Ukategorisert

Rødt på vippen? Ingen fare!

TV2 Nyhetene hausser opp en gallup der partiet Rødt (en efterfølger av Rød Valgallianse, hvori opptatt AKP – eller omvendt) har to mandater og ligger på vippen mellom Ap/SV/SP og FrP/H/KrF/V. Rødt fabler allerede om hvilke krav de skal stille for å la Jens Stoltenbergs regjering fortsette. Det er ingen fare for at Jens skal godta et eneste krav.

I en situasjon der dagens regjering taper valget må de gjøre en avveining; skal vi gå av, eller vente til flertallet feller oss? Sistnevnte strategi valgte Einar Gerhardsen i 1961 og Kåre Willoch i 1985, bare for å nevne et par eksempler. Det er naturligvis en forskjell om partiet som havner på vippen tilhører samme politiske banehalvdel som regjeringen. Gerhardsen fikk et litt rødere SF (SVs forløper) på vippen i 1961, mens Willoch fikk et ganske annerledes FrP på vippen i 1985. Så hva skal man si hvis Rødt havner på vippen iår? Jo, at partiet ikke bare har en anelse dypere rødfarve enn Ap og SV (som Rødt tar flest velgere fra).

Velger Jens å gå av, vil han være frigjort fra SV og SP. Dette åpner for en ren Ap-regjering. Kanskje et eller flere partier på den andre fløyen forsøker å danne regjering. Det vil enten mislykkes eller regjeringen vil få et kortvarig liv.

Velger Jens å sitte, vil regjeringen bli en tradisjonell mindretallsregjering som bauter seg frem i Stortinget fra sak til sak. I mange saker vil regjeringen kunne danne flertall med KrF, og kanskje Venstre. Det er disse to partiene som vil få øket innflydelse hvis Rødt havner på vippen. Det som står i dette avsnittet vil også gjelde om Jens danner en ren Ap-regjering.

Rødt befinner seg ikke på samme banehalvdel som dagens regjeringspartier, men snarere på en annen planet. Om partileder Dahle slår følge med Erling Folkvord til tinget, vil de kunne hygge seg i knugende tosomhet, like ensomme sammen som Folkvord var alene i perioden 1993 – 97.

De ikke-sosialistiske partiene vil kanskje ha en fordel av at flere stemmer Rødt. Det vil nemlig svekke SV, som FrPs fremgang svekker SP. Uansett: Rødt på vippen er en mediespinn for å gjøre et spesielt galluputslag spennende og interessant.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer