Ukategorisert

Dårlig sommer – ikke bare negativt!

For skattebetalerne, for utenlandske produsenter og for konkurransedyktige aktører i Norge hadde det vært en fordel om mange bønder i Norge gikk konkurs. Dårlig sommervær i Norge kan ha sine fordeler.

Oversikter som Statens Landbruksforvaltning har utarbeidet, viser at i Buskerud alene er tapene som følge av flommen beregnet til 49,7 millioner kroner. I Vestfold er tapene beregnet til 33,2 millioner kroner. Felles er store tap i grønnsakproduksjonen, og for Vestfold også potetproduksjonen, skriver Norges Bondelag på sitt nettsted.

Dessverre har Landbruks- og matdepartementet sagt ja til bondelagets anmodning om et møte i forbindelse med skadene etter flommen i østlandsområdet i juni. Like beklagelig er det at den ekstraordinære tørre vekstsesongen i planteproduksjonen i Sør- og Nord-Trøndelag og Nordland blir et tema på møtet med statssekretær, Ola Heggem. En grønn regjering, bokstavelig talt, kommer til å stille opp for en grønn næring. Igjen er det skattefinansierte penger som skal redde norske bønder.

Som kjent er liberalister flest for en sterkt begrenset statsmakt, hvis virksomhet er begrenset til statlige kjerneoppgaver. Næringsvirksomhet og subsidier er ikke blant disse oppgavene. Derfor sørger ikke Liberaleren over at næringsaktører har dårlig økonomi. Økonomiske problem er sikkert trist for den det gjelder, men for samfunnet er det ikke en tragedie med en haltende landbruksnæring. Statsråden bør la aktørene halte, helt til selskapene går konkurs eller avvikler driften.

Hvis staten imøtekommer bondelagets krav om mer skattefinansierte overføringer, bør utelivsbransjen søke økonomisk støtte hos kultur – og kirkedepartementet. Mange av uterestaurantene på Karl Johan har hatt færre gjester denne sommeren på grunn av regnværet. Et tåpelig forslag fra skribenten, men minst like godt som kravet til Norges Bondelag.

Tags:

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer