Ukategorisert

Toll, moralisme og kinky sexleketøy

De som tror statens ulike former for pengeutpressing av folket foregår uten pinlige episoder, kan lære litt av et hverdagseksempel…

Noen av oss liker å handle på internett. Dette gjelder særlig produkter av privat karakter, slike som man ikke har lyst til å gå inn i nærbutikken å kjøpe. Utvalget er i tillegg også mye bedre når man kan handle fra hele verden.

På sidene jeg handlet på, stod det selvsagt noe om at lokale toller kom i tillegg dersom jeg bodde utennom EU-området, men slikt legger man da ikke så stor vekt på når hodet er tomt for blod og hjertet fullt av frihetlige tanker om en verden uten nasjonalstater.

Det gikk en drøy uke og så fikk jeg et brev i posten. Fortolling! Posten tilbød seg å fortolle pakken som ifølge følgeseddelen inneholdt «sexleketøy». Selvsagt mot et sinnsvakt gebyr, vi snakker jo om Posten! Alternativt kunne man fortolle det selv på nærmeste godssenter hos posten.

Jeg takket fanden for at jeg ikke lenger bor i en liten sørlandskommune og dro ut til det litt mer anonyme Alnabru i Oslo. Joda, der måtte dokumentene forevises i fire skranker, inkludert følgepapirene der detaljene om det kinky innholdet stod svart på hvitt. Antar at de fikk noe å snakke om i lunchen den dagen…

Pinlige øyeblikk, selv for en lite sjenert sjel. Staten svinger alltid moralismens pisk i den andre hånden når de krever inn penger i den ene. For penger skulle de også ha. Ca 600 kr, ikke inkludert min dyrebare tid.

Budskapet som jeg vil ha frem: Skatt er formynderi, ikke bare økonomi! Det tvinger mennesker til å trekke sitt privatliv ut av det private rom og inn i den statlige, offentlige sfæren. Selv de av oss som liker å ha det private privat.

Om historien er sann eller diktet opp? Noe skal man alltid overlate til den enkelte leser sin fantasi… Problemstillinger er uansett reell!

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Rånni Knarvik
Rånni Knarvik
17 years ago

og moralen? støtt norske bedrifter!

At alt som kommer inn i landet blir skjekket og katagorisert, er for nasjonens gode og sikkerhet. Pinlige øyeblikk eller ei.

Eirik Haver
17 years ago

Byråkratiet knyttet til de usle kronene som staten piner ut av et produkt som de absolutt ikke har noen tilknytting til er helt absurd. I dag må alle pakker til en verdi over 200 kroner fortolles (også gaver over 1000 kroner). Det er null hensyn til at det er produkter som er UMULIGE å få tak i i Norge man kjøper. I tillegg har toll.no blitt så moderne at varene nå kan fortolles på internet. Men selvsag er denne muligheten bare for myndige. Selv prøvde jeg forrige uke å registrere meg. Jeg fikk som svar (2 dager senere) at jeg… Read more »

Snorre
Snorre
17 years ago

Har du betalt skatt i år, Eirik? I så fall ville jeg krevd pengene tilbake grunnet dårlig kvalitet på produktet.

Når det gjelder spørsmålet ditt har det nok blitt sendt rundt i systemet, og vil nok ende opp på en del forskjellige pulter over tid. Har du flaks, endet det med at du blir registrert offentlig død og kan innføre så mye du vil.

Eirik Haver
17 years ago

Kanskje jeg skal eklære meg død?

Går det an å bo i Norge uten på noen måte å betale skatt? Nei, det gjør ikke det. Jeg betaler ikke skatt på inntekten min direkte i det jeg klarte å holde meg under frikortgrensen. Men av alt jeg kjøper glefser den ekle staten til seg et betydelig beløp

Fra arkivet