Ukategorisert

Shopping – et nytt problem?

Glem spilleavhengige, rusavhengige og de som må ha sex. Det nye problemet skal visstnok være shopping.

Det er psykolog Morten Mitsem som slår på stortromma. Han mener shoppingavhengighet er en lidelse som flere bør få profesjonell hjelp for. Det er kanskje på tide å minne psykologen om at å kjøpe ulike varer og tjenester er noe de aller fleste benytter seg av i stor grad. Det er faktisk en nødvendighet for å kunne leve på denne planeten.

–Shoppingavhengighet ligner på spilleavhengighet og bør behandles, sier psykolog Morten Mitsem til NRK.

Ifølge oppslaget på NRK sitt nettsted mener Mitsem at nærmere seks prosent av befolkningen kan ha shoppingavhengighet. Han bruker tall fra en undersøkelse som The American Journal of Psychiatry skal ha utført i USA som belegg for sin påstand. Avhengigheten skal visstnok omfatte personer som handler mer enn det som i utgangspunktet var planlagt. De som handler istedenfor å være sammen med familie og venner og som får økonomiske problem skal, ifølge psykologen, lide av denne avhengigheten.

Morten Mitsem kommer ikke med forslag om et generelt forbud mot varer og tjenester. Han vet at et forbud mot handel ikke vil fungere i praksis. Istedenfor foreslår han mer forskning og behandlingstilbud for personer som lider av shoppingavhengighet. Det betyr større offentlige utgifter som igjen må finansieres av skatter og avgifter. Staten vil bli større, og vi må forholde oss til nok et område som eksperter og politikere vil oppfatte som et samfunnsproblem.

La det være klinkende klart: Liberaleren forsvarer handel, altså frivillige avtaler mellom ulike parter. Når menneskene får utfolde seg fritt, skapes de beste betingelsene for velstand, velferd, kreativitet og utvikling. Handel er et gode, ikke et problem slik Morten Mitsem fremstiller det.

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Carl Christian
14 years ago

en sammenligning med alkohol vil muligens være mer fruktbart enn liberalerens enten-eller-tilnærming («Handel er et gode, ikke et problem»). Alkohol er for mange av oss et ubetinget gode, som gir økt glede og velvære i forbindelse med måltider og sosiale situasjoner, alkohol kan også være et problem som bidrar til økte problemer i sosiale situasjoner og for enkeltmennesker. Slik er det med det meste annet i livet også. En totalt kontroll over ting blir like skadelig som en total liberalisering…. Hvis Liberaleren/Solvik ikke forstår at shopping både kan være et problem og et gode til samme tid, så foreslår jeg… Read more »

Piris
Piris
14 years ago

Denne artikkelen var humoristisk ! Jo, jeg er enig at forbud ikke kan virke, men jeg kan da sitere over noe jeg fant på nettet. Kvinner shopper mer enn menn .. derfor fant jeg engang Guttas regler hvor blandt annet det henstilles til kvinner fra menn følgende … … «Shopping er ikke, og vil aldri bli akseptert som en sport !» Handel er jo grunnleggende for å leve på denne planeten .. man må handle mat for å overleve … klær for ikke å fryse om vinteren … klær til å holde seg tørr … osv … men det er… Read more »

Morten MItsem
Morten MItsem
14 years ago

Presiserer her at jeg IKKE mener at 6% av befolkningen har shoppingavhengighet. Skjønner det ser slik ut på NRK sine nettsider men dette har jeg ikke sagt. Jeg har faktisk aldri sett den undersøkelsen du og NRK referer til, men er uansett sikker på at 6% er altfor høyt (ivertfall ikke 6% som utvikler avhengighet i en slik grad at de trenger behandling). Men sikkert er det at noen mennesker utvikler en avhengighet til å shoppe (naturlig i grunn når det, som forfatteren her påpeker, er an aktivitet som «alle» benytter seg av og som er en livsnødvendighet). Det jeg… Read more »

Fra arkivet

 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • På tide å stanse trosstøtten?På tide å stanse trosstøtten?
  Når Staten skal støtte alle, må den også velge hva som er innenfor og utenfor. Det er ikke uproblematisk.
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.
 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?
  Det blir mindre undertrykkelse i verden når kvinner har de samme individuelle rettigheter som menn.