Ukategorisert

Vi ønsker respekt for privat eiendom

Liberaleren er blant de sterkeste forsvarene av privat eiendomsrett. Mange problem hadde vært løst om alle hadde den samme holdningen til eiendomsretten som vi har.

Privathus i Elverum bombardert av egg, melder Østlendingen.

Avisen skriver at en familie i Elverum fikk en lite hyggelig halloween tirsdag kveld. Ved 21.30-tiden skvatt de til da husveggene ble pepret med egg.

Manglende respekt betyr kriminalitet
Eksemplet fra Elverum er kriminalitet og er straffbart, i følge loven. Det er likevel ikke merkelig at mange krenker eiendomsretten. Den står ikke spesielt høyt i kurs hos politikerne som tar folks penger gjennom skatter og avgifter, og som kommer med reguleringer på privat eiendom gjennom alt fra røykelov til alkoholomsetning. Eiendomsretten har dårlige kår i Norge, og det gir utslag på de holdningene mange har til den private eiendomsretten.

Statsminister Jens Stoltenberg har så vidt vi vet ikke kastet egg mot privat eiendom, men han har prøvd å trenge seg inn på privat eiendom, slik Liberaleren skrev 9. august 2005. Den norske statsministeren er en av de store kjeltingene, selv om vi selvfølgelig synes egglastingen i Elverum var forkastelig.

Politikerne må vise vei
Skal holdningene til eiendomsretten bli endret, er det politikerne som må stake ut kursen. Staten må slutte å stjele folks inntekter gjennom skatter og avgifter. Staten må godta at folk bruker private eiendommer til det de selv ønsker, til alt fra gambling til butikker og puber. Full frihet til egen eiendom og respekt for andres eiendommer er den eneste måten som kan øke respekten for eiendomsretten. At staten gjennom rettsvesenet straffer eggkasterne i Elverum viser dobbelmoralen. Straff til de som kastet egg, men belønning til de som inndrog bevillingen til restauranteierne i Oslo, slik NRK på nett skriver.

0 0 vurdering
Vurdering

Tags:

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tomas
14 years ago

Jeg er glad i eiendomsrett. Jeg liker å ha rett til å eie mine egne ting, og få lov til å ha dem i fred. Og når det gjelder slike knep, så så jeg (helt tilfeldig, mind you) på barne-TV en gang, tror det var i fjor, at om barna ikke fikk godteri, så fikk man lov til å gjøre noe slemt. Barne-TV lærer jo opp barna til ikke å respektere eiendomsrett, og det er direkte latterlig. Savner barne-TV i gamle dager, med Flukta frå Dyreskogen, og denslags. Det var meget bedre TV å se på enn det pedagogiske, PK-pjattet… Read more »

Verdt å lese fra Liberalerens arkiv

  • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
    Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
  • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
    Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.
  • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
    Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?