Magasin

Om bøker, markedskultur og sånt; Thomas Hansen

I årets sommerserie intervjuer Liberaleren idag forfatter og Sponheimbiograf Thomas Havro Hansen. Moderne naturvitenskap kan omformes til lesverdig litteratur, ifølge Hansen, og trekker frem Gert Nygårdshaug som eksempel.

Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?

– Gert Nygårdshaugs «Dverghesten». Den fikk meg til å bestemme meg for å bli fysiker. Hvilket jeg ikke ble.

Bilde Thomas Hansen[1]

Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?

– Fordi det var første gang jeg leste en bok der moderne naturvitenskap var omformet til skjønnlitteratur. Den viste meg at fysikk var mer enn de tørre likningene man måtte pugge utenat på skolen.

Når leste du boken første gang?

– I tredje klasse på videregående. Hvilket var akkurat rette tidspunkt å lese den på. Den ville neppe hatt like stor påvirkning på meg i dag.

I Dagbladet Magasinets spalte ”Bokettersynet” kan intervuobjektet fortelle om boken man helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbinder med totalitære ideologier?

– Problemet med de totalitære ideologiene var jo at det var de gode og interessante bøkene som ble brent. Hadde nazistene bare brent dårlig kiosklitteratur ville vi nok ikke tatt det så tungt. Så jeg reagerer ikke særlig på det. I hvert fall ikke før jeg ser en av mine egne bøker i den spalten.

Bør boktittelen ”Min kamp” reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?

– Nei, men samtidig virker det nokså åpenbart at forfattere som velger en slik tittel enten ønsker å skape en assosiasjon eller provosere en reaksjon. Men det er jo også lov.

I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landet en ny opera – for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg en kulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?

– Strategien for nye Deichman i Bjørvika virker interessant, men jeg får følelsen av at hele prosjektet kunne vært gjort i tiende potens – med et par milliarder å rutte med. Det kunne vært spennende.

Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?

– Norske toppolitikere er stort sett altfor bundet til sitt eget partiprogram til å uttale seg fritt. Det er lov å håpe, men en aktiv toppolitiker vil sjelden våge å gi ut en virkelig interessant bok.

Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte, velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell – som uansett burde klare å overleve uten subsidier?

– Det er vel ment som en slags protest mot systemet, men poenget med kulturstøtte må jo være å opprette holde bredden i kulturtilbudet – og dermed valgfriheten for oss konsumenter. Det skjønner nok Fremskrittspartiet også. Jeg mistenker dem ofte for å gjøre seg dummere enn de er.

Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?

– «På sporet av den tapte tid». Bare for å vise at jeg hadde tålmodigheten til å gjøre det. Ingen av mine bøker så langt er mer enn 250 sider lange.

Thomas Havro Hansen er forfatter. Han har gitt ut to romaner, og gav iår ut biografien om tidligere statsråd og Venstre-leder Lars Sponheim. Liberalerens anmeldelse av boken kan leses her.

Mest lest

Arrangementer