Venstre vil redusere offentlig forbruk, kanskje..
Foran valget i fjor klarte ledelsen i Venstre å forhindre at landsmøtet vedtok å redusere oljepengebruken. Kan det gå bedre i år?
Ifølge Aftenposten har redaksjonskomiteen innstilt på at landsmøtet skal vedta et forslag til politisk uttalelse, der det tas til orde for å redusere bruken av avkastningen fra Oljefondet fra 4% til 3% årlig.
I hine hårde dager (før 1994) fleipet liberalistene i FrP med at Venstre hadde FrPs skattepolitikk – og SVs sosialpolitikk. Altså at partiets politikk ikke hang sammen. Begge deler var groteske overdrivelser, men et fint poeng å bruke i debatter.
Et av problemet liberalister av min type har med Venstre, er at partiet ikke er så opptatt med å sette grenser for statens ansvar. Man roser enkeltmenneskene, småbedriftene og de frivillige fellesskapene – men staten må gjerne være der med en støttende hånd. Og den er definitivt synlig – spesielt på statsbudsjettet.
Hvis Venstre på landsmøtet til helgen vedtar å redusere bruk av avkastningen fra Oljefondet (Statens Pensjonsfond utland), må partiet følge opp dette med enten å foreslå drastiske kutt i statens utgifter – eller øke inntektene. For mange vil det siste være ensbetydende med å øke skattene. I så fall vil mange velgere betakke seg. Det finnes så mange eksempler på offentlig sløsing, og på oppgaver som det offentlige unødvendig utfører. Å øke skattene vil det neppe være lett å få gehør for. Så da gjenstår det å se om partiet virkelig tør ta til orde for kutt i offentlig forbruk.
Kanskje blir det lettere å være klassisk liberalist i Venstre?
Forslaget til den politiske uttalelsen finner du her (på s. 87).
Hva med å reversere beslutningen om å ikke prøvebore etter olje og gass utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja? Europa ønsker jo å bli mindre avhengig av russisk gass i forbindelse med Ukraina-krisen. Kanskje noe for Venstre å tenke på.
I så fall vil det være helt bortkastet å vedta resolusjonsforslaget. Politikerne har penger nok å søle bort, om de ikke skal få enda mer.
Her har Venstre en Gyldendal mulighet til å sette seg i førersetet i en debatt alle politikere må ta.Det offentlige vokser både i omfang og inngripen i folks liv.Resultatet er at det går ut over de svakeste i samfunnet. Venstre kan med dette få ordet prioritere vekk fra festtaler og over i nødvendig handling.
Viktig, men krevende debatt. Dilemmaet for oss (sosial)liberale i Venstre er at kutt i offentlig sektor ofte går ut over ting vi er for. Unødvendige utgifter er vi derimot enige om å kutte. Det gjelder bare å finne dem – helt konkret.
Ellers viktig kronikk av Stein Ringen i dagens Aftenposten «Demokrati er ingen naturlig styreform». Viser hvor galt det kan gå hvis politikken blir for svak, og pengefolkene for sterke.
Gaudius, husk at det slett ikke er sikkert at det er noe særlig olje i LoVe. Det kan være riktig å åpne for oljevirksomhet der, men man bør ikke saldere fremtidige statsbudsjetter med olje som kanskje ikke finnes.
Ellers er jeg helt enig med Pleym i at dette illustrerer Venstres tidvis «schizofrene» forhold til «sosial» delen av sosialliberalisme: Partiet er veldig for enkeltmennesker og for frihet – men i praksis støttes den friheten veldig lett av å bruke penger.
Ser at rettskrivingsprogrammet gjorde sitt inntog.Det var ikke min hensikt å blande inn Gyldendal i debatten.
Jeg har ennå tilgode å høre Venstre sentralt (f.eks. Trine Skei Grande) snakke om noe annet enn «flotte», nye tiltak der staten skal pøse inn penger for å «forbedre» samfunnet. Det virker som om det ligger i Venstres fortvilte natur å skulle kjøpe seg velgere – selv om det i liten grad fungerer.
Dessverre er Venstre et parti som tror veien til suksess er å overby på alt og alle.