Ukategorisert

Bare samfunnskritikk fra venstre?

Dagbladet har i sommer kjørt en serie kalt «Bøkene som endret Norge». En liste som domineres av folk på venstresiden. Skal man ta juryen på alvor eksisterer det ikke relevant samfunnskritikk fra den politiske høyresiden i Norge.

Blant listeplasseringene er folk som Ottar Brox (SV), Berit Ås (SV), Hanna Kvanmo (SV), Rune Slagstad (SV), Arne Næss, Åse Gruda Skard, Erik Dammann, og Georg Johannessen. Sistnevnte var vinner av hele kåringen – med boken «Om den norske tenkemåten». Kjartan Fløgstad har skrevet artikkelen om boken, og til tross for tittelen på hele kåringen spør han om noen bok har forandret Norge mindre. Så hva gjør den på toppen av listen?

I juryen satt :

Karianne Bjellås Gilje, redaktør av Prosa
Ottar Grepstad, direktør for Nynorsk kultursentrum
Fredrik W. Thue, forsker ved Forum for universitetshistorie
Johan Tønnesson, sakprosaprofessor ved Universitetet i Oslo
Cecilie Naper, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo
Simen Ekern, debattredaktør i Dagbladet
Fredrik Wandrup, bokansvarlig i Dagbladet
Kåre Bulie, hovedanmelder i Dagbladet
Hege Duckert, kommentator i Dagbladet

Alternativ liste hos Liberaleren
Liberaleren spør i sin «Før høsten»-serie om intervjuobjektene har forslag til andre bøker som burde vært med på Dagbladets liste. Noen påpeker at også utenlandske tekster burde vært med. Andre peker på bøker fra litt andre tidsepoker enn de bøkene som er med i kåringen. Det er mulig at vi kommer til å oppsummere denne intervjuserien med å lage en liste over de bøkene som burde vært med, ifølge våre intervjuobjekter.

Kritikk mot Dagbladets utvalgte bøker
er nå begynt å komme. Og det er bra. Ikke bare fordi listen er skjev, som kritikerne påpeker. Listekåringer er populært, både i msm og i bloggsfæren. Hvis slike lister som Dagbladet nå lager møter skuldertrekk har man bommet. Når kritikken nå kommer viser det at Dagbladet har truffet (om ikke med kåringene), og har lykkes i å provosere.

Først ut var Einar Lie, professor i historie ved Universitetet i Oslo. I sitt innlegg Den kritiske sakprosa poengterer han at Dagbladet har laget en liste over dem som kritiserte – ikke dem som bygget – Norge.

Også tidligere Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen fremmer i en kronikk i dagens Dagbladet kritikk mot listen. Han efterlyser samfunnskritikken fra den politiske høyresiden. I kronikken Hvor er høyrebølgen i sakprosaen? stiller han spørsmålet Hva skyldes det at ingen av bøkene på sakprosalista stiller spørsmål fra høyre? Røe Isaksen påpeker at Trygve J. B. Hoffs bok fra 1945, «Fred og framtid – liberokratiets vei», og Øystein Sørensens «Ideer om frihet» fra 1986 burde stått på listen.

Dette er ikke den første listekåringen fra Dagbladet. Det er mulig at avisen forsøker å forsvare sin posisjon som kulturavis – men det er kun et utsnitt av virkeligheten juryen har valgt seg. Skal man se efter bøker som endret Norge efter midten av 1970-tallet må man gå annetsteds enn til Dagbladets kåring.

Er du interessert i den virkeligheten Dagbladet ikke dekker bør du følge med i Liberalerens «Før høsten»-serie.

Tags:

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Stig Werner Forsberg
Stig Werner Forsberg
11 years ago

Om ikke man finner gode alternativer fra høyresiden, kanskje bortsett fra skriftene til K. Willoch og L. R. Langslett, så finnes flere gode eksempler på samfunnskritikere som er uavhengig av høyre og venstre, politiske partier og bevegelser. To eksempler på det er Jens Bjørneboe og Stein Mehren. Særlig sistnevnte er umulig å plassere politisk, men har en klar samfunnskritisk profil. Han er absolutt verdt å studere nærmere for de aller fleste samfunnsinteresserte mennesker.

Fra arkivet

 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • 7 bøker som har påvirket meg7 bøker som har påvirket meg
  Det er en sann glede å oppdage en god bok.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Engler og demonerEngler og demoner
  To 16-åringer har fått voldsom oppmerksomhet i 2019, men de blir behandlet svært ulikt.
 • Internasjonalen, 3.versInternasjonalen, 3.vers
  Hvorfor synger ikke sosialistene *hele* internasjonalen?
 • Læreplaner gir tapereLæreplaner gir tapere
  Nye læreplaner løser ikke det grunnleggende problemet