Ukategorisert

Rapport fra Thailand

–Jeg ser at folk deler ut blomster til militærpersonellet som står vakt i Bangkok. Banker og offentlige kontor er stengt i dag, men foruten det går livet sin vante gang i Thailand, sier Kåre til Liberaleren, en av de norske som har bodd i Thailand i mange år.

Kåre driver Kåres Partybar i Pattaya, to timers kjøretur fra Bangkok. Han kan fortelle om at fjernsynssendingene blir avbrutt for å informere befolkningen om hva som skjer.

Det er upopulariteten til Thaksin Shinawatra som utløste statskuppet. Han har fortsatt en viss popularitet i distriktene, på landsbygda, men i byer som lever av handel og turisme sliter han. Det har han gjort i flere år.

–Det blir uttalt at Thaksin ikke kommer tilbake til makten, men alle blir oppfordret til enighet og samarbeid. Det er en merkelig situasjon. Jeg har aldri opplevd et land i unntakstilstand eller et land uten grunnlov. Likevel er det bred enighet om at dette er bra for Thailand, sier Kåre som er godt kjent for de mange norske som besøker Pattaya hvert år.

En nasjonalistisk leder
Thaksin Shinawatra var en nasjonalistisk leder. Hans parti Thai Rak Thai mener Thailand bør være for thaiere. Han fikk en stor politisk karriere på grunn av sine enorme økonomiske ressurser. Han var populær i distriktene, men har slitt i sentrale strøk.

–Thaksin har vært upopulær blant utlendingene i Thailand. Han er ikke mot charterturisme, men vil ikke ha utlendinger i landet over lang tid. Han ønsker ikke utenlandsk eierskap i næringslivet. Hans styre er det samme som om Norge skulle ha vært styrt av en gruppering kalt Norge for nordmenn, sier Thomas Nilsson, en av mange svenske som tilbringer deler av året i Thailand.

–Jeg tror det som skjer er bra for Thailand. Det er bra at befolkningen lærer at utlendinger, nye kulturer og utenlandsk kapital kan være bra, sier Nilsson.

Nilsson har ikke merket konfliktene på gaten i Bangkok. Han mener det betyr at kongen spiller på lag med kuppmakerne.

Vi forsvarer demokratiet
Selv om de politiske endringene kan bety en fordel for befolkningen, minner kuppet om det som skjer i det vi kaller bananrepublikker, noe de internasjonale kommentarene er inne på, i følge VG.

Demokratiet er for viktig, for verdifullt til at makt kan kuppes gjennom bruk av makt og våpen. Thaksin Shinawatra er ingen demokratiforkjemper, men han vant valg, riktig nok gjennom kjøp av stemmer. Han er den lederen som velgerne har valgt. Det burde velgerne og kuppmakerne respektere inntil ny ledelse kan bli valgt gjennom et nytt valg. Ingen bør leke med demokratiet, selv om demokratiet er langt fra perfekt. Det er likevel det beste vi har dersom vi godtar statens rammer.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer