Diverse, Magasin

Stanse fakkelstafetten?

Idrettspresident Tove Paule, p. t. i Beijing, oppfordrer IOC og arrangørene bak Beijing-OL om å stanse hele fakkelstafetten, hvis demonstrasjonene langs resten av ruten blir som i London igår.

Årets fakkelstafett er den lengste noensinne, og noen kan heved at arrangørlandet er det verste noensinne. Stafetten går fra Olympia i Hellas, til arrangørbyen. Stafetten skal være en påminnelse om at lekene nærmer seg.

For OL-arrangøren skal stafetten øke oppmerksomheten frem mot at lekene starter, men slik årets stafett har startet – med demonstrasjoner i Oplymia, og nærmest opptøyer i London – kan det hende at selv betongkommunistene i Beijing kommer på andre tanker. Hele stafetten kan bli en konstant påminnelse – ikke først og fremst om OL – men om okkupasjonen og situasjonen i Tibet, og China-diktaturets brudd på menneskerettigheter generelt.

Tove Paule er på et møte for nasjonale olympiske komiteer i Bejing, og har ikke selv sett nyhetsoppslagene fra demonstrasjonen i London. Fordi arrangørlandets TV-kanaler sensurerte nyhetsinnslagene om demonstrasjonen. Slik de gjorde det fra Olympia. Slik demonstreres den manglende pressefriheten i kommuniststaten.

Paradoksalt å stanse fakkelstafetten
Paule og andre som har uttalt seg mot boikott av lekene i Beijing, har argumentert med at dét faktum at OL arrangeres i Beijing gir mulighet for nettopp å sette slikt søkelys på arrangørlandet.

Derfor er det paradoksalt hvis de samme personene nå skulle påvirke arrangørene til å stanse hele stafetten. Da må tiltak for å sette søkelys på Folkerepublikkens forbrytelser finne andre former.

Det vil være forsmedelig for arrangørlandet å avlyse eller sterkt redusere omfanget av fakkelstafetten, men man kan ihvertfall si seg fornøyd med at menneskerettighetsaktivister og Tibets støttespillere får mindre mulighet til å synliggjøre sine standpunkter. Isåfall har Tove Paule og andre opptrådt som diktaturets nyttige idioter.

Åpner for boikott
Paule mener Norge bør vurdere boikott av åpningsseremonien. IOC-medlem Gerhar Heiberg har sagt at idrett og politikk ikke skal blandes, men Paule mener de demonstrasjonene som har vært i forbindelse med fakkelstafetten viser noe annet. Og derfor vil hun boikotte. Vil hun da gå imot boikott igjen hvis fakkelstafetten avlyses eller endres til å gå gjennom «vennligsinnede» land som kan hindre demonstrasjoner?

Boikott av selve diktatur-OL er derimot ikke aktuelt, både ifølge Paule selv og generalsekretæren i Norsk Idrettsforund og Norges Olympiske Komite.

Idag er OL-fakkelen i Paris, og så skal den til San Fransisco. Det blir nok neppe folkelig forbrødring og fredelig kappestrid franskmenn og amerikanere vil forbinde med fakkelen og stafetten.

Fakkelstafetten har vist seg å bli en yppelig anledning til å sette fokus på arrangørlandets forbrytelser; både okkupasjonen av Tibet og overgrepene mot egne borgeres menneskerettigheter.

La oss derfor håpe at fakkelstafetten ikke blir avlyst – eller reduert.

11 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
frr
frr
14 years ago

Som deg mener jeg at fakkelstafetten bør fortsette, og med mest mulig blest mkring både den, og demonstrasjonene. Det er både i Kinas og IOCs interesse at det blir minst mulig støy, og derfor er det viktig at Paule ikke får gjennomslag for å «dysse ned» det hele.

Piris
Piris
14 years ago

Hørte på nyhetene akkurat nå og da var OL ilden slukket i Paris !
Den ble slukket av arrangøren selv pga. at frykt for sabotasje !

Konrad
14 years ago

Ja det er kanskje best å la den fortsette for mest mulig oppmerksomhet om det råtne regimet i Beijing.

Konrad
14 years ago

Det blir jo unektelig noe komisk.

Kjetil
Kjetil
14 years ago

Kina er visstnok rasende på alle demonstrasjoner knyttet til OL og løpingen med OL-fakkelen. Men hva hadde de egentlig ventet seg? Bare fryd og gammen, med jublende mennesker langs ruten? OL-fakkelen har en sterk symboleffekt, og selvsagt måtte kinesiske myndigheter ha forstått at det ville bli heftige markeringer etter hvert som den tar rundturen gjennom Vest-Europa. Du snakker om gedigent prestisjenederlag for tyrannregimet i Kina. At IOC er mer opptatt av den markedsmessige siden av OL enn at kinesiske myndigheter systematisk forfølger, fengsler og dreper regimekritikere og tibetanske munker sier i grunnen alt om hvor korrupt IOC er. Nesten like… Read more »

Pleym
Pleym
14 years ago

IOC burde nok ikke få noen fredspris, nei..

trackback
14 years ago

[…] Stanse fakkelstafetten? – Liberaleren, 07.04.2008 […]

boikott
boikott
14 years ago

Morsomt at de to mest korrupte og udemokratiske regimene i verden finner hverandre så godt, IOC og Kina! Tror ikke akkuratt det er i sponsorenes interesse at kinesiske anti-Tibet demonstranter driver å vifter med deres sponsorflag (ala Samsung, Lenovo, GE og Coca Cola)…

trackback
13 years ago

[…] Stanse fakkelstafetten? – Liberaleren, 07.04.2008 […]

trackback
13 years ago

[…] Stanse fakkelstafetten? – Liberaleren, 07.04.2008 […]

Fra arkivet

 • Verdens mest berømte kvinneVerdens mest berømte kvinne
  Inger Merete Hobbelstad har skrevet en mangesidig biografi om den britanniske monarken med innblikk i historie, politikk og samfunnsliv.
 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.
 • Læreplaner gir tapereLæreplaner gir tapere
  Nye læreplaner løser ikke det grunnleggende problemet
 • Joda, det drypper nedoverJoda, det drypper nedover
  Trickle down economics er blitt en slags vits. Men ikke la deg lure: Den stemmer.
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Ja til bompengerJa til bompenger
  Bompenger er en rettferdig måte å finansiere veier på.