Ukategorisert

Presidentvalg i Peru: Sterk høyreside må slå Humala

Selv om venstrenasjonalisten og Hugo Chavez-eleven Ollanta Humala igår som i 2006 vant første runde av presidentvalget, viser resultatene en sterk høyreside. På de tre neste plassene følger Keiko Fujimori, Pedro Pablo Kuczynski og ekspresident Alejandro Toledo. Rekkefølgen på de to første av dem er imidlertid usikker.

Meningsmålingsbyråene Ipsos og Datums resultater i to exit polls (meningsmålerne spør velgere på vei ut av valglokalet hva de har stemt) viste at Ollanta Humala fikk ca 31/32%, Keiko Fujimori ca 23% og Kuczynski (i Peru bare kalt PPK) ca. 19%. Toledo lå an til 4.plass med ca 15/16%. Tidligere borgermester i hovedstaden Lima, Luis Castañeda ca 10%.

Opptellingen av stemmene i valget viser i skrivende stund at Kuczynski leder over Keiko Fujimori, med 22,91 for Pedro Pablo Kuczynski og 22,07% for Keiko Fujimori, når 54,15% av stemmene er talt opp, ifølge ONPE (Perus offisielle valgkommisjon).

Et svært åpent valg
Både peruansk og internasjonal presse beskriver presidentvalget som det mest åpne og spennende på mange tiår. I begynnelsen av valgkampen lå ekspredient Alejandro Toledo (2001 – 2006) an til å vinne første runde med den fengslede ekspredient Alberto Fujimoris datter Keiko på 2.plass. I løpet av valgkampen snudde dette totalt. Blant annet fordi venstrenasjonalisten Ollanta Humala styrket seg betraktelig. Dét gjorde også PPK, blant annet fordi en undersøkelse viste at flertallet av velgerne mente han hadde det beste programmet for den kommende presidentperioden.

Autoritetenes fall
er også en merkelapp som kan settes på dette valget. Avtroppende president Alan Garcia, som ble Perus yngste president 35 år gammel i 1985 fikk en ny sjanse da han vant 2.runde av valget i 2006 mot Humala, efter at hans første periode endte i kaos i 1990. Garcia bestyrer Perus eldste og best organiserte parti; APRA. Presidentens parti klarte likevel ikke å finne en troverdig presidentkandidat til å efterfølge Garcia – som la sin tyngde inn bak Pedro Pablo Kuczynski. Sannsynligvis for å unngå Toledo. Dette selv om Kuczynski sannsynligvis er mer høyrevridd enn Toledo. I skrivende stund er det altså uklart om Garcias strategi har virket. De oppnådde å stanse Toledo, men spørsmålet er om APRA ønsker å se Keiko Fujimori som Garcias efterfølger.

Den nyslåtte nobelprisvinneren i litteratur, Mario Vargas Llosa gav sin støtte til Alejandro Toledo, og erklærte at om Humala eller Fujimori vant ville det være en katastrofe for Peru. Men Toledo endte altså på en skuffende 4.plass. Foran 2.runde av valget, som skjer 05.juni, har Vargas Llosa sagt at å velge mellom Humala og Fujimori blir som et valg mellom pest og aids. Kanskje slipper han dette, hvis Kuczynski beholder den 2.plassen han så langt har i opptellingen.

Hvordan de ulike kandidatene har gjort det i Perus forskjellige regioner kan du lese mer om her.

Om kandidatene
Ollanta Humala er tidligere offiser, og forsøkte seg på et kupp i byen Toquepala i oktober 2000. Efter at president Alberto Fujimori trakk seg og så ble styrtet, ble Humala benådet. Han er leder for Perus nasjonalistparti, og ble nr. 2 i presidentvalget i 2006, efter at han vant 1.runde. Alle hans motkandidater valgte da å støtte tidligere president Alan Garcia i den avgjørende tvekampen. Frykten for at Venezuelas autoritære president Hugo Chaves skulle få innflydelse også i Peru, er stor i landet. For både i nabolandene Ecuador (erkefienden) og Bolivia har Chaves stor innflydelse. Peru har en konstant grensekonflikt gående med Ecuador om hvor grensen mellom de to landene går i Amazonasjungelen. Efter valget i 2006 forhandlet Humala med ulike krefter på venstresiden (herunder Kommunistpartiet) om en allianse. Hans partigruppe i kongressen ble derefter splittet. Presidentkandidaten stiller ikke som kandidat til kongressvalget (som foregår samtidig), så Humala har ikke hatt sete i kongressen denne valgperioden.

Pedro Pablo Kuczynski, utdannet økonom er en velkjent skikkelse i peruansk politikk og har vært såvel finansminister som statsminister under president Toledo (2001 – 2006), og også bekledt regjeringsposter under president Belaunde Terry (1980 – 85). Faren hans var fra Berlin, og PPK selv har dobbelt statsborgerskap (peruansk og amerikansk). Hans nåværende og tidligere ektefelle og fire barn har alle amerikansk statsborgerskap.

Keiko Fujimori har tatt over ledelsen av faren Alberto Fujimoris parti, efter at sistnevnte flyktet fra Peru og sa fra seg presidentvervet han vant for en tredje grunnlovsstridig periode efter et rigget valg i 2000. Alberto Fujimori sitter fengslet i Peru, efter å ha blitt dømt i flere rettssaker, og soner en maksimumsstraff på 25 år. Han ble dømt i 2007. Keiko har støttet farens reformer (liberalisering av økonomien, opprydding i Perus ineffektive politiske system gjennom «selvkuppet» i 1992), og ble i 2006 valgt inn i kongressen med størst stemmetall av alle. Broren Kenjo ser ut til å ha gjentatt denne bedriften under årets kongressvalg. De siste seks årene av farens presidentperiode var Keiko utnevnt til landets førstedame, efter at faren skilte seg fra hennes mor Susana Higuchi. Keiko kan komme til å benåde faren hvis hun blir valgt til president. Innsettelse av president i Peru skjer på landets nasjonaldag 28.juli. Det er tilfeldigvis også fødselsdagen til Alberto Fujimori.

Perus tidligere president Alejandro Toledo kom på en skuffende 4.plass, efter å ha ledet i begynnelsen av valgkampen. Mange peruanere er skuffet over hans presidentperiode, og over de mange skandalene knyttet til hans familie og parti.

Valgkommisjonen ONPEs offisielle resultater finner du her.

Oppdatert: NTB har sendt ut en melding om valgresultatet, som foreløbig er gjengitt av TV2. kl 0700 idag tidlig. Merk at Liberaleren sendte ut den første twittermeldingen om valgresultatet rett efter at exit poll-målingene ble presentert i Peru kl 23 norsk tid.

Mest lest

Arrangementer