Ukategorisert

Advarsel på halvliteren

Det er svært vanskelig å få det til i praksis, i hvert fall på en konsekvent måte. Likevel ønsker Kristelig Folkeparti og rusorganisasjonene helseadvarsler på alkohol.

Forbrukerne har krav på å få vite om skader og helseproblemer man kan bli utsatt for ved alkoholbruk, sier styreleder i Actis, Dag Endal i en pressemelding.

Det er på tide å minne Actis om at alkoholprodukter er helt ordinære varer, på linje med sjokolade, brus og motoriserte kjøretøy. Det er mange restriksjoner på alkoholprodukter, men det er lovlige varer som de fleste kan benytte med jevne mellomrom. Misbruk kan være farlig, men en øl eller to med jevne mellomrom er ikke skadelig for dem som vi kan omtale for folk flest.

Til høsten innfører Frankrike helseadvarsler på all alkoholholdig drikke, og får følge av Finland i januar 2008. Nå kan det se ut til at advarslene også vil pryde svenske ølbokser neste år, skriver Arctis. Det har fått Kristelig Folkeparti til å tenne på tanken.

–Brustad har flere ganger sagt at hun er opptatt av å redusere helseskadene av alkohol. Her har hun en gyllen mulighet, sier parlamentarisk nestleder i KrF, Ingebrigt S. Sørfonn til Dagsavisen.

Det er ingen automatikk i redusert konsum gjennom helseadvarsler. På snus er det advarsler, men tall fra Swedish Match viser at salget av snus økte med 18 prosent i Norge i 2006. Økningen er selvsagt en konsekvens av den nye røykeloven som tok Norge med storm i 2004.

Helseadvarsler på alkohol vil være et nytt politisk bomskudd, men det vil gjøre rammevilkårene vanskeligere for mange som omsetter alkohol. Det er kanskje målsetningen til Kristelig Folkeparti og rusorganisasjonene?

Tags:

Comments are closed.

Verdt å lese fra Liberalerens arkiv

  • Norske tilstanderNorske tilstander
    På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
  • Myten om Says lovMyten om Says lov
    Ingen seriøse frimarkedstilhengere tror på Says lov – at tilbudet skaper sin egen etterspørsel og at overproduksjon derfor er umulig. Ikke engang Say trodde på Says lov.
  • En hyllest til politikerneEn hyllest til politikerne
    Politikere fortjener ofte mer respekt enn de får. Samtidig bør vi ha mindre tro på det politiske systemet.