Diverse, Magasin

Stanse fakkelstafetten?

Idrettspresident Tove Paule, p. t. i Beijing, oppfordrer IOC og arrangørene bak Beijing-OL om å stanse hele fakkelstafetten, hvis demonstrasjonene langs resten av ruten blir som i London igår.

Årets fakkelstafett er den lengste noensinne, og noen kan heved at arrangørlandet er det verste noensinne. Stafetten går fra Olympia i Hellas, til arrangørbyen. Stafetten skal være en påminnelse om at lekene nærmer seg.

For OL-arrangøren skal stafetten øke oppmerksomheten frem mot at lekene starter, men slik årets stafett har startet – med demonstrasjoner i Oplymia, og nærmest opptøyer i London – kan det hende at selv betongkommunistene i Beijing kommer på andre tanker. Hele stafetten kan bli en konstant påminnelse – ikke først og fremst om OL – men om okkupasjonen og situasjonen i Tibet, og China-diktaturets brudd på menneskerettigheter generelt.

Tove Paule er på et møte for nasjonale olympiske komiteer i Bejing, og har ikke selv sett nyhetsoppslagene fra demonstrasjonen i London. Fordi arrangørlandets TV-kanaler sensurerte nyhetsinnslagene om demonstrasjonen. Slik de gjorde det fra Olympia. Slik demonstreres den manglende pressefriheten i kommuniststaten.

Paradoksalt å stanse fakkelstafetten
Paule og andre som har uttalt seg mot boikott av lekene i Beijing, har argumentert med at dét faktum at OL arrangeres i Beijing gir mulighet for nettopp å sette slikt søkelys på arrangørlandet.

Derfor er det paradoksalt hvis de samme personene nå skulle påvirke arrangørene til å stanse hele stafetten. Da må tiltak for å sette søkelys på Folkerepublikkens forbrytelser finne andre former.

Det vil være forsmedelig for arrangørlandet å avlyse eller sterkt redusere omfanget av fakkelstafetten, men man kan ihvertfall si seg fornøyd med at menneskerettighetsaktivister og Tibets støttespillere får mindre mulighet til å synliggjøre sine standpunkter. Isåfall har Tove Paule og andre opptrådt som diktaturets nyttige idioter.

Åpner for boikott
Paule mener Norge bør vurdere boikott av åpningsseremonien. IOC-medlem Gerhar Heiberg har sagt at idrett og politikk ikke skal blandes, men Paule mener de demonstrasjonene som har vært i forbindelse med fakkelstafetten viser noe annet. Og derfor vil hun boikotte. Vil hun da gå imot boikott igjen hvis fakkelstafetten avlyses eller endres til å gå gjennom «vennligsinnede» land som kan hindre demonstrasjoner?

Boikott av selve diktatur-OL er derimot ikke aktuelt, både ifølge Paule selv og generalsekretæren i Norsk Idrettsforund og Norges Olympiske Komite.

Idag er OL-fakkelen i Paris, og så skal den til San Fransisco. Det blir nok neppe folkelig forbrødring og fredelig kappestrid franskmenn og amerikanere vil forbinde med fakkelen og stafetten.

Fakkelstafetten har vist seg å bli en yppelig anledning til å sette fokus på arrangørlandets forbrytelser; både okkupasjonen av Tibet og overgrepene mot egne borgeres menneskerettigheter.

La oss derfor håpe at fakkelstafetten ikke blir avlyst – eller reduert.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer