Ukategorisert

En syk restriksjon!

–Det stemmer at vi ikke får selge sjokoladerøyk til noen under 18 år. Vi har ikke fått kravet skriftlig fra Helse – og sosialdirektoratet, men kravet er videreformidlet fra blant annet journalister. Vi kommer til å følge anmodningen, og har hengt opp skilt med 18-årsgrense for de som ønsker å kjøpe disse sjokoladene, sier Knut Bentsen hos Karius & Baktus i Finnsnes til Liberaleren.

Liberaleren har i dag mottatt mange tips om denne saken. Noen av våre lesere er oppgitt over hva politikere og byråkrater blander seg bort i. I Norge kan du bli mamma eller pappa, men du får ikke lov å kjøpe sjokolade som ligner litt på sigaretter. Dette er drøyt, etter skribentens mening. Skal myndighetene være konsekvent, er det ganske mye som bør få aldersgrense i kiosker og butikker. Så mye at det vil være umulig å håndheve.

Påvirkning
Helse- og sosialdirektoratet påpeker at lovverket er klart, og at det er ulovlig å selge produkter som påvirker barn.

–Vi har et restriktivt lovverk når det kommer til produkter som kan påvirke barn. Salg av slike produkter til barn er forbudt, forklarer avdelingsdirektør for tobakk i Helse- og sosialdirektoratet, Kari Huseby til Nordlys.

Hvis Helse- og sosialdirektoratet skal være konsekvent, bør veldig mye av det som er i salg få en aldersgrense lik myndighetsalderen, for eksempel lekeknivene som er i salg på lekebutikken skribenten bruker å besøke. De knivene kan, med maks uflaks, påvirke noen barn til å bli mordere. Eller konfektesker som har fylte sjokolader der bitene smaker mistenkelig mye på likør. Det er selvsagt umulig å forby alt. Spesielt hvis politikere og byråkrater frykter et betydelig illegalt marked og mange lovbrudd.

Følger anmodningene
Karius & Baktus i Finnsnes kommer til å følge kravet, og har satt opp skilt. Knut Bentsen var forsiktig i sine kommentarer da Liberaleren snakket med han onsdag ettermiddag, men han lar det skinne igjennom at han synes dette er merkelig.

–Vi vil følge loven, men det er pussig at man må være voksen for å kjøpe sjokolade. Jeg vet ikke hvor mange kiosker og butikker som selger disse produktene, men vi på Karius & Baktus skal i alle fall følge loven, sier Bentsen.

–Jeg lurer litt på om det blir 18-årsgrense på lekebutikkene for å kjøpe lekepistoler, spør Knut Bentsen.

Et betimelig spørsmål, i følge skribenten.

Sjokoladesticks
Det som blir omtalt som sjokoladesigaretter i denne artikkelen og artikkelen i Nordlys er egentlig sjokoladesticks. Selvfølgelig kan det minne om sigaretter, men er det ikke. Det er sjokoladesticks, verken mer eller mindre. Staten skal ikke ha en rett til å omdøpe et produkt, mot produsentens vilje. Det er det som skjer i denne saken, og vi får en tåpelig 18-årsgrense for å kjøpe sjokolade.

Tags:

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer