Canada legaliserer marihuana

av | 8. juni 2018 kl. 08.20 | 1 kommentar

Både tilhengere og motstandere kommer til å følge med på Canada når personer over 18 år får kjøpt marihuana på lovlige utsalg.

Det har lenge, i et par år, vært kjent at Canada kommer til å liberalisere dette politikkområdet ytterligere. Medisinsk bruk av marihuana har vært tillatt i mange år, men et politisk flertall sørger for at Canada blir det første G7-landet som legaliserer marihuana.

Det gjenstår fortsatt å se hva vedtaket betyr i praksis, men det ligger an til statskontrollert salg. Én modell med statskontrollert salg som nordmenn kjenner godt, er Vinmonopolet.

På mange av områdene prøver politikerne å regulere markedet. Innenfor ruspolitikk er Vinmonopolet det beste eksemplet. Staten sørger for salg av sterk alkoholholdig drikke gjennom monopolet, et monopol som har bred politisk oppslutning. Det finnes mange liberalister som misliker Vinmonopolet, men sammenlignet med en forbudslinje er den statlige forretningsdriften en gigantisk suksess. Ingen seriøse aktører tar til ordet for forbud mot alkohol, i frykt for det illegale markedet.

Vedtaket i Canada er bekjempelse av kriminalitet ettersom rommet for kriminelle aktører blir mindre. For liberalister er friheten viktig, retten til å putte hva som helst i egen kropp. Dessuten bør politikerne likestille rusmidler, og vedtaket i Canada reduserer konkurransefortrinnet alkohol har.

En liberal ruspolitikk er god ruspolitikk, og politikken blir aldri for liberal!


Kommentarer

 1. Jarle Larsen | 11. juni 2018 kl 09.03

  Godt skrevet. Her skal vi følge med Canada, det er helt sikkert. Så langt så ser det ut til at kun de beste løsningene er gode nok for Canada sine borgere. Hver person har lov til og ha inntil 30 Gram med cannabis eller cannabiskonsentrat ( Hasj ). I tillegg til 4 planter. max. En meter høye, og under forutsetning av at frøene er kjøpt hos en autorisert ( off.Godkjent ) forhandler. Her ser vi at kvalitets kontrollen går foran alt. Forskning viser også at 18 årsgrense gir best resultater for ungdom under 18. Myndighetene er allerede i full gang med og gi ut forhandler lisenser i byene. Her kan vi nesten sammenligne med gullrushet i Klondyke på 1800 tallet. Tar vi med hele næringskjeden inkludert skatt av inntektsgivende arbeid fra nye arbeidsplasser, så gir legaliseringen direkte inntekter til Staten på flere titalls Milliarder Dollar årlig. Da har vi ikke tatt med de samfunnsøkonomiske fordelene/besparelsene som er enda større. At Canada har like stor og omfattende korrupsjon som Norge kan vi vel utelukke, men legaliseringen er et kraftig tilbakeslag mot korrupsjonen i den offentlige staten inkludert politiet. Når vi ser hva slags rådgivning myndighetene har mottatt, så kan vi si at folkehelsa er i de beste hender. Spesialrådgiver for Canada er ingen ringere enn Tomar Todd Jurist, til daglig kjent som Senior Direktør i Advokat-kontor avdelingen i den internasjonale organisasjonen, Drug Polisy Alliance. Ellers så er hun kjent som Spesial Rådgiver for Paraguay med sin verdenskjente cannabis legalisering. Siste nytt om Tomar Todd er at hun i dag og denne uken er foredragsholder for det Danske Folketinget sin konferanse om en legaliserings modell for Danmark. La oss krysse fingrene for at Danmark engasjerer henne som rådgiver for sin legaliserings modell. Det går med stø kurs mot legalisering i Danmark. Det er nå viktigere for oss og følge med på utviklingen i Danmark, enn det som skjer i Canada. Danskene har lagt inn et Borgerforslag om folke avstemming. Forslaget ligger nå til godkjenning, og svar ventes denne uken. Mer om Dansk cannabis legalisering les Røvernytt. Se: http://www.roovernytt17.com/

 • Dagens sitat

  Be more concerned with your character than your reputation, because your character is what you really are, while your reputation is merely what others think you are.

  — John R. Wooden
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter