Fortjener ikke Linstad utmerkelse fra kongen?

av | 14. november 2012 kl. 06.22 | 9 kommentarer

Noen tror visst at motstanden mot at Trond Ali Linstad skal få Kongens fortjenestemedalje i sølv handler om å kneble en person på grunn av hans ekstreme meninger. Det er fullstendig misforstått.

Liberaleren er tilhenger av ytringsfrihet i sin reneste form. Det er en ubetinget fordel å få meninger og holdninger ytret – for dermed å kunne ta til motmæle, og debattere ytringenes innhold. Å undertrykke meninger betyr ikke at disse meningene forsvinner. De lever videre, under overflaten. Uimotsagt.

Liberaleren tror på menneskets medfødte rettigheter. Mennesket eier seg selv, og dermed retten til å ytre seg. Det påhviler derimot ingen andre hverken å høre på, viderebringe eller akseptere en persons eller grupperings meninger og holdinger.

Ut fra ovenstående prinsipper, som Liberaleren regelmessig klargjør, er det absurd å tro at vi ved å gå mot at Trond Ali Linstad får Kongens fortjenestemedalje i sølv undertrykker hans meninger. Tvert imot. Vi vil at meningene og holdningene hans skal frem i lyset. Fordi det han står for er så langt unna vårt grunnsyn at vi vil ha anledning til å argumentere mot ham.

Liberalerens redaksjon er motstandere av monarkiet. At kongehuset blamerer seg selv ved å gi en utmerkelse til Trond Ali Linstad ville derfor greit for vår «sak»; å avskaffe monarkiet i Norge.

hvorfor engasjerer vi oss da så sterkt mot at Trond Ali Linstad skal få kongens fortjenestemedalje i sølv?

Begrunnelsen for at Linstad skulle få utmerkelsen er jo hans innsats for integrering av innvandrere i Oslo. Dèt er jo positivt, forutsatt at gjerningene hans faktisk bidrar til integrering. Han får altså utmerkelsen for gjerninger, ikke meninger.

Problemet med gå i ham en utmerkelse er at det kan oppfattes som en påskjønnelse til hans meninger. Og utmerkelsen kan bli brukt for å løfte meningene hans opp; Se, disse meningene er autorisert av kongen selv!

Derfor:

Liberaleren ønsker ikke å bidra til utbredelse av konspirasjonsteorier om jødenes makt i Norge og verden forøvrig. Liberaleren ønsker ikke å bidra til jødehat.

Liberaleren ønsker ikke å bidra til hvitvasking av eller forståelse for prestediktaturet i Iran, eller at deres ideologi, holdninger, eller styresett skal få flere tilhengere i Norge.

Liberaleren ønsker ikke å bidra til at Ayatolla Khomeini anses som noe forbilde i noen ideologisk, politisk eller religiøs sammenheng.

Liberaleren ønsker ikke å bidra til at det rakkes ned på rettsstaten og demokratiet i Norge, eller forutsetningene for vårt samfunnssystem; individuelle rettigheter som personlig frihet, ytringsfrihet og religionsfrihet.

Liberaleren ønsker ikke å bidra til at homofili som legning eller homofilt samliv stemples som avvik og uønsket i samfunnet.

Liberaleren ønsker ikke å bidra til et kvinnesyn som fratar kvinner retten til selv å bestemme over sitt liv, sitt utseende og påkledning.

En kongelig utmerkelse til Trond Ali Linstad ville bidratt til det motsatte av hva Liberaleren ønsker om de ovennevnte temaer.

Uansett hvor prisverdige Linstads handlinger måtte være oppveier de ikke meninger som undergraver det liberale demokratiets eksistens og prinsipper. Forsvaret av dem kommer først. Ihvertfall for Liberaleren.

Samleside for Liberalerens artikler om tildelingen av Kongens fortjenestemedalje til Trond Ali Linstad.


Kommentarer

 1. Andreas | 14. november 2012 kl 08.54

  Jeg synes å registrere av uttalelsene fra Linstad selv og hans nærmeste går på å forklare/bortforklare synet på jøder. Han vinkler det til at det er ikke så mye jødene han har noe i mot, men staten Israel og dens oppførsel.

  Dette er et fiffig retorisk grep – mange nordmenn er uenige med hvordan Israel bøller rundt ned i Midtøsten, selv om man godt kan vedgå at Hamas neppe kan sies å være helt uskyldsrene heller. Slik skal den jevne nordmann slå seg til ro med at Linstad er da slettes ikke ekstrem på noe vis, og da er det ikke så galt med å gi han en liten medalje.

  De andre holdningene som listes opp ovenfor ønsker han pussig nok ikke å highlighte på samme måte her og nå…

 2. Pleym | 14. november 2012 kl 08.56

  Det hjelper lite å kritisere den israelske regjeringens politikk i de okkuperte områdene, hvis man konsekvent sier «jøder» og «jødisk innflydelse». Da blir det bomskudd, uansett.

  Og resten av listen? Nei, det hører vi ikke så mye om akkurat nå. Bra at LLH har engasjert seg.

 3. Pleym | 14. november 2012 kl 08.58

  UD har vel kanskje noen synspunkter på støtten til Irans atomvåpenprogram – og deres fengsling og tortur av representanter for opposisjonen? Får håpe vi hører noe fra Barth Eide.

 4. Konrad | 14. november 2012 kl 11.09

  Linstad kobler kritikk av Israel med konspiranoide ideer om jøder som gruppe:
  «Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes.»

  Dette har ingenting med relevant og saklig kritikk av Israel å gjøre. Det er klassisk anti-semittisk tankegods Linstad fremmer.

 5. Konrad | 14. november 2012 kl 11.14

  Jeg er helt på linje med Pleym i denne saken. Men da må vi også passe på å være prinsippielle den dagen en annen person som har gjort mye bra arbeid i lokalsamfunnet samtidig viser seg å ha flagget f.eks. anti-muslimske standpunkt.

  Per-Willy Amundsen var ganske tøff i trynet på TV i går, men Amundsens holdninger overfor innvandrere og muslimer er ikke så mye bedre enn Linstads.

  Hva om f.eks. Hallgrim Berg skulle få kongens sølv for sitt arbeid for folkemusikk og tradisjoner i Hallingdal? Isolert sett så kan han fortjene det.

 6. kjell | 14. november 2012 kl 13.26

  Hva man skal være svært, svært blåst og bortevekk for overhodet å klare å sette en sammenligning mellom Hallgrim Berg og en slik person som Linstad.

 7. Andy | 14. november 2012 kl 13.34

  @Konrad:

  Kanskje pirking, men jeg ser ikke helt hvordan det at Hallgrim Berg eventuelt skulle ha fått kongens fortjenestemedalje er sammenliknbart.

  At han er pro Israel og skeptisk til radikal islam er ikke helt det samme (eller motsatte, om du vil) av Lindstad.

  HB har ikke gått ut med muslimhets (å være skeptisk til ekstremister innenfor en religion er ikke det samme som hets av en folkegruppe). Han har vel heller ikke (så vidt jeg vet) kommet med nedsettende eller rasistiske uttalelser om arabere generelt. Eller uttalt seg om andres legning. Eller støttet diktaturer. Eller støttet dødsstraff. Eller kvinnediskriminering. Eller annen diskriminering. Osv, osv, osv.

 8. Konrad | 14. november 2012 kl 14.16

  Nå er det jeg fritt frem å være mot homofili. Det er også fritt frem å være for dødsstraff (som praktiseres hos vår nærmeste allierte). Ved markeringen av Krystallnatten sa Hallgrim Berg:
  «Det farligste er dog den manglende kunnskap en har når det gjelder islam. Fra profetens død i 632 har de erobret så store områder i verden at de har herredømme over 1,5 milliarder mennesker. Det de vil er å underlegge hele verden for Allah. Derfor må jøder og vi andre vantro utryddes…»

  Osv.osv. Hallgrim Berg er ikke primært opptatt av ekstremister.

  Nå er ikke dette en diskusjon om Hallgrim Berg, jeg bare ville få frem et perspektiv. Linstad har sikkert gjort en bra jobb i Urtehagen eller hva det nå er, og samtidig har han noen helt uspiselige holdninger. Det samme kan vi si om Hallgrim Berg (og sikkert 1000 andre som har gjort en bra jobb på «lokalt plan»). Det må være en symmetri i perspektivet.

 9. Åmås spør: Hva lærte vi av Linstadsaken? : Liberaleren | 15. november 2012 kl 08.11

  […] Ali Linstad kan forsvares av prinsipielle grunner. Aftenposten avslo igår et innlegg bygget på Liberalerens kommentar om hvorfor vi er mot tildelingen. Men innlegget er postet i nettdebatten efter Åmås’ kommentar.Delta i debatten, du ogå! […]

 • Dagens sitat

  A myth is a religion in which no one any longer believes.

  — James Feibleman
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter