22.juli: Da Norge sviktet primæroppgaven

av | 10. november 2011 kl. 06.05 | 17 kommentarer

Idag skal justisminister Knut Storberget og forsvarsminister Grete Faremo orientere Stortinget om terrorangrepene 22.juli. Ifølge Venstres leder Trine Skei Grande sviktet Norge sin primæroppgave den dagen; å beskytte sine innbyggere. Det burde alle være enige i.

Skei Grandes kritikk slik den er formulert går rett til kjernen av liberalismen; staten er opprettet for å beskytte innbyggernes individuelle rettigheter. Som kjent slår den amerikanske uavhengighetserklæringen fast at individuelle rettigheter eksisterer først. Så oppretter menneskene staten: «That to secure these Rights, Governments are instituted among Men, deriving their just Powers from the Consent of the Governed».

Politi, påtalemyndighet, domstoler, fengsel – og forsvar – er midlene staten bruker for å beskytte våre rettigheter, og straffe/bekjempe dem som krenker disse rettighetene.

Opposisjonen har opphevet fredningen av regjeringen efter terrorangrepet. Selv om alle er imponert over hvordan Jens Stoltenberg og resten av Ap-ledelsen håndterte tragedien, er det spørsmål mange venter svar på.

NRK lister dem opp i sin artikkel om dagens stortingsbehandling:

«Gjerningsmannen Anders Behring Breivik ble pågrepet samme kveld, men nær fire måneder etter terrorangrepene står mange spørsmål fortsatt ubesvarte:

•Hvorfor tok det så lang tid før beredskapstroppen kom til Utøya?
•Hvorfor endte så mange vitner og pårørende i 112-kø?
•Hvorfor ble det ikke sendt ut riksalarm om Utøya tidligere?
•Hvorfor ble ikke helikopter brukt i politiaksjonen på Utøya?
•Hvorfor var ikke Grubbegata i Regjeringskvartalet stengt for trafikk?
•Hvorfor fanget ikke PST opp Breivik tidligere?»

Regjeringen har nedsatt en egen kommisjon, som skal jobbe i et år. Mange mener det haster med svarene.

Det har kommet frem at det ble gjennomført flere øvelser på terrorangrep i tiden før Anders Behring Breiviks angrep. Likevel gikk det så galt som det gjorde 22.juli. Det er lov til å spørre om hvorfor.

Terrorangrepet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya skjedde nesten 10 år efter angrepet på World Trade Center i New York. I løpet av disse ti årene har flere terroraksjoner skjedd i Europa; blant annet i Madrid (2004) og London (2007). Det har også vært attentater og attentatforsøk i Sverige og Danmark (på karikaturtegnere).

Norge er et land som skryter av sin åpenhet. Sin nærhet mellom styrende og styrte. Men det er forskjell på åpenhet/nærhet – og ren dumhet. Når det har gått 10 år siden angrepet på WTC burde både beredskapsplaner, nødnett, sikring av myndigheter (både bygninger, personer, kommunikasjonskanaler og data) og annet forlengst vært på plass.

Og terror er jo ikke noe nytt. Under den kalde krigen var muligens frykten for atomangrep stor. Men bruk av biologiske og kjemiske våpen var også debattert. F.eks at noen skulle ta ibruk dette i usikrede drikkevannskilder, eller på t-baner eller kjøpesentra. Efter den kalde krigens slutt og Sovjetunionens sammenbrudd er det grunn til å frykte at slike våpen er på avveie.

Enten har norske regjeringer gjennom flere tiår vært naive – eller rett og slett lukket øynene for et marerittscenario av et terrorangrep. For 20 år siden skrev Odd Magnar Brubæk en påskekrim om hvordan hele Stortinget, regjeringen og kongefamilien kunne taes som gisler i et terrorangrep. Efter den boken ble sikkerheten på Stortinget skjerpet. Men sikkerheten utenfor bygningen er muligens totalt fraværende. Det tok ihvertfall flere timer før bygningen ble sikret 22.juli. Det samme gjelder statsministerboligen. Men slottet ble prioritert.

Pengekrangel om nødnett, helikopterberedskap, nedleggelse av HV-tropper etc. er momenter som kommer til å komme opp i debatten om hva som sviktet både selve 22.juli og i forkant.

Det er mulig samfunnet ikke kan beskytte seg fullstendig mot én person med en bombe. Men å legge både regjering, storting og høyesterett vid åpent for terrorangrep er rene fallitterklæringen.

Oslo er i internasjonal målestokk en liten by. Viktige institusjoner ligger tett. Angrepet 22.juli viste at lite skal til for å ramme Norge på kraftig måte. Hvis man ikke hever evalueringen av terrorberedskapen over partigrensen kan neste gang (som alle håper at aldri vil skje) bli fatal. Norske myndigheter har blottet en nærmest fullstendig naivitet og komplett inkompetanse i sin terrorberedskap.

Det er en krass kritikk Venstres leder fremmer når hun sier at Norge sviktet primæropppgaven 22.juli; å beskytte sine innbyggere. Men det er vanskelig å si at Trine Skei Grande ikke har ryggdekning for kritikken.

Dessverre.


Kommentarer

 1. Nikolai | 10. november 2011 kl 20.22

  Innlegget er veldig bra, men sideoppsettet er tragisk. For uryddig og tar fokus vekk fra det gode innlegget.

 2. Kristine | 10. november 2011 kl 20.44

  Hei! Kristine fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også 🙂

 3. Pleym | 10. november 2011 kl 20.49

  Nikolai, takk for hyggelig tilbakemelding om innlegget! Når det gjelder selve sideoppsettet har det vært uendret nokså lenge nå – men vi vurderer endringer. Kom gjerne med innspill og lenker til sider du mener er gode eksempler.

  Kristine, takk for anbefalingen!

 4. Nikolai | 10. november 2011 kl 21.15

  Venstre sier at man ikke skal se på syndebukker og slikt nå.
  Hvem hadde egentlig ansvaret for sikkerheten for Norges innbyggere? Hvem sørget for at politihelikopteret sto på bakken?
  Regjeringen har ansvaret for den elendige sikkerheten mot terror men ingen tør kritisere dem fordi det var deres egne tilhengere som ble drept. Hva sier dette om Norge?

  Alle skal holde kjeft og vær varsom i kritikken fordi det var regjeringen som ble angrepet? Er dette riktig?
  Venstre burde heller holde kjeft hvis de er feige nok til å ikke stå for den politikken de mener!
  Norge burde ha en skikkelig opposisjon, et skikkelig storting til regjeringsmakten!
  Skal dere fengsle meg for å kjempe for et bedre Norge med de prinsippene dere reklamerer for?
  Jeg sier det alle burde ha sagt.
  Regjeringen må tåle kritikk og skal ha mye mer for å være elendige selv om de selv ble angrepet!!!!
  Hvorfor skal deres elendig politikk og styring komme unna pga at deres egne ble drept. Heller utrolig at vi i Venstre er forbanna!!

 5. Fangol | 10. november 2011 kl 23.02

  Problemet med Norges «føre var prinsipp» startet etter 1 verdenskrig, under 1 verdenskrig var vi faktisk en av europas sterkeste nasjoner forsvarsmessig. Etter 1 verdenskrig virker det som vi har glemt at vi ikke er alene her i verden og at det finnes krefter der ute og internt i landet som ikke vil oss vell. 9 april 1940 er et godt bevis på at vi stakk hodet i sanden og nektet å se virkeligheten. Den kalde krigen likeså der vi frivillig lot oss bruke som bombekveg med dårlig utstyr og opplæring. de senere år med diverse trusler fra ekstreme religiøse burde få oss til å våkne men dessverre har vi ikke det denne gangen heller. Norge er hjemlandet for etterpåklokskap og skippertak i stedet for å ta virkeligheten inn over oss i forkant

 6. Ola | 11. november 2011 kl 05.47

  Jeg skal prøve å svare kort på de spørsmålene, som ramses opp i innlegget. Norge har ikke vært forberedt på slik terror. Det er ikke noe helikopter i kontinuerlig beredskap i Norge, som politiet disponerer. PST fanget opp Breivik, men anså ikke han som farlig, og ærlig talt, hvordan skulle samfunnet se ut, om de skulle fengsle alle som handlet bensin på nett. De burde kanskje ha klart å samkjørt innfoen noe, slik at opplysninger mht gjødselkjøp ble sett i sammenheng med bensinen. Allikevel, gjødsel er levert i tonnevis til småbruk/bønder og jeg tror ikke vi klarer å stoppe noen fra å skaffe seg dette.
  Men som så ofte i slike debatter, så er etterpåklokskapen stor. Alt som skjer i samfunnet i dag og de mangler det har i åpenbare ledd, er et resultat av mange års politikk. Det blir som med overfallsvoldtektene i Oslo. Man går og driter på en utedass i ti år, og så lenge dritten holder seg på plass, er alle fornøyd, men så fort det renner over eller den skal tømmes, er det en helvetes diskusjon om hvem som har driti mest og skal være ansvarlig for tømmingen på alles vegne.

 7. ola | 11. november 2011 kl 07.16

  Jeg har ventet på at denne vinklingen blir fremhevet. Statens primære oppgave er å beskytte folket, og når vi ikke har bæretillatelse på skytevåpen så betinger det at staten garanterer vår trygghet. Politi og forsvar er statens primære oppgaver og når de nedprioriterer disse strukturene i en årrekke vil det gå galt. Staten og regjeringa har ikke greie på forsvar, det de synes er morsom er å detaljstyre menneskers liv og kreve inn avgifter for å øke byråkratiet så de har mer kontroll på folket.

  Import av kriminelle innvandrere og se gjennom fingrene til overgrep mot den norske befolkningen gjennom en årrekke var et stygt feiltrinn som ABB og resten av Norges befolkning var pent lite fornøyd med. Det norske folket klager verbalt, men for abb tippet det helt for og han gikk til angrep på de som har drevet denne politikken i mange år på et bestialsk vis og sank på til et plan en mann aldri bør synke til, nemlig skyte barn og uskyldige.

  Ironisk nok er det de samme politikerne som har glemt statens primære oppgave som fikk konsekvensene av dårlig beredskap, og denne gangen er det ikke like lett å flykte til England for å komme seg unna konsekvensene av inkompetanse.

 8. Øyvind | 11. november 2011 kl 09.01

  Man kan ikke forebygge et Terror angrep, Masakere, Bilbombe eller selvmord bombere med dangens hippie demokrati som vi har her i landet eller som stoltenberg sa for og manepulere norges folk før valget Aldri mere 22 juli.

  Alle fikk jo vite senere på nyhetene i 2006 etter øvelse oslo at det var total svikt i rutinene til regeringen når det smalt her i landet og ingen viste hva dem skulle gjøre både i politiet og andre beredskaps etater under et angrep her i landet.

  Vi har trosalt verdens snileste invanndrer politikk her i landet hvor vi kaster ut familier og huser kriminelle og terrorister siden UDI hele tiden skyller på oppveksten demes.

  Bedre med en regering med baller av titanium og som tør og gripe inn, fremfor en regering som daglig heiser halv stag for og hedre dem kriminelle her i landet:D

 9. vargas12 | 11. november 2011 kl 09.21

  http://www.vargas12.com/2011/09/anders-behring-breivik-media-er-hans-nyttige-idioter/

  Hei

  Det er lett å være etterpå klok, ha alle svarene på hva som burde vært gjort. Ingen kunne ha forhindret Breivik i utføre sine handlinger.

  Det som er det groteske i denne saken er at når det først skjedde en terror handling på norsk jord, sviktet det meste grunnet for dårlig bemanning, for lite utstyr og for dårlige forberedelser på terror.

  Du ramser opp det vesentligste, det er skremmende at det meste fortsatt mangler.

  Hadde det vært en «Brivik lignende» person som ville kopiere hans handlinger hadde Norge fortsatt hatt et helikopter og vi ville ikke hatt noe terror beredskap som kunne berget flere mennesker på en holme.

  Jeg mener saken er blitt skremmede dårlig håndtert etter 22. juli.

  Takk for meg!

  Vargas

 10. Pleym | 11. november 2011 kl 09.32

  Vi får håpe at myndighetene har lært, så de viktigste institusjonene sikres, politiet får nok penger, det blir bygget ut nødnett, helikopterkapasitet etc.

  Problemet er hva som (ikke) ble gjort av disse tingene før 22.07 2011. Alle partier på Stortinget har sittet i regjering eller vært med på å sikre flertall for statsbudsjett. Dermed er de alle medansvarlige for den manglende beredskapen og utstyrsmangelen som ble vist til fulle den fatale dagen.

 11. stian | 11. november 2011 kl 09.44

  Det var gode muligheter for støtte fra mer politi og militæret den 22. Virker som om noen er redd for å skru på bryteren og sette inn kansje «litt» fler ressurser en saken krever. Det er bedre å sette inn for mange en for få i denne saken, og da tenker jeg på militæret sin rolle i Norge.

  Ser ikke ut til at militæret har politiet sin tillit i det hele tatt, ref bølgene med voldtekter i hovedstaden, hvor garden tilbød en enkel patruljering i Slottsparken som forebyggende tiltak. De fikk jo selvfølgelig nei av politiet som tydeligvis ikke har skjønt poenget med selvinnsikt og at man ikke mister ansikt ved å ta imot hjelp.

  Hva er grunnen til at militæret ikke får mer tillit en at de kan holde vakt? Er det fordi de ikke har den fantastiske kompetansen man får på Politihøgskolen som ikke kan love deg jobb etter utdanning??
  Jeg synes det burde være et bedre samarbeid som kan bygge opp tillit. For tillit har vi ikke…

 12. Ola Jensen | 11. november 2011 kl 16.08

  Det er så jævla lett å kritisere… mange tror de hadde gjort alt bedre sjæl, men ingen kan og vil klare å være forberedt for slikt….

 13. Reidar | 11. november 2011 kl 16.33

  Norge er på vei mot stupet, men det er ikke politisk korekt å protestere. Riktige Nordmenn skal snu seg en annen vei og fornekte problemet.

  Det nye Norge er på vei i naivitetens navn.

 14. frode | 11. november 2011 kl 16.34

  @Ola Jensen
  Det at Politiet tydeligvis mangler fremkomstmidler for å komme seg fram i terrenget er et tegn på mangel av ressurser/lederskap. Når man tenker på hvor mye/mange båter som brukes i lille Norge så har det ingenting med etterpåklokskap å gjøre lenger. Er man kritisk? Ja. Det burde man være. Skal vi stå som moen naut med hodet i sanden? Noen har skylden. Og det er ledelsen. Om det er på politisk nivå eller ikke. Det er noen som ikke har prioritert riktig. Og de bør ta det til seg.

 15. Jonas | 11. november 2011 kl 20.01

  Det er vel ikke noe å stikke under en stol at Norge har en altfor dårlig beredskap når det gjelder alvorlige angrep i en viss målestokk. Den norske stats beredskap kan kun forsvares av at vi har glade og fornøyde innbyggere, som ikke ønsker å iverksette terrorangrep. Videre at Forsvarets engasjement i internasjonale operasjoner sikrer oss USAs og Natos støtte i et eventuelt angrep mot den norske stat. Det vrimler ikke akkurat av politikonstabler rundt omkring i Norges gater, og det norske Forsvaret ville aldri ha hatt en sjanse mot en større stat med et godt utbygd Forsvar. Men det var likevel svært få som ropte varsku i tiden før 22. Juli.
  Men det er ikke kun beredskapen som det skal pekes på ved det som skjedde 22. juli. En psykolog varslet tidlig ifra om omsorgssvikt i Breiviks liv. Hadde dette blitt hansket mer seriøst med av barnevernet, kunne hele hendelsen ha blitt unngått.
  I tillegg må jeg si at jeg har stor forståelse for at politiet nølte med å kalle på Forsvaret 22. Juli. Forsvaret kjemper mot fiender av staten, og når Forsvaret involveres i og hanskes med egne innbyggere, har vi en situasjon som ikke burde være til stede i et velfungerende demokrati.

 16. Politihelikopteret som aldri kom : Liberaleren | 13. januar 2012 kl 08.36

  […] Tidligere innlegg om samme tema Kategori(er): Terrorangrepet  […]

 17. 22.juli-rettssaken – også min sak : Liberaleren | 17. april 2012 kl 22.26

  […] leder Trine Skei Grande har uttalt at Norge sviktet primæroppgaven 22.juli; å beskytte sine innbyggere. Dette går rett til kjernen av hovedoppgaven til staten, ifølge […]

 • Dagens sitat

  Good advice is something a man gives when he is too old to set a bad example.

  — La Rochefoucauld
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter