Ukategorisert

Selger aksjer i Statoil ASA

Statens eierandeler i Statoil er nå 77,1 prosent. Fortsatt er det mulig å selge seg ytterligere ned. Stortinget har gitt regjeringen fullmakt til å redusere den statlige eierandelen i Statoil ASA til 2/3. Det er altså fortsatt en del å gå på for statsråden.

Olje- og energidepartementet solgte tirsdag 100 millioner aksjer i Statoil ASA gjennom et såkalt blokksalg etter stengetid på Oslo Børs. Dette tilsvarer 4,6 prosent av aksjene i selskapet, og staten vil etter salget ha en eierandel i Statoil ASA på 77,1 prosent, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

For en liberalist er det gledelig at staten reduserer sin eierandel, men det er mye å gå på ennå. Det bør ikke være et stort poeng for staten å sitte på nesten 80 prosent av aksjene i Statoil. Derfor bør olje- og energiminister Thorhild Widvey ta nye initiativ for ytterligere salg.

Gårsdagens salg vil bidra til økt fri flyt i aksjen, som er viktig for å sikre at verdivurderingen av Statoil er på linje med sammenlignbare selskaper.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ola Nordmann
Ola Nordmann
17 years ago

Gledelig og gledelig.. Man skifter ut staten som monopolist til fordel for en annen monopolist, de allerede enorme selskapene som vil eie oljen vår. Er jo ikke til å legge sjul på at den største andelen av aksjeposten går til de som allerede har meget fra før, vanlige folk har ikke råd til å kjøpe 100m aksjer. Spiller ingen rolle om det kalles kommunisme, kapitalisme, sosialisme, tilslutt vil ethvert selskap kunne være eid av en eier, en diktator, ett firma. Hva gjør vi da?

Pleym
Pleym
17 years ago

Forskjellen her er at staten kan lovregulere sitt monopol og gi seg selv fordeler i lovs form eller skatteregler. Et privat monopol kan alltid bli utsatt for konkurranse. Monopolsituasjonen oppstår kun når den største private aktøren har utkonkurrert alle andre, eller før den private monopolisten blir utfordret

Fra arkivet