Ukategorisert

Bra av Jens!

Det er ikke ofte Liberaleren roser statsminister Jens Stoltenberg, men idag er dette på sin plass. Han sa nemlig kraftfullt ifra overfor Zimbabwe på det regionale toppmøtet i SADC, som ble holdt på Mauritius.

Det var på toppmøtet i utviklingsorganisasjonen for det sørlige Afrika at den norske statsministeren på slutten av sin tale kom med en klar oppfordring til regjeringen i Zimbabwe om å respektere folkets dom, og offentliggjøre valgresultatet.

Statsministerens oppfordring
var denne:

«Let me finally turn to an important issue that affects us all.

The eyes of the world are on Zimbabwe. Norway has been a supporter of Zimbabwe since the days of the liberation struggle. The bonds between our two countries are strong. Now, I am deeply worried about the situation.

The lack of results from the elections casts serious doubt about the willingness of the Government to respect the voice of the people. This situation should not be allowed to continue.

As a friend of Zimbabwe and the region, I strongly appeal to you to strengthen your efforts to find a solution.

The Government of Zimbabwe must respect basic democratic rules and human rights – and prevent violence.

The economic and humanitarian crisis in Zimbabwe, seriously affects the country, its people and the whole region.

The Nordic countries are prepared to launch a major stabilization and reconstruction package when democracy is fully restored and a credible national economic policy is in place.»

Hele talen kan du lese her.

Udiplomatisk utenriksminister
Zimbabwes utenriksminister Simbarashe Mumbengegwi var mildt sagt lite fornøyd med hva han hørte. Han kalte Stoltenberg ignorant, eller «uinformert» som TV2 oversatte det til. Heller ikke da han ba om et hastemøte med Stoltenberg i efterkant av utblåsningen, kom det noen form for selvkritikk.

At offentliggjøring av valgresultatet fra presidentvalget 29.mars lar vente på seg, var tydeligvis ikke oppfattet som spesielt eller uvanlig av utenriksministeren. Han mente Stoltenberg ikke var mannen til å kreve resultatet på bordet, eftersom Zimbabwe ikke krever noe som helst av Norge. Hvis et valgresultat fra et norsk valg lar vente på seg i 3 uker, skal vi med glede støtte en oppfordring fra Zimbabwe om offentliggjøring.

Stoltenberg møtte derimot støtte fra andre tilstedeværende på møtet.

Som Stoltenberg ganske riktig sa i sin tale, har Norge støttet Zimbabwe omtrent siden frigjøringen i 1980. Dermed har Norge også et betydelig medansvar for at despoten Robert Mugabe har fått herje med landet så lenge. La oss håpe Stoltenberg har rett når han sier at Mugabes dager som president er talte.

Tags:

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer