Ny radiokanal er på lufta

av | 29. januar 2014 kl. 00.03 | 2 kommentarer

NRK har åpnet radiokanalen P13.

Det statlige selskapet, finansiert av skatt, utvider dermed et allerede rikholdig tilbud. Det presser politikerne til å øke skattetrykket, men gir også utfordringer for private aktører som ikke har sugerør ned i skattebetalernes lommebøker. En lytter eller seer til NRK gir en lytter og seer mindre til private aktører som er avhengige av oppslutning for å overleve økonomisk.

Staten bør ikke være aktør i et konkurranseutsatt område. Det er politikerne som sørger for premisser for konkurranse gjennom vedtak, og det gir staten gode vilkår sammenlignet med private aktører. NRK er et klassisk eksempel på et urettferdig system.


Kommentarer

 1. Baltzersen | 29. januar 2014 kl 07.15

  Tidligere ihvertfall var det et argument for NRK at den som almenkringkaster skulle levere det som markedet ikke kunne levere, dvs. fylle et rom. Det er noe som er for smalt til at det kan leveres av kommersielle aktører.

  La oss anta at dette er korrekt.

  Da kommer det store spørsmålet: Hvor mange TV- og radiokanaler er det nå NRK har for å fylle dette tomrommet?

 2. Eivind Knudsen | 30. januar 2014 kl 09.26

  Baltzersen setter fingeren på det ømme punkt. Dersom NRK i fremtiden skal kunne forsvare sin særstilling i det norske mediabildet, må de levere «smale tilbud til sære lyttere og seere», for å uttrykke det flåsete.
  Det er f.eks. urealistisk å tenke seg at en kommersiell radiokanal kan levere teatersendinger i opptak fra 1930-årene, eller timelange dramatiserte scener fra rettssaker mot sovjetiske 1950-talls forfattere. Det kan NRK, og det gjør de.
  Men det er for lite av det. I radio, som jeg kjenner best, er det nesten bare p1+, p2 og nrk Kkassisk som leverer et programtilbud som ikke de kommersielle aktører kan levere like godt eller bedre. Den eneste forskjell på Nitimen og Morgenklubben er at man på Nitimen har programledere som snakker dialekt og at programmet ikke blir avbrutt av reklame hver halvtime.
  Jeg tror ideen om en statskringkaster kan ha noe for seg. Men da burde man heller konsentrere seg om det smale tilbudet og servere det til menigheten og heller overlate det hjernedøde skvalder til de reklamefinansierte lokaler.
  Jeg betaler gjerne både skatt og lisens for å høre Toralf Sandø lese fra Duuns «Juvikfolke» 32 lørdagskvelder på rad, og Dagsnytt Atten og Politisk Kvarter er en fryd for øret, men jeg får vondt i lommeboka av Nitimens norgesglass fylt med pepper og pasjon…

 • Dagens sitat

  Millions long for immortality who don’t know what to do on a Sunday afternoon

  — Susan Ertz
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter