Solhjell må være skuffet

av | 22. juni 2012 kl. 20.38 | 2 kommentarer

SVs Bård Vegar Solhjell, nå miljøvernminister, være skuffet over stortingsmeldingen «Se meg! En helhetlig rusmiddelpolitikk» som helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen presenterte i dag.

Årsaken til den bastante påstanden om Solhjell, er at han ønsket ruspolitikk som noe av det som skulle være årets viktigste tema, og viste til stortingsmeldingen om ruspolitikken som regjeringen nå har lagt fram. Regjeringens ruspolitikk er ikke like spennende som Solhjell nok håpet den skulle bli da han kom med sitt nyttårsønske.

Kort fortalt, veldig kort fortalt, viderefører regjeringen forbudslinjen på narkotika, og sier nei til heroin i behandlingen. Helse- og omsorgsministeren er for, men ble stoppet av den interne diskusjonen i Arbeiderpartiet.

Regjeringen ønsker fortsatt en restriktiv alkoholpolitikk, men skjenketiden i alkoholloven blir ikke endret. Strengere skjenkekontroller er stikkord, til tross for at skjenkeplassene kun står for en liten del av alkoholkonsumet.

Regjeringen vil forby bruk, besittelse og kjøp av doping. Dermed gir regjeringen større plass til illegal omsetning av blant annet anabole steroider, og større plass gir bedre inntjening for kriminelle miljø. Regjeringen har voldsom tro på forbudslinjen, til tross for alle ulempene vi kjenner med forbud.

Les mer om «Se meg! En helhetlig rusmiddelpolitikk» på Regjeringen.no.


Kommentarer

 1. Gustav | 23. juni 2012 kl 23.21

  Jeg synes det er helt utrolig at myndighetene siterer menneskerettighetserklæringen om frihet til å gjøre ting som ikke skader andre. Å hevde at rusbruk skader andre så mye at det rettferdiggjør bruk av straffeloven overfor brukeren er kort og godt på linje med fascisme. Norge er helsefascistisk og bibelbelte-moralistisk.

  Dette er det samme som Straffelovkommisjonen viste til når de mente man burde avkriminalisere bruk. Så å snu på det på den måten, er direkte ekkelt. Det vitner om at de som har vunnet i denne saken er fulle av illiberalt hat og intoleranse, synes jeg. Det er psykologisk sett noe ekkelt ved å vri på ting på den måten, det bærer preg av sinne og trass.

  Helseministerens utsagn om at et flertall av høringsinstanser ville videreføre forbudslinjen og at man måtte ta hensyn til det er også ganske malplassert, når hele formålet med kritikken som har kommet både nasjonalt og internasjonalt, og fra Stoltenberg-utvalget, var at man måtte røske opp i det etablerte. Da burde ikke høringsinstansenes uttallelser tillegges slik vekt, dette visste man jo ville komme. I hvert fall ikke om politikerne ønsker å skape innovativ politikk.

  Denne meldingen tar ikke hensyn til den grunnleggende kritikken som har kommet, og skryter av forbudspolitikken.

  Det kan virke som det er en svært selektiv bruk av statistikk som ligger til grunn for akkurat dét.

  Det er sørgelig at en tvangsbehandling, en økning av byråkratiet og et ennå mer inngripende overgrep fra staten sin side (ruskontrakter mot ungdom) markedsføres som en «mildere reaksjon».

  I tillegg har vi dette med at folk ikke skal få tenke selv. Særlig ikke ungdom. Rapporten stempler glatt alt staten ikke har godkjent av rusmiddelinformasjon som «feilinformasjon» og maner til kamp på internett. Dette fremstår som latterlig i internasjonal og forskningsmessig sammenheng, men tydeligvis ikke for rapportens forfattere.

  Jeg vet ikke om det er en viss fagforeningsleder som viser muskler, eller om det er noe annet, men denne sitter dypt inne. Det er svært hardnakkede illiberale krefter i Norge som kommer til å blokkere endringer fra å skje og vie all sin energi på en manipulativ måte til dette. Avholdslosjens tankegang og historisk beslektede krefter gjennomsyrer desverre det norske samfunnet.

 2. Gustav | 23. juni 2012 kl 23.25

  …og hvem er det egentlig de vil *SE* ?

  I hvert fall ikke det store flertallet av narkotikabrukere, som ikke har problematisk bruk, og dermed ikke noe annet problem enn de menneskerettighetsbruddene staten utsetter dem for ved å kriminalisere dem.

  Narkotikapolitikken er så perverst skrudd at det er helt villt.

 • Dagens sitat

  It is in war that the State really comes into its own: swelling in power, in number, in pride, in absolute dominion over the economy and the society.

  — Murray N. Rothbard
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter