Advarsel fra Edward Snowden

av Bjørn Magne Solvik | 18 juni 2019 kl. 08.00 | Ingen kommentarer

Edward Snowden kom med en klar oppfordring til brukere av digitale nettverk om å åpne øynene for hvordan myndighetene, Facebook og Google bruker teknologi for å overvåke og kontrollere oss, ifølge Forskning.no.

Konkurranse om innebygd personvern

av Bjørn Magne Solvik | 14 juni 2019 kl. 14.00 | Ingen kommentarer

Datatilsynet inviterer alle som har utviklet en løsning, applikasjon eller et system i tråd med kravene til innebygd personvern til å delta i konkurransen «Innebygd personvern i praksis». Les artikkelen

Erfaringer fra ett år med GDPR i Europa

av Bjørn Magne Solvik | 31 mai 2019 kl. 08.00 | Ingen kommentarer

Innføringen av den nye personvernforordningen for ett år siden har økt bevisstheten om personvernrettigheter blant europeiske borgere. I Norge har dette betydd rekordmange varsler, et stort gebyr og langt mer forpliktende, internasjonalt samarbeid, ifølge Datatilsynet.no.

Ønsker statsministeren et kontantløst samfunn?

av Bjørn Magne Solvik | 27 mai 2019 kl. 14.00 | 1 kommentar

Fysiske penger er under et press fra ulike aktører. Vil også statsministeren ha et kontantløst samfunn? Les artikkelen

Siv Jensen, trenerer du kontantbrukernes interesser?

av Bjørn Magne Solvik | 7 mai 2019 kl. 08.00 | Ingen kommentarer

Kontanter er viktig, kontanter er personvern! Les artikkelen

Siv Jensen har lenge ønsket gjeldsregister

av Bjørn Magne Solvik | 17 april 2019 kl. 08.00 | Ingen kommentarer

Experian er den tredje aktøren til å etablere gjeldsregister i Norge etter at gjeldsinformasjonsloven kom på plass. Les artikkelen

Trussel mot personvernet?

av Bjørn Magne Solvik | 25 mars 2019 kl. 14.00 | Ingen kommentarer

Må vi godta masseovervåkning for å beskytte rikets sikkerhet? Civita stiller spørsmålet på Civitafrokost, torsdag 11. april. Les artikkelen

Microdata.no norgesmester i personvern

av Bjørn Magne Solvik | 21 mars 2019 kl. 08.00 | Ingen kommentarer

Microdata.no var applikasjonen med Norges beste innebygde personvern i 2018, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Microdata.no vant foran åtte andre private og offentlige konkurrenter.

Varsel om gebyr til Tolldirektoratet

av Bjørn Magne Solvik | 13 mars 2019 kl. 08.00 | Ingen kommentarer

Datatilsynet har varslet Tolldirektoratet om at de kan bli ilagt et overtredelsesgebyr på 900 000 kroner. Tilsynet mener etaten har brutt personopplysningsloven gjennom innsamling og bruk av opplysninger fra kameraer uten lov, ifølge Datatilsynet.no.

Økt interesse for personvern

av Bjørn Magne Solvik | 12 mars 2019 kl. 14.00 | Ingen kommentarer

I løpet av 2018 registrerte Datatilsynet et rekordhøyt antall saker. Det ble registrert 2 654 nye saker og til sammen 4 572 dokumenter, mot 1 807 innkomne saker og 3 860 dokumenter i 2017. Det dreier seg med andre ord om en betydelig økning sammenlignet med 2017. Dette skyldes etter alt å dømme økt interesse for og oppmerksomhet om personvern, ifølge Datatilsynets årsrapport for 2018.

Datalagring hos teleoperatørene

av Bjørn Magne Solvik | kl. 08.00 | Ingen kommentarer

Jan Bøhler, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, stiller et spørsmål i den ordinære spørretimen på onsdag, et spørsmål som kan gli rett inn i debattene om personvern og overvåking. Les artikkelen

Nei til digital masseovervåkning

av Bjørn Magne Solvik | 5 mars 2019 kl. 14.00 | Ingen kommentarer

Venstre er ett av partiene på Stortinget og i regjeringen som tar personvern på alvorlig, noe som vises i forslaget til resolusjon som landsmøtet skal behandle til helgen. Les artikkelen

Ny etteretningslov, er det dette vi vil ha?

av Bjørn Magne Solvik | 7 februar 2019 kl. 08.00 | Ingen kommentarer

Datatilsynet har lagt frem høringsuttalelsen i høringsrunden om lov om etterretningstjenesten. Onsdag 6. februar arrangerte Den Norske Dataforening foredrag, foredrag du kan se på YouTube.

Interessant spørsmål om betalingsmiddel i Norge fra SP-politiker

av Bjørn Magne Solvik | 15 januar 2019 kl. 14.43 | Ingen kommentarer

Kontanter er i utgangspunktet sentralt i enhver personverndebatt. Les artikkelen

Ønsker tips om ulovlig overvåking

av Bjørn Magne Solvik | 13 desember 2018 kl. 16.48 | Ingen kommentarer

Datatilsynet ønsker tips fra innbyggere som mener seg ulovlig overvåket. Les artikkelen

Storebror ser deg – og koker deg

av Bjørn Magne Solvik | 22 november 2018 kl. 16.48 | Ingen kommentarer

Overvåkingssamfunnet går fra seier til seier. Dobbel dose var det i forrige uke, har J.K. Baltzersen skrevet på Nettavisen.no.

Konkurranse: Innebygd personvern i praksis

av Bjørn Magne Solvik | 14 november 2018 kl. 19.23 | Ingen kommentarer

Det kryr av konkurranser, men personvernkonkurranser er spesielt interessante begivenheter. Én av de bedre aktørene på personvern i Norge er Datatilsynet. Les artikkelen

Forventer økt internettaktivitet

av Bjørn Magne Solvik | 12 november 2018 kl. 16.34 | Ingen kommentarer

Forsvarsdepartementet la mandag fram et forslag til ny lov om Etterretningstjenesten. Les artikkelen

Ordningen med snoking i skattelistene burde vært avviklet

av Bjørn Magne Solvik | 7 november 2018 kl. 09.44 | Ingen kommentarer

Fra i dag er skattelistene for inntektsåret 2017 tilgjengelig på skatteetaten.no. Søk omfatter nettotall for personer og selskap. Les artikkelen

Mulig å snoke i skattelister fra 7. november

av Bjørn Magne Solvik | 31 oktober 2018 kl. 11.46 | Ingen kommentarer

Det samlede skatteoppgjøret for 2017 viser at lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende til sammen har betalt 492 milliarder kroner i skatt og avgift på inntekt og formue. Les artikkelen

Ny seddelserie

av Bjørn Magne Solvik | 18 oktober 2018 kl. 14.31 | Ingen kommentarer

I dag kom en ny seddelserie fra Norges bank. Les artikkelen

Gir seg som Aftenposten-redaktør

av Bjørn Magne Solvik | 4 september 2018 kl. 16.51 | Ingen kommentarer

Harald Stanghelle gir seg etter 18 år i fremtredende roller i mediehuset, ifølge Aftenposten.no.

Setter døra på gløtt for Rødt-samarbeid

av Bjørn Magne Solvik | 23 juli 2018 kl. 13.31 | Ingen kommentarer

Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet, utelukker ikke samarbeid med Rødt. Les artikkelen

Ny personopplysningslov 20. juli

av Bjørn Magne Solvik | 10 juli 2018 kl. 17.05 | Ingen kommentarer

Den nye personopplysningsloven trer i kraft 20. juli 2018. Med dette gjennomføres EUs personvernforordning (GDPR) i Norge, ifølge Regjeringen.no.

Demokratiet blir dårligere i en tredel av verden

av Bjørn Magne Solvik | 26 juni 2018 kl. 15.09 | Ingen kommentarer

2,5 milliarder mennesker lever i land der demokratiet er på tilbakegang. Det er pressefriheten, ytringsfriheten og rettsstaten som svekkes, ifølge Forskning.no.

Datatilsynet har stand

av Bjørn Magne Solvik | 23 mai 2018 kl. 16.40 | Ingen kommentarer

Tirsdag 22. mai vedtok Stortinget ny personopplysningslov. Datatilsynet rigger derfor til stand, og skal prøve å svare på alle spørsmål du måtte ha om personvern, plikter og rettigheter etter de nye personvernreglene, ifølge Datatilsynet.no.

Skremmer Siv Jensen bort søkere?

av Bjørn Magne Solvik | 26 april 2018 kl. 17.21 | Ingen kommentarer

Veldig enkelt forklart kan vi uttrukke at Christine Meyer sluttet som sjef i Statistisk sentralbyrå etter en strid med finansminister Siv Jensen. Les artikkelen

Informasjon på avveie

av Bjørn Magne Solvik | 20 april 2018 kl. 16.00 | Ingen kommentarer

–Hva gjør statsråden for å ivareta norske innbyggeres personvern og rettsikkerhet når utenlandske selskap leverer tjenester til offentlig sektor generelt, og har statsråden kontroll på at ingen informasjon om norske borgere havner på avveie ved bruk av internasjonale selskap?

Det er stortingsrepresentant Mani Hussaini (Ap) som har stilt spørsmålet til beredskaps- og innvandringsministeren.

Debatten om personvern og misbruk av sensitiv informasjon, dør aldri ut.

Forslag til ny personopplysningslov

av Bjørn Magne Solvik | 23 mars 2018 kl. 12.50 | Ingen kommentarer

Regjeringen har lagt frem forslag til ny personopplysningslov, ifølge Justis- og beredskapsdepartementet.

Interessen for innebygd personvern har eksplodert

av Bjørn Magne Solvik | 25 januar 2018 kl. 17.18 | Ingen kommentarer

På Datatilsynets blogg om personvern, får leserne vite at interessen for innebygd personvern har eksplodert de siste årene. Les artikkelen

Frokostseminar om kunstig intelligens

av Bjørn Magne Solvik | 3 januar 2018 kl. 12.38 | Ingen kommentarer

Datatilsynet lanserer den 12. januar rapporten om kunstig intelligens og personvern på frokostseminar sammen med Dataforeningen, ifølge Datatilsynet.no.

Arrangementet blir overført via internett.

Strategi for personvern i samferdselssektoren

av Bjørn Magne Solvik | 7 desember 2017 kl. 16.47 | Ingen kommentarer

Datatilsynet mener at den enkelte skal kunne bevege seg og foreta reiser uten at det blir foretatt unødvendige registreringer. Les artikkelen

Vil ivareta barns personvern

av Bjørn Magne Solvik | 17 november 2017 kl. 14.59 | Ingen kommentarer

Venstre er ett av personvernpartiene på Stortinget, selv om det finnes personvernforkjempere som er uenige i noen av det Venstre foreslår. Les artikkelen

Digitalt grenseforsvar. Hva står på spill?

av Bjørn Magne Solvik | 6 september 2017 kl. 20.08 | Ingen kommentarer

Vår digitale infrastruktur gir et nærmest ubegrenset overvåkingspotensial. Sammen med Nasjonal institusjon for menneskerettigheter (NIM) inviterer Datatilsynet til et kveldsseminar som skal belyse de juridiske og samfunnsmessige sidene ved statlig overvåking, i lys av forslaget om digitalt grenseforsvar.

Seminaret blir arrangert 25. september. Programmet ligger på Datatilsynet.no.

Slik sikrer du kontoene dine

av Bjørn Magne Solvik | 12 juli 2017 kl. 19.47 | Ingen kommentarer

Det skal ikke så mye til for å gjøre e-posten eller Facebook-kontoen din mindre utsatt for hacking. Hackere er ofte ute etter helt spesifikk informasjon, mener IT-ekspert, ifølge VG.

Masseovervåking til samfunnets beste?

av Bjørn Magne Solvik | 7 juli 2017 kl. 17.23 | Ingen kommentarer

Datatilsynet inviterer til debatt om digitalt grenseforsvar under Arendalsuka.

Ny lov om behandling av personopplysninger

av Bjørn Magne Solvik | 6 juli 2017 kl. 15.09 | Ingen kommentarer

Lovforslaget som har blitt sendt på høring, inviterer til debatt om personvern. Les artikkelen

Unge Venstre-lederen i overvåkingsdebatt

av Bjørn Magne Solvik | 7 juni 2017 kl. 19.02 | Ingen kommentarer

Tord Hustveit, leder i Unge Venstre, var gjest i Dagsnytt Atten og diskuterte overvåking i forbindelse med terrorisme. Les artikkelen

Personvernspørsmål er viktig for Venstre

av Bjørn Magne Solvik | 30 mai 2017 kl. 13.45 | Ingen kommentarer

Det har mai måned vært store oppslag i medier om at utenlandske IT-arbeidere fikk tilgang til sensitive pasientdata i Helse Sør-Øst. Les artikkelen

Ønsker Mari Bø Haugstad som leder av Personvernnemnda

av Bjørn Magne Solvik | 19 mai 2017 kl. 20.20 | Ingen kommentarer

Stortingets presidentskap ønsker Mari Bø Haugstad, dommer i Hedmarken tingret, som ny leder Personvernnemnda. Les artikkelen

Spennende jobb innenfor personvernspørsmål

av Bjørn Magne Solvik | 15 mai 2017 kl. 16.32 | Ingen kommentarer

Datatilsynet har ledig stilling som nettredaktør/kommunikasjonsrådgiver. Les artikkelen

Argument for å beholde kontanter

av Bjørn Magne Solvik | 10 mai 2017 kl. 12.22 | Ingen kommentarer

Hans Christian Færden, grunnlegger av JA til kontanter, mener fjerning av kontanter vil være starten på å fjerne demokratiet, ifølge en kronikk som har blitt publisert på Dinside.no. Les artikkelen

Vi trenger en helhetlig personverndebatt

av Bjørn Magne Solvik | 27 april 2017 kl. 14.15 | Ingen kommentarer

Politikere som er motstandere av offentliggjøring av skattelistene av personvernhensyn, støtter gjerne forslag om lagring av IP-adresser. Les artikkelen

Advokat risikerer 15 års fengsel i norsk ferieparadis

av Bjørn Magne Solvik | kl. 13.50 | Ingen kommentarer

Det er i overkant av 10 000 elektroniske signeringer på saken for den thailandske menneskerettighetsadvokaten Sirikan Charoensiri. Les artikkelen

Vil sikre retten til å betale med kontanter

av Bjørn Magne Solvik | 5 april 2017 kl. 14.25 | Ingen kommentarer

Senterpartipolitikere med et godt representantforslag på Stortinget. Les artikkelen

Personvernspørsmål

av Bjørn Magne Solvik | 22 mars 2017 kl. 14.55 | Ingen kommentarer

Det er ikke ofte Liberaleren markedsfører ledige stillinger i skattefinansierte etater, men nå er det ledige stillinger, spennende stillinger, i Datatilsynet.

Datatilsynet søker etter juridiske rådgivere som skal jobbe med personvernspørsmål.

Stå opp for personvernet – si ja til kontanter

av Bjørn Magne Solvik | 20 mars 2017 kl. 13.03 | Ingen kommentarer

Hele debatten om det kontantfrie samfunn er et godt eksempel på at veien til helvete er brolagt med de beste intensjoner, ifølge Roy Steffensen (FrP), stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen, i et innlegg som er på trykk på Dagbladet.no.

Senter for etterretning

av Bjørn Magne Solvik | 1 mars 2017 kl. 13.47 | Ingen kommentarer

Tolletaten har fått et nyopprettet senter for etterretning. Les artikkelen

Snowden ligger på nett

av Bjørn Magne Solvik | 3 februar 2017 kl. 20.40 | Ingen kommentarer

Fikk du ikke sett filmen Snowden på kino, kan du se den på nett. Les artikkelen

Personverndagen 2017

av Bjørn Magne Solvik | 30 januar 2017 kl. 14.10 | Ingen kommentarer

I forbindelse med Personverndagen 2017, har Datatilsynet offentliggjort tall fra en undersøkelse.

Neste side →