Ukategorisert

Godt med økt valgfrihet

Utdanningsdirektoratet har bestemt at flere videregående skoler skal få gjennomføre en forsøksordningen der elevene får velge om de vil ha skriftlig sidemålsundervisning eller ikke.

Det blir forsøk med valgfri skriftlig sidemålsopplæring ved de videregående skolene i Oslo. En gammel kampsak for mange ungdomspolitikere skal endelig prøves ut.

I følge NRK er det Bjerke, Fagerborg, Foss, Hartvig Nissen, Hellerud, Lambertseter, Stovner, Ullern og Ulsrud som skal være med på forsøket.

Dessverre betyr ikke ordningen ordentlig valgfrihet for elevene. Skolene i Oslo må gjennomføre en rekke tiltak for at elevene fortsatt skal lære nynorsk. De som velger bort skriftlig sidemålsundervisning må lese mye nynorsk i månedene som kommer. Det svekker elevenes mulighet til å gjøre et selvstendig valg. Nynorsken burde i lag med veldig mange andre fag i skolen vært valgri, ordentlig valgfri der elevene fikk et reelt valg.

Det blir uansett spennende å følge forsøket. Mindre fokus på to norske fag kan og bør gi et bedre resultat i bokmål. Forsøksordningen kan også gi økt kunnskap og dokumentasjon om sidemålet, og dermed et bedre grunnlag for den videre debatten som vil komme om økt valgfrihet for elevene i norsk skole.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer