En overskrift Klassekampen verdig?

av | 31. januar 2014 kl. 11.20 | 2 kommentarer

Pressen skåner Gucci-Helle for kritikk», skriver Klassekampen om regjeringskrisen i Danmark. Er denne overskriften avisen din verdig, Bjørgulv Braanen?

I en venstreorientert avis som Klassekampen burde feminismen sitte i ryggmargen til de ansatte, uansett om de jobber som journalister eller på desken. Men i en av dagens artikler brukes en tabloid betegnelse på Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt som gir negative assosiasjoner. «På grunn av sin eksklusive klesstil ble hun omtalt i media som «Gucci-Helle».» skriver Wikipedia om henne.

» At tabloidene, som bruker forsider og overskrifter for å fremme et salg de er avhengige av, er så sin sak. Da forsvinner åpenbart en del verdier og sproglig ballast alle burde ha. Men Klassekampen er ikke en løssalgsavis, og bør ikke være avhengig av slike overskrifter. Klassekampens lesere er opplyste og orienterte nok til å vite hvem Helle Thorning-Schmidt er, uten merkelapper.

Få mannlige politikere blir kritisert for klesstil. Slikt rammer som regel kvinner. Merkelappen som brukes på Danmarks statsminister fokuserer mer på hennes kjønn og forbruk enn på jobben hun gjør. Dèt er synd.

I min enfoldighet trodde jeg at feminisme var en verdi som gjennomsyret Klassekampens medarbeidere, uansett plass i bedriften.

Oppdatert: Eirik Grasaas-Stavenes heter journalisten som har skrevet saken. Og han tar i en Twitter-debatt med Snorre Valen og Liberaleren på seg skylden. Forklaringen? «Sorry, ble litt revet med» og «Nei, her svøper jeg meg i skyld, og bittelitt skam».


Kommentarer

 1. Gucci | 1. februar 2014 kl 10.55

  La nå klassekampen skrive hva de vil…

 2. Eivind Knudsen | 4. februar 2014 kl 10.59

  Venstresidens prioriteringer når det kommer til likestillingsspørsmål virker unektelig noe pussige. Jeg husker godt en nyhetssending for noen tid siden der vi først fikk høre om nye overfallsvoldtekter i Oslo og deretter en meget innsiktsfull reportarsje om tvangsekteskap. Så var det noe fiskeripolitikk, og så kom kulturminister Huitfeldt på banen – det var noe om en likestillingskonferanse. Hun uttalte da at den viktigste utfordringen for norsk likestilling er at norske menn gjør for lite husarbeid. Joda.
  Den danske statsminister forsøker å gi inntrykk av at hun er opptatt av vestlig overforbruk og kjøpepress. At hun da velger å kle seg i dyre luksusmoter, vil således være en høyst relevant opplysning for å illustrere hvor dypt dette egentlig stikker. Dersom vi vil bli oppfattet og omtalt som ansvarlige, må vi også finne oss i å få vårt hykleri og dobbeltmoral synlig for all verden.
  At journalister setter mer eller mindre tåpelige kallenavn på politikere osv., har jo vært kjent lenge. De siste to eksemplene jeg hørte var at «SV-Audun og KRF-Knut-Arild inviterte til samtale om pappaperm», samt at «Kaia på 11 gir gode råd til Klima-Jens». Vi har tidligere blitt presentert for nylogismer som Vær-Eli, Aqua-Lene og Språk-Sylfest (Lomheim).
  Selv synes jeg disse formuleringene virker tåpelige, men å gjøre dette til et hovedspørsmål i likestillingskampen mener jeg er å skyte så langt over mål at man kan kalle det fullbyrdet forsøk på stjernekrig.
  Men politikk handler om å prioritere, det vet vi. Vi vet også at visse av våre likestillingsutfordringer er det svært ubehagelige å snakke om, av åpenbare grunner. Bedre å holde kjeft enn å bli konfrontert med egne unnlatelser.

 • Dagens sitat

  It is a good thing that we do not get as much government as we pay for.

  — Will Rogers
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter