Ukategorisert

Litt tull og mer tvang

I dag har det vært en debatt om stemmerettsalderen. Forslagene har vært variert fra 16-årsgrense til 12-årsgrense.

Liberaleren har snakket varmt om redusert stemmerettsalder. Vi har foreslått en 16-årsgrense, det samme standpunktet som lederen i Unge Venstre og SU har. Redusert stemmerettsalder er ikke et urealistisk ønske. Spesielt ikke etter at nasjonalforsamlingen i Østerrike senket stemmerettsalderen til 16 år tidligere i år.

I dag tidlig ble det kjent at Barneombudet ønsker redusert aldersgrense for å stemme ved lokalvalg, en sak som gikk på NRK sine sendinger tidlig på dagen. Noen timer etterpå kunne statskanalen melde at Frank Aarebrot ville ha 12-årsgrense. Det er lenge siden Liberaleren ble slått i liberalitet. Det kunststykket klarte Aarebrot i dag. Det er fascinerende. Det verste er at professoren brukte gode eksempel på sitt forslag. Han spurte pent og pyntelig hvorfor personer med Downs syndrom skulle ha stemmerett, mens 12-åringene ikke skulle ha denne retten. Ifølge VG tar ikke ungdomspartiene Aarebrot sitt forslag på alvor.

Liberaleren har forsvart 16-årsgrense fordi mange i denne aldersgruppen betaler skatt, noen får straff, en del får barn og ungdommer under 18 år er storforbrukere av skattefinansierte tjenester. Det siste gjelder også de mellom 12 og 14 år, men disse betaler ikke skatt i stor grad og personene i denne kategorien er under den kriminelle lavalder.

Dagens siste forslag, som er offentlig kjent, er det dummeste. Forslaget kom fra KrFU. Dette ungdomspartiet vil, ifølge VG, gjøre det å stemme ved valg til en plikt. Plikten skisseres på forskjellige måter, alt fra å bruke skattesystemet til å inndra stemmeretten. Totalt forkastelig og dagens verste forslag.

Vi har nok tvang i Norge. Vi trenger ikke en ny tvangsordning. Dessuten kan det være velgere som er uenig med absolutt alle partiene og listene. Disse kan umulig tvinges til å stemme på parti de tar fullstendig avstand fra. Hvis det blir resultatet av debatten, mister demokratiet sin verdi.

Tags:

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kjetil
Kjetil
14 years ago

Dersom folk må tvinges til å stemme, kan jeg ikke forestille meg hva slags idioter de stemmer på…

Helge
14 years ago

Her er det bare å nikke bekreftende. Hvis folk tvinges til å stemme – må en virkelig lure på hva slags idioter de stemmer på.

Flertallsdiktaturet er visstnok i høyeste grad i live.

Kjetil
Kjetil
14 years ago

Når du kan knulle lovlig som 16-åring, hvorfor skal du ikke kunne stemme samtidig?

LordMarius
14 years ago

Når man har et flertallsdiktatur er vel poenget heller å innskrenke det enn å utvide det? Jeg syns det er ille nok at gamle kjerringer, fengslede, Downs syndromister, og for den saks skyld Mannen i gats skal diktere hvem som skal diktere mitt liv. Hvordan i alle dager blir det bedre om barn på 16 skal få lov til å være med på moroa?

Vox populi
14 years ago

Her er jeg helt på linje med Liberaleren på begge punkter. 16-åringer bør få stemmerett og valgtvang er en usedvanlig dårlig sak. Når det gjelder Aarebrot så fikk han frem poenget med hvem som har stemmerett, men jeg mistenker ham for å overspille en smule for å få en plass i media. Og dessverre så gikk ungdomspolitikerne 5 på og diskuterte 12 år istedet for 16.

Pleym
Pleym
14 years ago

Helt enig i at stemmeplikt ikke hører hjemme i et liberalt samfunn.

Men vær klar over at det er veldig vanlig mange andre steder.

Kjetil W.
Kjetil W.
14 years ago

Hey, kjetil som skrev den tredje kommentaren her… Hva med at vi skriver første bokstav i etternavnene våre rett etter «Kjetil» så blir vi ikke forvekslet med hverandre…?

Fra arkivet

 • Inflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tidInflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tid
  De siste månedene har sett voldsomme protester i Irak, Iran, Hong Kong, Bolivia, Chile og Venezuela. Demonstrantene har ulik overbevisning, men forenes i kravet om politiske reformer.
 • CO2-skatt: en nødvendig inngripen?CO2-skatt: en nødvendig inngripen?
  Temperaturen stiger, og CO2-utslipp bidrar til utviklingen. Er CO2-skatt en nødvendighet for raskere overgang til fornybar energi?
 • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
  Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.
 • Innvandring og SvalbardInnvandring og Svalbard
  Svalbard er et godt eksempel på hva som menes med fri innvandring. Egenfinansiert innvandring for fredelige mennesker.
 • Verdens mest berømte kvinneVerdens mest berømte kvinne
  Inger Merete Hobbelstad har skrevet en mangesidig biografi om den britanniske monarken med innblikk i historie, politikk og samfunnsliv.
 • Individet i det norske samfunnetIndividet i det norske samfunnet
  Direkte og åpen dialog (uten promille) er ikke typisk norsk.
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?