Ukategorisert

Hvorfor blir kjøp av sex forbudt nå?

Kjøp av sex har vært tilllatt men kommer til å bli forbudt. Hva har skjedd?

Når jeg skriver dette har landsmøtet til AP akkurat gått inn for forbud mot kjøp av sex. Avstanden fra APs landsmøte til siste utgave av Norges Lover er kort, og når SV og Sp tidligere har gått inn for forbud er det bare snakk om tid før forbudet blir satt i kraft.

Det er vel ingen som tror at et slikt forbud vil få særlig stor effekt, annet enn kanskje å rydde gatene i Oslo. Flere Ap-politikere har da også innrømmet at de ikke tror et forbud vil endre på særlig mye, og at prostitusjonen mest sannsynlig bare vil gå «under jorden» (dvs inn i leilighetene og husene og over på internett, der ting allerede skjer i dag). Politiet har neppe ressurser til å følge opp et forbud i særlig grad, og da blir vel status for prostitusjonsbransjen sånn ca status quo, bortsett fra noe mindre synlighet.

Og det er fint, for da kan Aps kvinnebevegelse dra på ekskursjon til Karl Johan og stolt vise pressen de rene gatene og vakre butikkene, der arbeidsfolk kan kvitte seg med lønna si uten å måtte se mindre vellykkede personer enn dem selv.

Men hvorfor blir kjøp av sex forbudt akkurat nå, i 2007/2008? Prostitusjon er ikke noe nytt, det blir sagt at det er verdens nest eldste yrke, etter skatteinnkrever. Generelt vil jeg påstå at trenden i spørsmål om seksualitet går motsatt vei, Norge er mer liberalt land nå enn tidligere. Man trenger ikke være gift for å ha sex (!), homofili er ikke lenger forbudt, tabloidavisene slår opp sex stort hver eneste uke uten at folk bryr seg, og jeg tror til og med vi har sett kropper i bevegelse på kino.

Et moment kan være at Sverige for et par år siden innførte et forbud. Aps Britt Schultz har sett til Sverige og uttaler svulstig at «i et sivilisert samfunn kan vi ikke godta at kjøp av mennesker». Som om Sverige plutselig er et mer sivilisert samfunn en Norge. De samme politikerne som nå snakker om hva andre land gjør og at vi må følge etter bruker det akkurat motsatte argumentet i andre saker, nemlig at Norge ikke trenger å gjøre det samme som andre og at vi må tenke sjøl.

Jeg frykter, frykter, imidlertid at noe annet har vært avgjørende. Tidligere har mesteparten av prostituerte i Norge vært norske narkomane som har finansiert kjøp av narkotika med inntektene fra prostitusjon. De siste par årene har det imidlertid kommet mange utenlandske prostituerte til Norge, spesielt fra Afrika. Det virker som om prostitusjon plutselig har blitt verre pga hudfargen til de prostituerte. Kanskje har politikerne følt at det er greit med norske prostituerte, at det er greit at «våre jenter» prostituerer seg. Kanskje har de til og med følt seg medansvarlige for de norske prostituerte, i og med den totalt feilslåtte narkotikapolitikken?

Når de prostituerte fikk en annen hudfarge ble næringen plutselig mye verre, og nå altså uakseptabel. Norske menn som utnytter afrikanske jenter er jo imperialisme igjen, 150 år etter at Danmark-Norge solgte sin siste koloni i Afrika
De afrikanske jentene skal jo være hjemme og bygge landene, slik Norge gjorde etter krigen.

Jeg vil ikke kalle det rasisme, men det er i alle fall moralisme på et litt annet nivå enn at «prostitusjon er forkastelig».

Liberalerens syn er som vanlig utrolig enkelt: Man har selv rett til å bestemme over sin egen kropp, og ingen kan ta fra en denne retten. Dersom noen ønsker å kjøpe eller selge seksuelle tjenester er det fritt fram, så lenge alt er frivillig.

Forresten, de prostituerte selv ønsker ikke et forbud. Men hvem bryr seg egentlig om dem?

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer