Kan bety høyere skatt

av | 31. januar 2012 kl. 11.51 | 7 kommentarer

Dersom politikerne ikke prioriterer innenfor kjente rammer, vil skattefinansiert tannhelse bety økt skatt.

Det er AUF-leder Eskil Pedersen som kommer med denne ærlige innrømmelsen i en artikkel som Nettavisen har på trykk.

Det er spesielt TV2 som de siste dagene har hatt redaksjonelle saker om at mange nordmenn ikke har råd til å besøke tannlegen. Skattefinansiert tannhelse vil ikke gjøre tannhelsen rimeligere, men kostnadene fordeles på alle som betaler skatter og avgifter. Et urettferdig system, men i tråd med norsk sosialdemokrati.

Skal det offentliges innsats økes på flere områder, vil det bli umulig å senke offentlige utgifter for å redusere skatter og avgifter. Derfor sier Liberaleren nei til ønsker fra sosialdemokrater; tannhelsen er en privatsak og bør være privat også i fremtiden!


Kommentarer

 1. Konrad | 31. januar 2012 kl 14.06

  Klart det kan bety høyere skatt. Men hvorfor er tannhelse en privatsak, mens annen helse ikke er det?

 2. Bjørn Magne Solvik | 31. januar 2012 kl 14.16

  Konrad, også helse burde vært en privatsak slik tannhelse er i dag. Det ville betydd at de som lever sunt ikke betaler skatt for å finansiere helsen til oss som lever litt usunt. . Ansvar for egen helse er rettferdighet i praksis.

 3. Konrad | 31. januar 2012 kl 17.32

  Det er helt fair å mene at helse er en privatsak, men i Norge er all helse offentlig velferd – unntatt tannhelse. Hvorfor skal akkurat tannhelse være rent privat (gitt at vi har offentlig helsetjeneste)?

  «Det ville betydd at de som lever sunt ikke…»
  Den påstande holder bare 25 %. 50 % av helsen vår er bestemt av gener, og gener vet vi er lotteri. Skal man straffes for at foreldrene har feil gener? Ja, foreldre er også ansvarlig for oppvekst og oppdragelse. Skal man straffes for foreldre med usunn livsstil og gal oppdragelse? Mange livsstilsrelaterte helseplager slår fullt ut etter 10-20-50 år, og da har ikke foreldrene ansvar lengre.

  Trygdsystem heter på andre språk «sosialforsikring», og det er nettopp poenget. Det er et stort forsikringselement: Gjennom trygdesystemet er vi bl.a. forsikret mot å trekke feil lodd i det store genetiske lotteri.

  Elementært, min kjære Dr Solvik.

 4. Bjørn Magne Solvik | 31. januar 2012 kl 18.20

  Konrad, Liberaleren vil at all helse skal være privat ansvar – ikke bare tannhelsen. Derfor kan vi også foreslå /ønske store reduksjoner i skatter og avgifter, eller frihet over egne penger.

  Dersom du ser på inntektene i statsbudsjettet kontra utgiftene, er det overraskende at også du ønsker nye skattefinansierte tjenester. Økte skattefinansierte utgifter er galskap satt i system.

  Politikere som ønsker skattefinansiert tannhelse, bør komme med kuttforslag innenfor dagens budsjett for å få plass til tannhelsen. Økte skattefinansierte utgifter er en dårlig løsning. Skattefinansiert tannhelse kan gi milliarder av kroner i økte utgifter.

  Jeg kan forstå argumentet om gener som du bruker, uten å gå god for prosentsatsen. Likevel skal det være en frihet å kjøre eget liv i grøfta uten at det skal gå utover andre i form av skatter og avgifter.

 5. Konrad | 31. januar 2012 kl 23.40

  Ikke bare gener, også oppvekst og oppdragelse, så når man er 20 år er mye gitt. Om det er 50% eller 41,2 % eller 69,4 % er underordnet. Poenget er forsikringselementet.

  Jeg har ikke argumentert for økt skattefinansiering, jeg har bare påpekt inkonsistensen.

 6. Karsten Eig | 1. februar 2012 kl 12.44

  Eskil Pedersen skal ha ros for at han er ærlig. Og det er jo ganske inkonsekvent at et sosialdemokrati holder seg med gratis (nesten) helsetjenester mens tannhelsa for de fleste er helprivat. Men løsningen er ikke dermed å gjøre tannhelsa offentlig, men å privatisere resten av helsevesenet. Kaoset i Helse Sør-Øst er en konsekvens av et helsevesen som ødelegges av manglende konkurranse og dermed dårlig organisering, «hjulpet» av en stat som snører igjen pengesekken men uten å gjøre noe med de undrliggende problemene til overskridelser. Og, helsekøer, anyone? Hos tannlegen fikk jeg time på et par dagers varsel – det hastet ikke – ingen venteliste å stå på.

  Utfordringen er dermed å privatisere helsevesenet og samtidig sørge for at ikke de med lav inntekt faller utenfor. Det kan gjøres med forsikringsordninger, der de med lavest inntekt får støtte til å betale forsikringene, eter modell av det nederlandske eller sveitsiske systemet – som slett ikke er perfekte, men formodentlig bedre enn det vi har i Norge i dag.

 7. Bjørn Magne Solvik | 1. februar 2012 kl 13.14

  Karsten Eig jepp! I tillegg er tannhelsetjenesten gjennomregulert. Det er tannlegen som skal utføre oppgaver som andre ved kontoret kunne gjort, for eksempel tannpleierne. Liberalisering kunne gitt et bedre system og billigere tjenester til befolkningen. Det er mulig å endre dagens lovverk for å få en bedre tjeneste uten at mer blir skattefinansiert.

  At staten er inne på området gjennom fylkeskommunene, hindrer sunn og god konkurranse.

 • Dagens sitat

  Don’t worry about people stealing your ideas. If your ideas are any good, you’ll have to ram them down people’s throats

  — Howard Aiken
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter