Ukategorisert

Litt tull og mer tvang

I dag har det vært en debatt om stemmerettsalderen. Forslagene har vært variert fra 16-årsgrense til 12-årsgrense.

Liberaleren har snakket varmt om redusert stemmerettsalder. Vi har foreslått en 16-årsgrense, det samme standpunktet som lederen i Unge Venstre og SU har. Redusert stemmerettsalder er ikke et urealistisk ønske. Spesielt ikke etter at nasjonalforsamlingen i Østerrike senket stemmerettsalderen til 16 år tidligere i år.

I dag tidlig ble det kjent at Barneombudet ønsker redusert aldersgrense for å stemme ved lokalvalg, en sak som gikk på NRK sine sendinger tidlig på dagen. Noen timer etterpå kunne statskanalen melde at Frank Aarebrot ville ha 12-årsgrense. Det er lenge siden Liberaleren ble slått i liberalitet. Det kunststykket klarte Aarebrot i dag. Det er fascinerende. Det verste er at professoren brukte gode eksempel på sitt forslag. Han spurte pent og pyntelig hvorfor personer med Downs syndrom skulle ha stemmerett, mens 12-åringene ikke skulle ha denne retten. Ifølge VG tar ikke ungdomspartiene Aarebrot sitt forslag på alvor.

Liberaleren har forsvart 16-årsgrense fordi mange i denne aldersgruppen betaler skatt, noen får straff, en del får barn og ungdommer under 18 år er storforbrukere av skattefinansierte tjenester. Det siste gjelder også de mellom 12 og 14 år, men disse betaler ikke skatt i stor grad og personene i denne kategorien er under den kriminelle lavalder.

Dagens siste forslag, som er offentlig kjent, er det dummeste. Forslaget kom fra KrFU. Dette ungdomspartiet vil, ifølge VG, gjøre det å stemme ved valg til en plikt. Plikten skisseres på forskjellige måter, alt fra å bruke skattesystemet til å inndra stemmeretten. Totalt forkastelig og dagens verste forslag.

Vi har nok tvang i Norge. Vi trenger ikke en ny tvangsordning. Dessuten kan det være velgere som er uenig med absolutt alle partiene og listene. Disse kan umulig tvinges til å stemme på parti de tar fullstendig avstand fra. Hvis det blir resultatet av debatten, mister demokratiet sin verdi.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer