over dem. Han vil være et ypperlig forbilde og signalisere verdier som vi setter høyt; personlig frihet, evne til å tenke selv, vilje til å ta selvstendige avgjørelser om eget liv, opprør mot autoriteter som ikke representerer autoritative sannheter.

Saken er også omtalt i Aftenposten, Dagbladet, og NRK.


Kommentarer

 1. Robert | 27. april 2010 kl 09.36

  Beste innlegg jeg har sett på lenge!

 2. mimse | 27. april 2010 kl 09.42

  Vil nå si meg enig med deg jeg da, la nå gutten få gjøre hva han vil i fritiden det er jo ikke snakk om at han driver med noe kriminelt!!!!

  er altid noe som vil leve livet for en ja, men stå på du Petter, selv om du går på ski for norge så eier vi deg ikke !!!!!!

 3. Andy | 27. april 2010 kl 09.55

  langren er like mye spill som poker, bare poker er mere ferdiheter.

 4. Berit | 27. april 2010 kl 10.13

  Så mye jeg vet arbeidet Inge Andersen flere år i Storebrand og Finansbanken så han skulle være vant med pengespill. Forskjellen er bare at de spiller med andre folks penger og Northug spiller med sine egne. Det er typisk norsk, vi er alltid så prektige.

 5. Grenseløs | 27. april 2010 kl 10.28

  Og det er heller ikke bare Northug det dreier seg om her, men 200 000 norske pokerspillere som blir terroristert av et korrupt norsk system.

 6. Gamer | 27. april 2010 kl 10.42

  Da får vi slutte å kalle sjakk sport også da 🙂

 7. Gamer | 27. april 2010 kl 10.46

  Poker er akkurat det samme som sport. Et odds spill.

 8. Knut | 27. april 2010 kl 10.48

  Inge Andersen = Idrettens bevis på dobbeltmoral. De vil mer enn gjerne at vi spiller oss fra «hus og grunn» på Lotto, Tipping osv. så sant det ligger under paraplyen til norsk Tipping på Hamar.

 9. Per Aage Pleym Christensen | 27. april 2010 kl 10.55

  Norsk spillpolitikk er en eneste lang liste av dobbeltmoralisme.

  Staten er den verste spillehaien av alle.

  Staten burde konsentrere seg om å lage lover. Når staten ikke bare blir lovgiver men også aktør (jfr norsk tipping) lager den lover til egen fordel.

 10. Fan Ta | 27. april 2010 kl 11.34

  Jeg blir redd og skremt om hvor rødt dette landet er. Moralister er nu en ting, men den her halv kommunistiske legningen til Inge Andersen vil vi ha oss frabedt. Northug er et forbilde ja, dog ikke det beste utenfor det han gjør i sporet, men janteloven rår.
  Spell poker, vinn biler og drit i å prat med pressen om du ikke vil. Bare du levere i sporet kan ingen klage.

 11. olav Susegg | 27. april 2010 kl 11.43

  Beste blogg innlegget jeg har lest i mitt liv!

  Thumbs up!

 12. odd B. | 27. april 2010 kl 12.58

  dere taler som der har vett til eller skal jeg si blåøyde. Det er utrolig at dere ikke skjønner at det er så mange hjem som har blitt ødelagt pga spill. Jeg tror at det er på tide at dere som syntes at dette er bra. Ta turen til de som hjelper de som er ødelagt av spill.

 13. Per Aage Pleym Christensen | 27. april 2010 kl 13.18

  Odd B, Petter Northug har ikke noe ansvar for hvilke selvstendige valg andre myndige mennesker tar i sitt eget liv.

 14. Frode Sømme | 27. april 2010 kl 13.40

  Bra innlegg dette her ja.Forstår ikke hva som feiler mange norske folk.Hvorfor skal ikke idrettsfolk få leve sitt eget liv slik de vil,gjør hva de vil.De er bare mennesker som oss andre.Har sett meg lei av hvor flinke folk her i landet er til og dømme andre,noe jeg tror mange nordmenn er verdensmestere i.Syns det blir helt idiotisk hele greia.F.eks,hvis en fotballspiller tar seg en øl dagen før en kamp så er dette tydeligvis helt forkastelig og han får ikke være med og spille kamp.Alle aviser,tv nyheter og magasiner skriver svære saker om hvor forferdelig dette er.HALLO!Våkn opp folkens.Vi lever i 2010.Mye av det som skjer rundt idrettsfolk vil jeg nermest sammenlikne med den spanske ikvisisjonen.Har vi virkelig blitt så syke i hodet?
  Det finnes ufattelig mange skjinnhellige folk i dette landet,og noe av det beste de vet er og kritisere og dømme andre.Folk snakker om moral?Hvor i alle dager ligger moralen i og dømme og kritisere og forsøke og dra andre ned?

 15. odd B. | 27. april 2010 kl 16.06

  Leve sitt eget liv? Er det virkelig slik at det er opp til den enkelte av oss å gjøre det som faller oss inn uten å ta hensyn til andre. Dette er i hvert fatt et samfunn jeg vil gjøre alt for å jobbe imot. For når det kommer til stykke handler det om at vi lever for hverandre.
  At dette har med dobbelmoral å gjøre er bare tull. Idrett er slik jeg forstår det noe som skal bygge gode relasjoner mot andre, ikke bare for å male sin egen kake.

 16. Kardaffi | 27. april 2010 kl 17.04

  Odd B.

  Det har seg nå engang slik at sålenge man spiller bort sine egne penger, så er det ens eget liv det går utover.

  «Er det virkelig slik at det er opp til den enkelte av oss å gjøre det som faller oss inn uten å ta hensyn til andre.»

  Det er her du bommer. Som sagt, man burde være fri til å gjøre som man selv vil med sitt eget liv og sin egen eiendom, og det er dette de færreste formyndere og moralister ikke vil forstå. Eller klarer å forstå.

  Og da igjen, har lovverket virkelig noensinne hindret en avhengig person ifra å få utløp for sin avhengighet? Neppe.

  Narkotika har vært ulovlig i dette landet i altfor mange tiår, har vi fått færre avhengighet og mindre problemer av den grunn? Nei.

  Har vi fått færre spilleavhengige som en følge av at NT fikk monopol på alt av spill? Jeg har enda til gode å se rapporter og undersøkelser som bekrefter dette.

  Og det handler så absolutt om dobbeltmoral, for om Petter Northug hadde spilt på Oddsen hos Norsk Tipping ville ingen ha reagert, det er ene og alene fordi det er poker det dreier seg om at vedkommende er ute i media og griner over dette. Så det er dobbeltmoral så det synger etter, og som Pleym så riktig påpeker, hele spillpolitikken i Norge er en historie av dobbeltmoral.

  Det er ingenting galt med å leve for hverandre eller å hjelpe hverandre, også de som sliter, men å forby voksne mennesker å gjøre med sine egne liv og sin egen eiendom som de selv synes er best, hjelper INGEN.

  Forbud mot narkotika hjelper ikke de avhengige, snarere tvert imot. Det gjør vondt verre, og de som har en fornuftig bruk av diverse rusmidler, blir straffeforfulgt fordi de velger å benytte andre rusmidler enn det statlige godkjente, alkohol.

  Forbud mot poker (eller andre spill-aktører enn Norsk Tipping) hjelper ingen, det bare kriminaliserer en stor gruppe mennesker som velger å gi faen i loven, fordi de mener at de er best skikket til å bestemme over sine egne liv.

  Og det som virkelig er trist, er at mennesker som deg mener at det er greit å bruke loven til å diktere hva alle kan og ikke kan gjøre med sine liv, sine penger og sin kropp, av hensyn til et lite mindretall som ikke får hjelp ved av at noe er forbudt.

  En som er avhengig av spill/gambling blir ikke frisk ved at man fjerner utløpet for avhengigheten. Han blir kun frisk om han får hjelp til å ta tilbake kontrollen over sitt eget liv.

  Ser du hva jeg vil frem til?

 17. Eazy | 28. april 2010 kl 01.35

  Takk for et meget bra innlegg.

  Når det gjelder hvorfor poker er ulovlig i Norge, så er det fordi Norsk Tipping vil ha monopol på pengespillene (og en del av pengene pløyes tilbake til den norske idretten).

  Vi er faktisk mange tusen mennesker som setter pris på dette spillet, og vi var nesten 1000 nordmenn som måtte reise til Riga for å få lov til å spille NM, for øvrig et av de største pokerarrangementene i Europa hvis du ser på antall spillere.

  Jeg tviler på at Northug kommer til å gjøre det særlig bra, men la nå for all del han bestemme selv.

  Lykke til Petter, og kos deg!

 18. Pleym | 28. april 2010 kl 07.03

  Takk til alle som har gitt tilbakemeldinger på denne artikkelen. Det har vært utrolig mye positiv respons!

 19. - O. | 28. april 2010 kl 08.25

  For ordens skyld: Odd B. er ikke han i SOF Venstre, bare så dere vet det. Jeg er i hovedsak enig med Pleym, men vil på samme tid påpeke følgende: Om hundretusenvis av penger som jeg har som jobb å disponere over tilfaller en guttunge for at han skal kunne ha hobbyen sin som yrke vil jeg faktisk si meg berettiget til å mene noe om hvordan han profilerer seg utad.

 20. Roald Bentzen | 28. april 2010 kl 10.27

  Det er typisk norsk å styre hva andre skal gjøre og mene/ tenke – Det er det som er Sosialdemokrati og som ligger i morsmelka vi får! I Bibelen står det: Du skal ikke ha andre guder enn meg – Basta!!

 21. lurer | 28. april 2010 kl 13.27

  Odd b! du har nu et snevert kommunistisk syn på ting!?

 22. Petter | 28. april 2010 kl 15.18

  Takk for en veldig bra artikkel. Er så drit lei naive folk som mener at poker er alt annet enn et ferdighetsspill. Poker er på lik linje som sjakk et spill som krever høy konsentrasjon, hukommelse og kunnskaper, mer enn det er et pengespill. Hvis det er noe som burde vært ulovlig i Norge er det lotto…

 23. Thomas | 30. april 2010 kl 00.25

  Jada, et kjempeinnlegg. Er så lei av alle besserwissere, det tror alt som blir bestemt av norske lovgivere er rett og retningsgivende for resten av kloden. Man må ta inn over seg at andre ler av våre politiske overstyringer, de kan ikke skjønne at vi nordmenn finner oss i alt vi gjør. Godt eksempel med boksing, reklame og skateboard. I dag ville jo problemstillingen vært ledd i hjel.

 24. Gamer | 1. mai 2010 kl 01.20

  Hvem tror det bringer god spille lykke hos Norsk tipping av å poste her? 🙂

 25. jens | 3. mai 2010 kl 16.23

  Må bare si meg hjertens enig i innlegget. Kan ikke disse byråkratene eller andre bedrevitere bruke tiden på noe mer nyttig?

 • Dagens sitat

  Every society honors its live conformists and its dead troublemakers.

  — Mignon McLaughlin
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter