Diverse, Magasin

Om bøker, markedskultur og sånt; Knut Olav Åmås

Liberaleren har en sommerserie der vi intervjuer personer om bøker, markedskultur og sånt. Idag har vi intervjuet Aftenpostens kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås.

Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?

– Virginia Woolfs ”Orlando”.

Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?

– Fordi den presenterer et helt livssyn, forankret i kunnskap og erfaring.

Når leste du boken første gang?

– På begynnelsen av 1990-tallet.

I Dagbladet Magasinets spalte ”Bokettersynet” kan intervuobjektet fortelle om boken man helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbinder med totalitære ideologier?

– Nei, også bøker er gjenstander, objekter og varer og må av og til brennes. Det gjelder bare å gjøre det av de riktige grunnene.

Bør boktittelen ”Min kamp” reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?

– Ja, tittelen ”Min kamp” er ubrukelig til ethvert formål etter Hitler.

I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landet en ny opera – for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg en kulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?

– Å gjøre den skandaliserte Tullinløkka i landets hovedstad til en kulturens og kunnskapens plass – med et stort nybygg over og under jorden, pluss bruke Nasjonalgalleriet til visning av eldre kunst og nåværende Historisk Museum til kunnskapskommunikasjon. Kvartalet skulle bli Europas mest oppdaterte kultur- og kunnskapskompleks.

Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?

– Nei, de skriver bøker nok. Mer enn nok, som det er.

Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte, velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell – som uansett burde klare å overleve uten subsidier?

– Det er mest retorikk. Frps kulturpolitikk er påfallende lik de fleste andre partiers.

Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?

– Jeg har utgitt mer enn et dusin bøker. Hvis det blir flere, blir det muligens en samtalebok. Men jeg har ikke noe stort behov for å skrive bøker. Man når så mange flere gjennom avis.

Knut Olav Åmås er kultur- og debattredaktør i Aftenposten. Han har utgitt en rekke bøker.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer