Ukategorisert

En syk restriksjon!

–Det stemmer at vi ikke får selge sjokoladerøyk til noen under 18 år. Vi har ikke fått kravet skriftlig fra Helse – og sosialdirektoratet, men kravet er videreformidlet fra blant annet journalister. Vi kommer til å følge anmodningen, og har hengt opp skilt med 18-årsgrense for de som ønsker å kjøpe disse sjokoladene, sier Knut Bentsen hos Karius & Baktus i Finnsnes til Liberaleren.

Liberaleren har i dag mottatt mange tips om denne saken. Noen av våre lesere er oppgitt over hva politikere og byråkrater blander seg bort i. I Norge kan du bli mamma eller pappa, men du får ikke lov å kjøpe sjokolade som ligner litt på sigaretter. Dette er drøyt, etter skribentens mening. Skal myndighetene være konsekvent, er det ganske mye som bør få aldersgrense i kiosker og butikker. Så mye at det vil være umulig å håndheve.

Påvirkning
Helse- og sosialdirektoratet påpeker at lovverket er klart, og at det er ulovlig å selge produkter som påvirker barn.

–Vi har et restriktivt lovverk når det kommer til produkter som kan påvirke barn. Salg av slike produkter til barn er forbudt, forklarer avdelingsdirektør for tobakk i Helse- og sosialdirektoratet, Kari Huseby til Nordlys.

Hvis Helse- og sosialdirektoratet skal være konsekvent, bør veldig mye av det som er i salg få en aldersgrense lik myndighetsalderen, for eksempel lekeknivene som er i salg på lekebutikken skribenten bruker å besøke. De knivene kan, med maks uflaks, påvirke noen barn til å bli mordere. Eller konfektesker som har fylte sjokolader der bitene smaker mistenkelig mye på likør. Det er selvsagt umulig å forby alt. Spesielt hvis politikere og byråkrater frykter et betydelig illegalt marked og mange lovbrudd.

Følger anmodningene
Karius & Baktus i Finnsnes kommer til å følge kravet, og har satt opp skilt. Knut Bentsen var forsiktig i sine kommentarer da Liberaleren snakket med han onsdag ettermiddag, men han lar det skinne igjennom at han synes dette er merkelig.

–Vi vil følge loven, men det er pussig at man må være voksen for å kjøpe sjokolade. Jeg vet ikke hvor mange kiosker og butikker som selger disse produktene, men vi på Karius & Baktus skal i alle fall følge loven, sier Bentsen.

–Jeg lurer litt på om det blir 18-årsgrense på lekebutikkene for å kjøpe lekepistoler, spør Knut Bentsen.

Et betimelig spørsmål, i følge skribenten.

Sjokoladesticks
Det som blir omtalt som sjokoladesigaretter i denne artikkelen og artikkelen i Nordlys er egentlig sjokoladesticks. Selvfølgelig kan det minne om sigaretter, men er det ikke. Det er sjokoladesticks, verken mer eller mindre. Staten skal ikke ha en rett til å omdøpe et produkt, mot produsentens vilje. Det er det som skjer i denne saken, og vi får en tåpelig 18-årsgrense for å kjøpe sjokolade.

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Erik Sandal
Erik Sandal
15 years ago

Jeg forstår ikke hvorfor man hisser seg opp over dette!
Alle oppegående bør forlengst ha forstått at slike tiltak er en logisk konsekvens av det bestående system: Omsorg som hersketeknikk.

Det er livsviktig å innse at når man forkaster friheten til eget liv så har man, logisk sett, overgitt seg til en eller flere utgaver av kollektivismen – fascisme og kommunisme eller velferdstat.

Per
Per
15 years ago

Jeg spiste mange sjokoladerøyk da jeg var liten. Likevel har jeg ennå – i en alder av over 30 år – til gode å ta et drag av en eneste ekte sigarett. Men enhver formynder vil fortelle deg at det er en sammenheng – jada, jada…

Johan
Johan
15 years ago

Nidars julemarsipanpølser kan med litt godvilje ligne sigarer, jeg foreslår herved 18 års aldersgrense på Nidar julemarsipan.

#15
#15
15 years ago

«Det er selvsagt umulig å forby alt.»

Ikke vær for sikker. Forsiktig med å skrive slik – en av lokalpolitikerne på Stortinget kan ta utfordringen.

Sissel
15 years ago

De må snarest forby fruktnøtt også. Når jeg knekker opp den sjokoladen, så ser den ut som hasj.

Har jeg hørt, altså.

Fra arkivet