Barnetrygd = redusert mulighet for lavere skatt

av | 25. juni 2012 kl. 17.37 | 7 kommentarer

Det har nærmest blitt en tradisjon at Solveig Horne, stortingsrepresentant for FrP, krever høyere barnetrygd. Kravet kom også i år.

Hun sier at det er skammelig at barnetrygden har stått på stedet hvil i 16 år, ifølge Rogalands Avis.

Barnetrygd er en ordning som på en god måte definerer hvor urettferdig skattefinansierte ordninger kan være: Barnløse borgere betaler skatter og avgifter for å finansiere en ordning som kun de med barn nyter godt av.

Barnetrygden er én ordning som gir redusert mulighet for lavere skatt.


Kommentarer

 1. Konrad | 25. juni 2012 kl 18.52

  Det er riktig at barnetrygd innebærer at barnløse subsidierer familier med barn. Men igjen er Liberaleren påfallende enøyd.

  Barnetrygd er en overføring/omfordeling, men det er også en forsikring mot kostnaden man pådrar seg ved å få barn («havne i uløkka»). I Norge er det slik at de virkelig viktige forsikringene her i livet tar staten seg av (helse, uførhet, alder, arbeidsledighet, barn), barnetrygd er en del av denne pakken.

  Det er også verdt å merke seg at sosialforsikringen i Norge (Folketrygden) er et «pay as you go» system, dvs at fremtidige ytelser (min pensjon) ikke betales av meg men av de som er i arbeid og betaler skatt (eller trygdeavgift for å være presis) når jeg er pensjonist. Dersom jeg er barnløs, sponser jeg altså naboens barn for at de om 40 år skal betale min pensjon. Kynisk, men slik kan vi betrakte det.

 2. Andreas | 25. juni 2012 kl 21.29

  Det er flere tåpelige sider ved barnetrygden.
  Du får disse pengene enten du tjener 100 tusen i året eller 1 million; ikke noe behovsprøving. (Ikke det at jeg synes at de som ikke har råd til å få barn bør premieres for å få de likevel.)
  Beløpet er såpass lite at det gjør ikke den store forskjellen i økonomien – balanserer du budsjettet så tight at dette er det som er break even så har du andre problemer å ta tak i.)
  Selvfølgelig vet jeg om folk som benytter dette til å dytte huslånet litt lenger og leve litt mer luksusfelle, men det er heller ikke noe jeg synes fellesskapet skal dekke.

  Så skal det sies at jeg mottar barnetrygd selv, men hadde heller sett at skatten ble redusert tilsvarende enn at jeg fikk pengene.

 3. Per Aage Pleym Christensen | 26. juni 2012 kl 07.10

  Konrad, Liberaleren ønsker at pensjon skal være et personlig ansvar. Dermed faller ditt argument om å sponse naboens barn bort.

 4. Erik Sandal | 26. juni 2012 kl 08.32

  Ideen om barnetrygd ble oppfunnet av Mussolini og er ikke en sosialstøtte eller omfordeling, men en kompensasjon til dem som ofrer seg for staten ved å sette barn til verden.

 5. Andy | 26. juni 2012 kl 09.35

  Andreas:
  Det eneste fornuftige med barnetrygden er vel det at den IKKE er behovsprøvet!

  Barnetrygden er en kompensasjon for en ulempe, eller for at man «ofrer seg», eller whatever. Og selv om vi kan være enige om at den nok har utspilt sin rolle, så er den i hvert fall rettferdig (dvs ikke behovsprøvd) og enkel og billig å administrere.

  Behovsprøving koster så mye i ekstra administrasjon at det ikke er verd innsatsen. Vi *trenger* ikke en arme av ekstra statsansatte for å vurdere og justere hver enkelts «verdi» for samfunnet.

  Vi kan beholde den, øke den eller fjerne den. Det finnes gode grunner for alle de tre alternativene. Men vær så snill – glem behovsprøving!

 6. Konrad | 26. juni 2012 kl 15.09

  Pleym:
  «Liberaleren ønsker at pensjon skal være et personlig ansvar. Dermed faller ditt argument om å sponse naboens barn bort.»

  Det er en ærlig sak, men det handler om helhet i systemet. Å bare fjerne barnetrygden skaper et hull i systemet, en inkonsistens.

  Andreas:
  Man kunne selvsagt behovsprøvd barnetrygden, men betraktet som en forsikringsordning blir ikke det korrekt. Gjensidige spør ikke om jeg «trenger» pengene før de betaler ut erstatning for ødelagt bil eller ødelagt ferie. Den som tjener 100 mill i året kan fint være selvforsikret når det gjelder en Golf eller en ferie, men forsikringsselskapet spør bare om man er forsikret.

 7. Arild Holta | 2. juli 2012 kl 14.39

  Dersom man snur på ideen om fordelingsstaten, slik at den ikke fordeler penger mellom folk, men penger i den enkeltes livsløp, så betaler den senere skatten i folks liv barnetrygden som mottas gjerne tidlig i voksen alder. Da blir barnetrygd en slags kreditt – forskuddsutbetaling av det man senere betaler i skatt.

  Slikt krever selvsagt en ny tenkning og skulle helst vert koblet til en tenkning om at skatt er tyveri.

 • Dagens sitat

  After a revolution, of course, the successful revolutionists always try to convince doubters that they have achieved great things, and usually they hang any man who denies it.

  — H. L. Mencken
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter