Ukategorisert

Folkebevegelsen mot tidlig-jul

Ingen forbud bør vedtas. Næringen må selv få bestemme hvordan butikkene skal drives uten politisk innblanding.

Sogneprest i Landvik i Grimstad, Tom Martin Berntsen, ønsker en folkebevegelse mot for tidlig jul, melder NRK Sørlandet. Flere butikker er allerede i gang med juleutstillinger og julesalg, og Berntsen mener dette er et dårlig produkt av konkurransesamfunnet.

Skribenten har respekt for Berntsen sitt standpunkt om nei til kommersialiseringen av julehøytiden. Som forbruker kan han være med på å påvirke tilbud og etterspørsel, gjerne gjennom en folkebevegelse slik han tar til ordet for. Likevel bør det være en frihet for butikkene å markere julen slik de selv ønsker. Som forbrukere kan vi mislike det, vi kan gjøre ulike markeringer, men vi må aldri forby bedriftenes muligheter til å drive slik de selv ønsker. Som forbruker har vi frihet til å velge å ikke handle julegodterier, julegaver eller julepynt i oktober måned. Frihetene går begge veier på dette området.

Det er mange år siden julen mistet sitt egentlig innhold. Kommersialiseringen og sterke familietradisjoner har for lengst tatt over for kirkens sitt budskap. Det er tvilsomt om en folkebevegelse mot tidlig-jul kan endre dette.

Tags:

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
kari mørck
kari mørck
17 years ago

bra, det går ikke ann og begynne med jul i oltobre Julen er ikke før 23/24 desember og 4 uker før er advent, da går det ann og begyne og tenke på julen, julen blir vannet ut hvis vi skal starte i oktober, at noen kjøper julegaver helle åreet er en ting, men pynt og jule mat trenger ikke å være der da

Fra arkivet