Privatdrevet ambulansetransport bør være målsettingen

av | 28. februar 2019 kl. 08.00 | 1 kommentar

Med dagens system der skattebetalerne finansierer norsk helsevesenet bør det være en målsetting om best mulig bruk av pengene. Private aktører kan og bør drive ambulansetjeneste.

Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for FrP, stiller helseminister Bent Høie (H) et godt skriftlig spørsmål, et spørsmål der både stortingsrepresentanten og statsråden bør være enige. Hoksrud ønsker svar på om det er et mål for statsråden at ambulansetjenesten skal drives av det offentlige og hva syns han om de økte kostnadene dette medfører?

Sykehuset i Telemark har bestemt, at de selv skal ta seg av ambulansetjenesten i Bamble kommune. En ambulansetjeneste som i generasjoner har vært drevet av private. Spørsmålet kan utvilsomt tolkes som en hilsen hjem fra stortingsrepresentanten, men i en god sak kan det være fornuftig å sende en hilsen til velgerne.

Bent Høie har foreløpig ikke besvart spørsmålet.

Hele spørsmålet:
«: Sykehuset i Telemark har nå bestemt seg for at de selv skal ta seg av ambulansetjenesten i Bamble kommune. En ambulansetjeneste som i generasjoner har vært drevet av private. Overtagelsen av ambulansetjenesten vil medføre økte årlige driftskostnader og det uten at det er grunn til å tro at tjenestene blir noe bedre.

Er det et mål for statsråden at ambulansetjenesten skal drives av det offentlige og hva syns han om de økte kostnadene dette medfører?»


Kommentarer

 1. Jarle Larsen | 4. mars 2019 kl 13.14

  Godt fokusert. Her må vi gå lengre å se hva slags løsninger nærmeste Normalsamfunn bruker. Et dagligdags «problem» ute i distriktene i Telemark og sannsynligvis Vestfold, er det faktum at Ambulansene ikke tør kjøre helt frem til åstedet før de har beskyttelse av politiet. Men de er ofte mange mil unna. Her renner den gylne timen ut i sanden uten mediaoppslag. De såkalte kriminelle blir ikke verdsatt som andre mennesker og kommer ingen vei med å klage på responstid hvis de overlever. De blir stuet sammen i Moelvenbrakker eller i kommunens oppsamlingsplasser for narkomane. Det er den mest risikoutsatte og sårbare gruppen og det kommer oftere meldinger til AMK fra disse plassene. I Nome kommune i Telemark har jeg flere ganger hvert vitne til og hørt om at Ambulansene stopper en km.unna for å vente på politiet i opptil tre kvarter. Har nabolaget ditt dårlig rykte så ligger du tynt ann i en akuttsituasjon.

  Hvordan løser de problemet i andre land? Nærmeste Normalsamfunn som vi må se langt opp til er fortsatt Nederland. Men de har ikke på langt nær den samme narkotikakriminaliteten som oss av naturlige årsaker. Men de har likevel eliminert problemet ved å innføre et ambulansepersonell som samtidig er politi eller omvendt om man vil. Hvor mye livsviktig tid sparer de for pasienten å ikke minst for egen sikkerhet og samfunns sikkerheten? For ikke å snakke om resursbruk! Er du utlending skal du ha obligatorisk sikkerhetskontroll feks. Politibetjenten som først og fremst er din livredder eller helsevakt spør deg stille og rolig om du føler deg i form til å svare på et par spørsmål på vei til sykehuset. De får der det er mulig de viktigste opplysningene fra deg til din registrering hos politiet og det følger papirer med deg som pasient inn på sykehuset. Og sist men ikke minst du slipper å ligge å blø ihjel mens ambulansen står stille og venter på politiet. Pasienter som kommer seg får besøk av samfunnsforskere som spør hvordan de opplevde responstid, trygghet osv. I Nederland har alle mennesker like stor verdi og de forsker kontinuerlig for sin egen befolkning og eget samfunn. Nederland har best folkehelse i Europa. Les mer om foregangnasjonen og det verdenskjente Nederlandske toleransesamfunnet. Se: https://www.roovernytt17.com/437590569

 • Dagens sitat

  Rasisme er den mest primitive og lavstående form for kollektivisme.

  — Ayn Rand
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter