Ukategorisert

Definisjonen klaffet

Liberalerens definisjon av et flagg skaper ofte litt rabalder, men definisjonen er riktig. Se på debatten som Norges Fotballforbund har skapt.

Liberalerens redaktør, Per Aage Pleym Christensen, har gjennom årene løp skrevet flere artikler som omhandler flagg. I flere av artiklene bruker han følgende definisjon: Et flagg er jo et tøystykke med farger og mønstre, og vekker emosjoner når det vises frem i bestemte sammenhenger, på visse dager.

At et tøystykke eller en lapp kan vekke så sterke følelser som det tydeligvis gjør, er bekymringsverdig. Det er ikke rart vi har kriger i verden når kulturministeren og landslagssjefen går ”amok” fordi Norges Fotballforbund vil ha flagget bort fra landslagsdraktene.

Kulturministeren mener den nye landslagsdrakten er meningsløs uten et flagg. Hvorfor det, Trond Giske? Hvorfor er flagget så viktig?

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Tormod
13 years ago

Det er jo landets «logo».

I henhold til deres definisjon av «flagg» så kunne jo Norge like gjerne spilt i gule og blå drakter. 😉

For øvrig er min største innvending mot firfisla at emblemet er usymetrisk på grunn av den merkelige 3d-effekten. Det ser greit ut på nært hold, men fra litt avstand ser man bare en usammenhengende «klump». Designmessig amatørskap, rett og slett.

Simen
Simen
13 years ago

Hm, ifølge Liberalerens definisjon, som forsåvidt er helt riktig, måtte det norske landslaget spille i et tyrkisk, irakisk, kurdisk, palestinsk, amerikansk… flagg. For det finnes ingenting som provoserer mer og vekker mer følelser i det norske folk.

Tydeligvis. 😉

coz
coz
13 years ago

hadde det vært opp til meg hadde de spilt med den norske løve eller riksvåpenet i sin helhet på brystet. Pen og rikelig med tradisjoner(ca 1280) 🙂

Anonym
Anonym
13 years ago

«Land» er en europeisk oppfunnelse som ble oppfunnet i Westfalia i 1648. For bare 100 år siden så Europa-kartet helt annerledes ut, med mange små fyrstedømmer etc. Land også til en viss grad en imaginær konstruksjon Europa og USA har tvunget på resten av verden. Det samme gjelder vår tenkemåte mht. eiendomsrett. Og også i Europa og USA har eiendomsrett vært definert på mange forskjellige måter. Grunnen til at Afrika har så mange firkantede land som ikke representerer de som bor der er at kartet ble laget i Tyskland i 1860 – på en konferanse ledet av Bismarck. Norge er… Read more »

toao
toao
13 years ago

Flagget er knyttet til nasjonal identitet. Landslaget er knyttet til nasjonal identitet. Koblingen er åpenbar, og det er således ikke overraskende at det blir rabalder rundt dette. For landslagets del ville det ha vært et stort og blinkende faresignal om folk ikke brydde seg om radikale forandringer på draktene. Det ville tydet på likegyldighet og på at landslaget ikke lykkes i å uttrykke den norske nasjonale identiteten. Man kan selvsagt diskutere om nasjonal identitet er positivt eller negativt for samfunnet som helhet, men dersom målet er å bygge støtte for et landslag i fotball er en viss grad av nasjonal… Read more »

Pleym
Editor
13 years ago

Vår definisjon er en leksikalsk definisjon.

Og kjenner du litt til historien om konkurransen rundt tilblivelsen av det norske flagget (1821) vet du at flagget like gjerne kunne endt opp med farvekombinasjoner som grønt og rødt. For eksempel.

Anonym
Anonym
13 years ago

Nasjonal identitet er en løgn for mennesker som ikke har noe større perspektiv. Det er en trangsynt og farlig vei å gå – og passer dårlig i 2008. Jeg håper folk i norge blir mindre opptatt av «nasjonal identitet» og etterhvert ser norge for den løgnen det er. Det er befriende å se på seg selv som en borger av universet. Ikke minst bør folk innse at de har rett til det – at deres norske pass egentlig ikke har noe med dem å gjøre.

Fittetrynet
Fittetrynet
13 years ago

Nordmenn er et latterlig folkeslag. Flertallet er hjernevaskede nasjonalister. Barnetoget er langt værre enn de fleste militærparader, for det er en måte å starte hjernevaskingen på tidlig. Wergeland «feires» i disse dager på en uskyldig og snill måte. Det folk ikke vet var at han elsket horer og rusmidler, og trivdes på buler i Skippergata. Derfor er ikke denne norske fascistfeiringen ham verdig. Norsk kultur er en fattig og umoden kultur. En innesluttet og moralistisk kultur. Vi har lite å skryte av, og mye å lære. Allikevel er flertallet av nordmenn fremmedfiendtlige og selvgode, lite åpne. Norske mennesker er dritkjedelige,… Read more »

Stygg tiger
Stygg tiger
13 years ago

Jeg misliker den barnevennelige tigeren med det stygge smilet. Tigerstaden skulle fått være i fred som undergrunnsbegrep. I stedet har byen tatt det til seg i en misforstått hyllest. Opprinnelig var det ment som en sarkastisk kommentar mot Oslos show etc. Forfatteren hadde hatet den dritten staten gjør med det. På samme måte driver Sporveiene med noe forbanna tull de kaller danse@Trikken. Ungdom (sammen med en smilende politikonstabel) skal danse «hip hop funk» etc. PÅ TRIKKEN. Hip hop, funk, etc. er tett sammenvevd med en kultur for røyking av marihuana, grafittikunst, writing, tagging, penskitten seksuell livsstil. Hva FAEN har en… Read more »

Fra arkivet