Ukategorisert

Digitalradio mot folkets vilje

En arbeidsgruppe oppnevnt av Kultur- og Kirkedepartementet har i dag anbefalt overgang til digital radio og nedleggelse av FM-båndet fra 2014. Det betyr at 15 millioner radioer må byttes ut. Folket får svi og særinteressene vinner – som vanlig.

En arbeidsgruppe nedsatt av Kultur- og Kirkedepartementet og Medietilsynet har brukt et og et halvt år på å tenke ut hvordan de skal argumentere for nedleggelse av FM-båndet og overgang til offentlig digital radio.

Likevel har de ikke klart å komme opp med bedre argumenter enn følgende: «Arbeidsgruppen mener at digital radio er en forutsetning for å opprettholde radioens posisjon i konkurransen mot andre medier, gi gode betingelser for allmennkringkasting og et økt innholdstilbud til befolkningen».

I et intervju med Kampanje slakter Per Morten Hoff, leder i IKT Norge, rapporten, som han mener er skrevet av smale særinteresser.

Nå kan man jo påstå at Per Morten Hoff også representerer en særinteresse, men overgangen til digitalradio er et typisk eksempel på noe som få vil ha, men de få som vil ha det har store nok interesser til å bruke mye ressurser på å få det til. Vi andre har ikke nok å tape til å engasjere oss.

Elementær teori, og nok et godt eksempel.

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Audun
16 years ago

Pussig at man bestemmer seg for å innføre dette etter fiaskoen i Sverige. Sveriges Radio har satstet totalt 300 millioner kroner på dab-radio i ti år, mens det bare er solgt ca 7000 digitale radioapparater. En investering på 43 000 kroner pr. solgte mottaker.

Kort og informativ artikkel på http://sydsvenskan.se/sverige/article131561.ece

Galilee
Galilee
16 years ago

Verden og teknologien utvikler seg, deal with it.

Audun
16 years ago

En del teknologi slår rett og slett ikke an. Greit nok hvis det er frivillige investorer som taper penger på det, men det er ille når det er skatte- eller lisenspenger som sløses bort. Ingenting er bedre enn ny teknologi, men det er markedet, ikke politikerne, som må bestemme.

Emil
Emil
16 years ago

Dog, var det ikke slik at markedet var lukket for private initativ (om det svenske DAB-initativet)? Utifra hva jeg har hørt, selger DAB-radioer OK (ikke bra, men greit) i Norge, og i England har det nærmest blitt en mote. Korrekter meg gjerne om jeg tar feil 🙂 Jeg forstår sånnsett hvorfor FM vil byttes ut. DAB åpner for mer interaktive program (med bilder, tenk deg hvordan en sjanger som audiopornografi kan utvikle seg under slike forhold), og FM-frekvensene er stort sett brukt opp (igjen, korrekter meg hvis jeg har hørt feil) og DAB åpner for bedre og bredere dekning av… Read more »

Fra arkivet